Uitgelegd: wat is het 21e constitutionele amendement dat bedoeld is om de macht van Sri Lankaanse presidenten af ​​te snijden?

0
47

Ranil Wickremesinghe, nieuw benoemde premier, arriveert bij een boeddhistische tempel na zijn beëdiging tijdens de economische crisis van het land, in Colombo, Sri Lanka, 12 mei 2022. ( Foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte/Bestandsfoto)

De nieuwe premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, heeft gezegd dat het 21e amendement op de grondwet om de presidentiële bevoegdheden te beteugelen maandag zal worden besproken met de procureur-generaal, zodat het ter goedkeuring aan het kabinet kan worden voorgelegd . Verwacht wordt dat het 21e amendement het 20e amendement annuleert, dat president Gotabaya Rajapaksa onbeperkte bevoegdheden gaf na de afschaffing van het 19e amendement, een bepaling die het Parlement machtiger had gemaakt over de president.

Wat zal de 21e amendement met zich meebrengt?

Het amendement zal het voorzitterschap waarschijnlijk terugbrengen tot een ceremoniële functie, waarbij de bevoegdheden van de president over alle drie de strijdkrachten worden behouden, terwijl bijna alle andere sleutelbevoegdheden met betrekking tot bestuur worden overgedragen , en ministers aan de premier.

Er zijn twee voorgestelde wijzigingen in de vorm van wetsvoorstellen van particuliere leden – een door Samagi Jana Balawegaya (SJB) en een andere door Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) parlementsleden. Beide wetsvoorstellen kijken naar de overdracht van bevoegdheden voor het maken van belangrijke benoemingen van de president naar de constitutionele raad. Beide voorstellen zijn het erover eens dat de Raad moet bestaan ​​uit zowel parlementsleden als burgers die niet zijn aangesloten bij politieke partijen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het beste van Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld — maar hier’…Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >> Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Bovendien zou de president het advies van de premier moeten opvolgen om de reikwijdte en functies van ministeries te bepalen en ministers, vice-ministers en staatsministers te benoemen.

De twee voorstellen verschillen echter van mening over de heerschappij die de president over het parlement zal uitoefenen. Volgens het voorstel van de SJB wordt de president door het parlement gekozen voor een termijn van vijf jaar en kan hij worden afgezet door een motie van wantrouwen. De president zal ook de bevoegdheid verliezen om een ​​zitting van het Parlement naar believen te beëindigen. Het tweede voorstel daarentegen staat de president toe om het parlement op elk moment te ontbinden of uit te stellen na 2,5 jaar na zijn eerste zitting.

Het voorstel van SJB roept ook op tot de oprichting van een Nationale Veiligheidsraad het formuleren van beleid en het bewaken van de uitvoering van het beleid op het gebied van de nationale veiligheid. De Raad zal worden voorgezeten door de premier.
Daarnaast stelt het wetsvoorstel voor om artikel 70 te wijzigen, zodat het parlement bij meerderheid van stemmen resoluties kan aannemen om het parlement te ontbinden voordat de termijn afloopt.

Welke amendementen gingen vooraf aan het 21e amendement?

De inwerkingtreding van het 19e amendement in april 2015 werd gehaast door de toenmalige premier Ranil Wickremesinghe. Het had de bevoegdheden van de president ontnomen om de premier naar eigen goeddunken te ontslaan. Artikelen 46 (2) en 48 van de Sri Lankaanse grondwet werden gewijzigd om ervoor te zorgen dat de ministers alleen konden worden ontslagen als de minister-president ophield zijn ambt te bekleden door overlijden, ontslag of anderszins, of alleen als het parlement een verklaring van het regeringsbeleid verwerpt of de begroting of als het parlement een motie van wantrouwen tegen de regering aanneemt. Het amendement beperkte ook de bevoegdheden van de president om ministers van het kabinet te ontslaan, omdat hij moest handelen op advies van de premier.

Dit werd teniet gedaan in 2019, toen de familie Rajapaksa aan de macht kwam en Gotabaya Rajapaksa de verkiezingen won. presidentsverkiezingen en zijn broer Mahinda Rajapaksa in het kantoor van de premier. Het 19e amendement is geschrapt.

Na een verpletterende overwinning bij de algemene verkiezingen van 2020, hebben de Rajapaksa's de uitvoerende bevoegdheden van een president uitgebreid door het 20e amendement in te voeren. De wijziging machtigde de president ook om belangrijke benoemingen te doen bij onafhankelijke instellingen. Het was na de goedkeuring van dit amendement dat naaste familieleden van de gebroeders Rajapaksa op sleutelposities werden geïnstalleerd.

Een blik op de timing van het voorgestelde amendement

De voorgestelde wijziging komt op het moment dat Sri Lanka de ergste economische en politieke crisis doormaakt sinds het in 1948 werd bevrijd van de Britse overheersing. Een verlammend tekort aan buitenlandse reserves heeft geleid tot lange rijen voor brandstof, kookgas en andere benodigdheden, terwijl de stroom uitvalt en stijgende voedselprijzen zorgden voor ellende bij de mensen.

Demonstranten die buiten het secretariaat in Colombo en over het hele eiland zijn gestationeerd, hebben het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa geëist, terwijl zijn broer Mahinda Rajapaksa ontslag heeft genomen als premier na gewelddadige confrontaties vorige week waarbij negen doden en honderden gewonden vielen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Te midden van groeiende wrok ontsloeg de president zijn kabinet en benoemde een jonger kabinet. De 73-jarige leider van de United National Party (UNP), Ranil Wickremesinghe, werd benoemd tot nieuwe premier.

De bespreking van een amendement komt ook als een hoop om rust te brengen in het land, waar de leiders over de partijgrenzen heen de hand reiken om de heersende crisis op te lossen. Wickremesinghe heeft ook de leiders van de 10 partijen die de vorige regering hebben verlaten uitgenodigd om de huidige politieke situatie te bespreken en zei dat hij een afspraak zal maken nadat hij hen heeft ontmoet.

Rajapaksa's Sri Lanka Podujana Peramuna Party (SLPP) heeft verlengd hun steun aan Wickremesinghe en bijna alle partijen die in het 225 leden tellende parlement zijn vertegenwoordigd, hebben gezegd dat ze, hoewel ze geen partij zouden zijn in de regering van Wickremesinghe, hem zouden steunen in zijn poging om Sri Lanka uit de huidige economische crisis te halen. De leider van de Sri Lankaanse Vrijheidspartij (SLFP) en voormalig president Maithripala Sirisena heeft een brief geschreven aan Wickremesinghe, waarin hij zegt dat zijn partij de vorming van zijn regering zal steunen.

Het amendement zal een oplossing zijn voor de bestuurscrisis in de land, waar wrok tegen de president toeneemt, maar het uitvoerend presidentschap een grote hindernis blijkt te zijn bij het verwijderen van de president en het ontbinden van het parlement.