Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor de betrekkingen van Pakistan met het Westen

0
106

Bilawal Bhutto Zardari

Bilawal Bhutto Zardari, minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan in de nieuwe 'eenheidsregering' van premier Shehbaz Sharif, staat gepland voor maandag voor een bezoek aan de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat het bezoek de banden zal herstellen tussen de twee landen, die al meer dan een jaar in het ongewisse zijn en die een dieptepunt bereikten met de beschuldigingen van voormalig premier Imran Khan dat de regering-Biden achter zijn afzetting zat.

< p>Pakistan en de VS

Gezien de belangen van de militaire veiligheidsorganisatie in de buitenlandse betrekkingen van Pakistan, werd het schopwerk voor het eerste solo-officiële bezoek van de 33-jarige in het buitenland als minister van Buitenlandse Zaken gedaan door ISI-directeur-generaal luitenant-generaal Nadeem Anjum, die vorige week in Washington was en vergaderingen hield met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en CIA-hoofd William J Burns.

De twee bezoeken zijn het eerste contact op hoog niveau tussen de twee partijen sinds afgelopen september, toen de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Moeed Yusuf en ISI-chef Faiz Hameed een koude ontvangst kregen tijdens hun bezoek aan Washington na de retoriek van Imran Khan, vooral zijn beschrijving van het vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan als Afghanen die “de ketenen van de slavernij verbreken”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin… Meer Premium Verhalen >> Lees |VS heeft Pakistan tot 'een slaaf' gemaakt zonder het binnen te vallen, zegt voormalig premier Imran Khan

Een dringende reset van de banden is belangrijk vanuit het oogpunt van Pakistan. Het establishment voor militaire veiligheid heeft diepe historische banden met zijn tegenhangers in de VS. Dit wil het niet kwijt. Ook zou het herstellen van de banden met de VS Pakistan kunnen helpen om weer invloed uit te oefenen op de Taliban in Afghanistan als gesprekspartner met het Westen.

Het nieuwe civiele regime heeft hulp nodig van door het Westen geleide geldschieters omdat het een afbrokkelende economie wil herstellen. Pakistan heeft nu ingezien dat er geen geld meer uit de Golfstaten komt. Ook de Chinezen zijn terughoudend geweest om nog meer aan Pakistan te lenen uit angst dat het niet in staat zal zijn terug te betalen, en hebben naar verluidt onlangs een lening van 6 miljard dollar voor een CPEC-energieproject geweigerd.

Voor de VS biedt de nieuwe regering in Islamabad een kans om terug te keren naar een regio die ze in augustus 2021 verliet na de overdracht van Afghanistan aan de Taliban. De bezorgdheid is gegroeid dat IS-K nu is gevestigd in de mix van terreurgroepen die actief zijn in Afghanistan, en de term 'Afpak' is weer in zwang in de VS. De greep van Pakistan op de Taliban was nooit volledig, en is dat nu minder. Maar de VS zijn van mening dat Pakistan nog steeds essentiële hulp kan bieden om het land te stabiliseren, wat op zijn beurt de VS zou helpen zijn belangen veilig te stellen in een tijd waarin de nadruk van Washington op Oekraïne ligt.

Na vier jaar zonder een land, heeft de VS De VS hebben in februari van dit jaar een ambassadeur in Islamabad benoemd. De controversiële aangestelde van Pakistan, Sardar Masood Khan, nam pas een paar maanden geleden de leiding toen de regering-Biden groen licht gaf voor de benoeming na vier maanden wachten.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Meerderjarig worden< /strong>

Bhutto reist naar New York op uitnodiging van minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken voor een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken over wereldvoedselzekerheid die wordt georganiseerd door de VS en de VN in het kader van de oorlog in Oekraïne, maar de twee zullen naar verwachting bilaterale besprekingen houden aan de zijlijn.

Terwijl het Pakistaanse establishment verwacht dat de jonge, in Oxford opgeleide minister van Buitenlandse Zaken indruk zal maken in Washington, is het bezoek ook een kans voor Bhutto, die de Pakistaanse Volkspartij (PPP) binnen enkele maanden naar een algemene verkiezing moet leiden, om te demonstreren aan zowel de jiyalas (zoals loyale PPP-werknemers worden genoemd) en de sceptici dat hij de mantel van Benazir Bhutto en Zulfikar Ali Bhutto kan dragen.

Sinds Zulfikar Ali Bhutto zijn stints als minister van Buitenlandse Zaken (tegen president Ayub Khan) , en later, van 1971 tot 1977) tot groot internationaal theater afgestemd op binnenlandse politieke kiesdistricten, het ministerie van Buitenlandse Zaken is waar ambitieuze politici hebben gehoopt te groeien terwijl ze hun tanden sneden op de lastige civiel-militaire vergelijkingen van Pakistan.

Bhutto's aanklacht als minister van Buitenlandse Zaken komt op een moment dat de Pakistaanse diplomatie, niet alleen met de VS, maar met de hele westerse wereld, in wanorde is.

Imran Khans slecht getimede bezoek aan Moskou op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin opdracht gaf tot de invasie van Oekraïne, zijn overrompeling van in Islamabad gevestigde Europese diplomaten, zijn woede over de VAE en Saoedi-Arabië omdat hij zijn veroordeling van India over Kasjmir niet steunde, en zijn voorstel voor een alternatieve islamitische alliantie met Turkije en Maleisië, hebben allemaal oude vriendschappen verbroken – en de wereld opengelaten voor Bhutto om zijn stempel op te drukken, zelfs onder de voogdij van het militair-civiele establishment.

De kwestie Kasjmir levend houden is een test voor elke Pakistaanse politicus, vooral de ministers van Buitenlandse Zaken. Bhutto heeft een kickstart gemaakt door een “beleidsverklaring” in het parlement te presenteren tegen de afbakeningsprijs in J&K als een verklaring die demografische verandering mogelijk zou maken, en door een gezamenlijke resolutie te presenteren tegen de “inspanningen van India om de internationaal erkende betwiste status” van J& K. Hij heeft ook aan de VN-Veiligheidsraad geschreven.

Interessant is dat de verklaringen kwamen nadat Pakistan had besloten een lange vacante post in de Pakistaanse Hoge Commissie in Delhi in te vullen voor een diplomaat die zich bezighield met handelskwesties. Dit leidde tot kritiek op sociale media en dwong Pakistan om duidelijk te maken dat er geen verandering was in het handelsbeleid.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

De China-vergelijking

Zelfs nu het doorgaat met het herstellen van de banden met de VS, wil Pakistan geen verkeerde signalen aan China geven. Bhutto heeft beloofd niemand toe te staan ​​de 'ijzersterke vriendschap' van Pakistan met China te schaden, en beloofde dat degenen achter de zelfmoordaanslag op de Karachi University, waarbij drie Chinese staatsburgers en hun Pakistaanse assistent omkwamen, voor de rechter zouden worden gebracht.

Volgens een rapport in Dawn, waarin een verklaring van het kabinet van de premier wordt geciteerd, heeft premier Sharif maandag een “uitgebreid” telefoongesprek gevoerd met de Chinese premier Li Keqiang, waarin hij de “vastberadenheid” van de regering om versnelde maatregelen te nemen bevestigde China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) projecten. “Hij herhaalde ook dat Pakistan het grootste belang hechtte aan de veiligheid, beveiliging en bescherming van alle Chinese staatsburgers die in Pakistan werken aan economische projecten en instellingen,” zei Dawn.

Sommige rapporten suggereren dat onmiddellijk daarna Bhutto keert terug van zijn Amerikaanse reis en reist naar Peking op uitnodiging van Wang Yi, met wie hij al een virtuele ontmoeting heeft gehad.