Uitgelegd: waarom nemen de bosbranden in de heuvels deze zomer toe?

0
48

Het bosbrandseizoen in India duurt van november tot juni. Verschillende factoren, zoals temperaturen, neerslag, vegetatie en vocht, dragen bij aan de omvang en frequentie van deze branden. (Bestandsfoto)

Bosbranden blijven verschillende hectaren groen in de Uttarakhand en Himachal Pradesh verschroeien. In april meldde Himachal bijna 750 bosbranden, terwijl Uttarakhand meer dan 1.500 van dergelijke incidenten registreerde. Op 30 april was Uttarakhand getuige van 51 grote brandincidenten — het maximum door een Indiase staat. Terwijl 76 kinderen in Balika Ashram, Shimla, haastig moesten worden gered toen het nabijgelegen bos op 1 mei in brand vloog, had het Kasauli Air Force Station moeite om het vuur te blussen dat zondagmiddag oplaaide. Wat voedt de felle en frequentere bosbranden in heuvels deze zomer?

Lees |Frequentie en intensiteit van bosbranden zijn de afgelopen 2 decennia toegenomen: onderzoek

Wat veroorzaakt bosbranden?< /strong>

Het bosbrandseizoen in India duurt van november tot juni. Verschillende factoren, zoals temperaturen, neerslag, vegetatie en vocht, dragen bij aan de omvang en frequentie van deze branden. Volgens de Forest Survey of India is bijna 36 procent van de bossen in India vatbaar voor frequente branden. Hogere brandincidenten worden gemeld in maart, april en mei vanwege de ruime beschikbaarheid van droge biomassa (brandstoflading) na het einde van de winter en het aanhoudende zomerseizoen. De meeste bosbranden zijn volgens experts door de mens veroorzaakt door veranderingen in de landbouw en ongecontroleerde patronen van landgebruik.

Ook in Explained |Hoe een hittegolf weer door India raast

Hoe worden bosbranden geclassificeerd?

Bosbranden worden grofweg onderverdeeld in drie categorieën: grond-, oppervlakte- en kroonbrand. Branden die organisch materiaal in de bodem verbranden, worden grondbranden genoemd en ze branden langzaam, onder vegetatie. Oppervlaktebranden worden grotendeels veroorzaakt door het verbranden van droge bladeren, takken en andere materialen op de grond. Dergelijke branden verspreidden zich snel, zoals in het geval van branden in Himachal. Kroonvuren branden snel, van de ene boomtop naar de andere en hebben enorme vlammen met intense hitte. Dergelijke branden zijn zeldzaam in India.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Intussen zijn grote bosbranden het moeilijkst te beheersen vanwege hun intensiteit, geografische dekking en duur die kan oplopen tot 5 dagen.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council heb je een platform nodig om Center te sorteren -state iss…Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin… Meer Premium Stories >>

Is er dit jaar een piek in brandincidenten?

De FSI-gegevens over bosbrandpunten tussen 1 maart en 30 april van dit jaar laten een duidelijke piek zien in incidenten die samenvallen met stijgende hittegolfomstandigheden. Het aantal bosbrandpunten steeg in de vier weken van maart van 8.735 naar 42.486. De wekelijkse vooruitgang in het aantal bosbrandpunten in april bereikte echter een piek in de eerste week, daalde tot 13.719 in de tweede week en steeg tot 20.285 in de afgelopen week.

Waarom woeden er branden in de bossen van Himachal?

Himachal was getuige van bijna 750 branden in april. Deze branden hebben ongeveer 5.662 hectare verwoest in de bossen van Shimla, Chamba, Bilaspur, Dharamshala, Hamirpur, Kullu Mandi, Rampur, Nahan en het Great Himalayan National Park bij Shamshi in de Kullu-regio.

Dit is een grote sprong van 2020-2021 toen de staat de hele zomer 1.045 bosbrandincidenten had gemeld. De laatste keer dat de staat zulke hevige branden heeft meegemaakt, was in 2018-2019 toen hun aantal de 2.544 bereikte.

Ajay Srivastav, hoofdconservator van bossen, Himachal, geeft het warme en droge weer de schuld van de frequente branden: “Gewoonlijk zijn de bossen in april vochtig. Maar deze keer viel de laatste regen in februari. In april hadden we een regentekort van 90-94 procent, tegen 84 procent in dezelfde periode vorig jaar. De chir-dennenbossen zijn knisperend droog, er is geen vochtigheid – één vonk en het hele bos vat vlam.”

Bosfunctionarissen zeiden dat menselijke nalatigheid ook bijdraagt ​​aan deze branden. Zelfs een sigarettenpeuk of het in brand steken van droge bladeren kan een enorme brand veroorzaken, voegde ze eraan toe.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Laat bosbranden verergeren dit jaar in Uttarakhand?

In de afgelopen drie maanden heeft Uttarakhand minstens 1.791 bosbranden geregistreerd die meer dan 2.891 hectare bosgrond hebben verschroeid, waaronder 2.079 hectare reserve bosgebieden. Deze branden hebben geleid tot een geschatte schade aan eigendommen van meer dan Rs 74 lakh en de dood van ten minste één persoon.

Hoewel de aantallen kleiner zijn in vergelijking met vorig jaar, is het probleem van bosbranden die voornamelijk medio februari toenemen en gewoonlijk tot medio juni aanhouden, een groot probleem voor de heuvelstaat, die in bijna 71 procent van zijn land bossen heeft. geografisch gebied.

Nishant Verma, hoofdconservator van bossen, gaf toe dat het aantal bosbranden dit jaar aanzienlijk is toegenomen in de maand april, voornamelijk als gevolg van een onverwachte temperatuurstijging en minder regen. Hij voegde eraan toe dat de sterke windsnelheid er ook in grote mate toe heeft bijgedragen dat de branden zich snel over de oerwouden verspreiden.

Een expert legt uit |Hoe je jezelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziekten

Hoe kwetsbaar zijn bossen in Uttarakhand en Himachal?

Van de totale bosgrond in Uttarakhand bestaat 26 procent uit pijnbomen. Droge dennenbladeren zijn zeer ontvlambaar en verhogen de brandstofbelasting aanzienlijk. Ambtenaren geven toe dat de situatie alarmerend is omdat de piektijd voor bosbranden – de derde week van mei, wanneer de temperaturen het hoogst zijn – nog moet komen.

In Himachal, van de 196 bosgebieden in Himachal Pradesh, zijn er 80 kwetsbaar voor branden. De chir-dennenbossen die 15 procent van de bossen van Himachal uitmaken, zijn het meest vatbaar voor branden. De chir-bossen zijn verspreid over een oppervlakte van 1258,85 vierkante kilometer, dat is ongeveer 3,4 procent van het totale bosareaal van de staat.

Hoe is het tot nu toe op andere plaatsen met bosbranden gegaan?

Afgezien van Himachal en Uttarakhand, rapporteren Assam, Madhya Pradesh, Maharashtra, Tripura, Mizoram en Odisha jaarlijks frequente bosbranden.

Overigens, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Odisha — samen met Chhattisgarh en Maharashtra — zijn de top vijf van staten die tussen november 2021 en april 2022 een hoog aantal grote bosbranden rapporteerden, variërend van 143 tot 441.

Hoe kunnen deze branden worden voorkomen en geblust?

De Ministerie van Milieu, Bos en Klimaatverandering noemt de volgende methoden om een ​​bosbrand te voorkomen en te beheersen: bouw van wachttorens voor vroege detectie; inzet van brandwachten; aanleg en onderhoud van vuurlijnen, naast de betrokkenheid van lokale gemeenschappen. Het gebruik van teledetectietechnologie en Moderate Resolution Imagine Spectroradiometer (MODIS)-satellietgegevens voor het detecteren van actieve bosbranden wordt ook aangeraden.

Ajay Srivastav, hoofdbeheerder van bossen, Himachal, zei dat de meeste branden worden veroorzaakt door handmatig onder controle gebracht met behulp van boswachters, arbeiders en vrijwilligers.

“We hadden proactieve maatregelen genomen, zoals het branden van gecontroleerde branden, maar we hadden nooit zo’n omvang verwacht en verspreidden zich zo snel.” Brandweermannen hopen op regen zullen hen te hulp komen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen