Uitgelegd: Te midden van een voorsprong van China, dringt Modi aan om de plaats van India in het boeddhistische erfgoed van Nepal te claimen

0
49

Nepal PM Sher Bahadur Deuba begroet premier Narendra Modi maandag in Lumbini. (Foto: Twitter/@narendramodi)

Op 8 november 2011 vertelde de ervaren congresleider Karan Singh, die toen lid was van Rajya Sabha, tijdens een ongeplande persconferentie tijdens een bezoek aan Nepal: “India zou geïnteresseerd zijn in Lumbini ontwikkelen op een manier die past bij zijn status op de wereldkaart.”

Singh's verklaring volgde op het agressieve streven door China naar een project van $ 3 miljard via een van zijn NGO's – Asia Pacific Exchange of Cooperation Foundation (APECF) – om de geboorteplaats van Lord Buddha te ontwikkelen tot een internationale “stad van vrede”.

Ook Lees |Met boeddhistisch centrum wil India de culturele banden met Nepal versterken

Tijdens een diner georganiseerd door een Nepalese zakenman waar de voormalige koning Gyanendra van Nepal – die voorzitter was van de Lumbini Development Trust toen deze in 1985 werd opgericht met als doel de Lumbini-tuin te herstellen – werd onderstreept dat Lumbini “minder dan 10 km” van de Indiase grens.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het congres was toen aan de macht, en Singh werd blijkbaar verteld Nepal over te brengen dat India zowel een cultureel en een veiligheidsbelang in de ontwikkeling van Lumbini.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld, maar hier… Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >&gt ;

Modi in Lumbini: een nieuwe impuls

Meer dan een decennium later is premier Narendra Modi op maandag (16 mei), de 2566e geboortedag van de Boeddha, in Lumbini om de basis te leggen voor een klooster en om een ​​viering toe te spreken in de Maya Devi-tempel. India zal zich aansluiten bij meer dan een dozijn landen, waaronder China, Thailand, Vietnam, Myanmar, Japan, Taiwan en Zuid-Korea om een ​​eigen klooster te hebben in het wereldwijde project.

Aangezien hij maandag enkele uren in Nepal doorbrengt, zal Modi de eerste Indiase premier worden die Lumbini bezoekt. Hij had de wens geuit om Lumbini te bezoeken tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Nepal als premier in juli 2014 – hij had, in een toespraak tot de grondwetgevende vergadering van Nepal bij die gelegenheid, de geboorte van de Boeddha in dat land erkend en Nepalees gerustgesteld gevoel dat India niet zou proberen zich het toe te eigenen.

De Chinezen: als eerste de deur uit

Nadat de Chinezen hun plannen voor Lumbini hadden bekendgemaakt en de maoïstische leider en voormalig premier van Nepal Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda' als vice-voorzitter en projectleider van de APECF hadden aangetrokken, tekende de stichting een overeenkomst met de Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties Organisatie (UNIDO) om de Chinese visie op Lumbini te bespoedigen.

Gezien het gebrek aan duidelijkheid over het project, en de Indiase en Amerikaanse onbehagen erover, hebben latere regeringen in Nepal het initiatief niet verder voortgezet. De Chinezen bleven zich echter concentreren op Lumbini als onderdeel van hun project voor Nepal.

In 2018 kondigde het plannen aan om Tibet met Kathmandu te verbinden via een trans-Himalaya-spoorlijn en vervolgens naar Lumbini. Chinese regeringsafgevaardigden en politieke figuren maakten vaak de 30 minuten durende vlucht naar Lumbini vanuit Kathmandu om het signaal te geven dat het oprecht was over het ontwikkelingsproject en om het gedeelde boeddhistische erfgoed van de twee landen te onderstrepen. Het was ook het Chinese tegenwicht tegen de beweringen van India en andere landen dat China's interesse in Nepal puur in het bedrijfsleven was geworteld.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Ramayana- en boeddhistische circuits

En toch toonde India zelf geen significante interesse in het bouwen van connectiviteit met Lumbini – of in het promoten van andere heiligdommen in Nepal. Als premier maakte Modi een breuk met deze desinteresse van het beleid door fondsen toe te kennen voor de renovatie van de doorgang rond de Pashupati Nath-tempel en de bouw van een dharmashala voor pelgrims.

Zowel hij als de hoofdminister van Uttar Pradesh Yogi Adityanath bezocht Janakpur, de geboorteplaats van Sita, en kondigde een connectiviteitspakket aan om het pelgrimsoord met een regelmatige busdienst te verbinden met Ayodhya. Dit was bedoeld als onderdeel van het voorgestelde Ramayan-circuit, maar het project ontbreekt nog steeds aan duidelijkheid en een concrete routekaart.

De regering van India lijkt daarentegen meer geïnteresseerd in het ontwikkelen van het boeddhistische circuit, waarin Lumbini zou een prominente halte zijn.

De premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, zal maandag de Gautam Buddha International Airport inwijden – een uitgebreide en verbeterde binnenlandse luchthaven – in Bhairahawa, 18 km van Lumbini. Modi zal echter deze luchthaven vermijden, die met Chinese hulp is gebouwd – de premier zal vliegen vanaf Kushinagar, een andere boeddhistische bedevaart en een deel van het voorgestelde circuit, en zijn helikopter zal landen op een nieuw helikopterplatform dat is gebouwd in Lumbini .

Hoewel de Indiase boodschap duidelijk gaat over gedeelde culturele en religieuze banden met Nepal die verwijderd zijn van die van enig ander land, is het een feit, zoals een Indiase diplomaat privé aangaf, dat regeringen vóór die van Modi deed weinig om India's zachte macht en religie in Nepal te promoten, en Modi zelf had zich aanvankelijk gericht op het 'hindoe'-aspect van de relatie – totdat New Delhi wakker werd geschud door het Chinese initiatief.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen