Uitgelegd: hoe Sikkim een ​​deel van India werd

0
49

Voormalig premier Lal Bahadur Shastri met de Sikkim-koning Palden Thondup Namgyal in New Delhi op 4 maart 1965. (Express Archief)

Op 16 mei 1975 werd Sikkim de 22e staat van de Unie van India. Terwijl in veel moderne verhalen het verhaal van het voormalige koninkrijk onder de Namgyal-dynastie dat de Indiase staat verwierf begint in decennia dicht bij de jaren zeventig, kan het echte verhaal volgens experts alleen worden begrepen door de gebeurtenissen terug te traceren tot 1640 toen Namgyal de heerschappij werd. voor het eerst gevestigd.

AANVALLEN TIJDENS NAMGYAL REGERING

Beginnend met Phuntsog Namgyal, de eerste chogyal (monarch), regeerde de Namgyal-dynastie tot 1975 over Sikkim. punt, het koninkrijk van Sikkim omvatte de Chumbi-vallei en Darjeeling; de voormalige maakt nu deel uit van China.

In het begin van de 18e eeuw vond in de regio een reeks conflicten plaats tussen Sikkim, Nepal, Bhutan en Tibet, wat resulteerde in een inkrimping van de territoriale grenzen van Sikkim.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Meer Premium Stories >> MH Dalmia, directeur van Orissa Cement Ltd., wordt gezien met de Chogyal van Sikkim. (Express Archief)

BRITSE UITBREIDING

Toen de Britten arriveerden, omvatten hun uitbreidingsplannen op het Indiase subcontinent de controle over de Himalaya-staten.

Het koninkrijk Nepal ging ondertussen door met zijn pogingen om zijn grondgebied uit te breiden. Dit resulteerde in de Anglo-Nepalese oorlog (november 1814 tot maart 1816), ook bekend als de Gorkha-oorlog, die werd uitgevochten tussen het Gorkhali-leger en de Oost-Indische Compagnie. Beide partijen hadden ambitieuze uitbreidingsplannen voor het strategisch belangrijke bergachtige noorden van het Indiase subcontinent.

In 1814 sloot Sikkim een ​​alliantie met de Oost-Indische Compagnie in de campagne van laatstgenoemde tegen Nepal. De Compagnie won en herstelde in Sikkim enkele van de gebieden die Nepal haar in 1780 had ontnomen.

HET KEERPUNT

Een keerpunt in de geschiedenis van Sikkim is de benoeming van John Claude White, een ambtenaar in Brits-Indië die in 1889 werd benoemd tot politiek officier van Sikkim, dat toen een Brits protectoraat was krachtens het in maart 1861 ondertekende Verdrag van Tumlong .

Zoals met het grootste deel van het Indiase subcontinent dat de Britten onder hun administratieve controle hadden, had het koninkrijk Sikkim, hoewel een protectoraat, weinig keuze in het bestuur van zijn eigen koninkrijk.

“De Britten moedigden Nepalese migratie naar Sikkim aan en het gebeurde niet echt met de toestemming van de vorst”, zegt dr. Ugen Bhutia, assistent-professor aan de afdeling Liberal Arts aan de SRM University, Amaravati.

De Namgyal-monarch kon de beslissingen van de Britten niet bekritiseren, maar de heerser klaagde wel over deze toestroom van Nepalese migranten in het koninkrijk.

De reden was niet ingewikkeld: de monarch was boeddhist en Sikkim was een boeddhistisch koninkrijk. De Nepalese migrantenbevolking in Sikkim groeide. Een toename van hun aantal zou een demografische verschuiving in het boeddhistische koninkrijk hebben betekend. “Ze waren niet boeddhistisch en behoorden tot een andere etniciteit,” zei Bhutia.

Best of Explained

Klik hier voor meer

SCENARIO NA 1947< /strong>

Drie jaar na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd Sikkim een ​​protectoraat van India. In 1950 werd een verdrag ondertekend tussen de toenmalige Sikkim-monarch Tashi Namgyal en de toenmalige politieke ambtenaar van India in Sikkim, Harishwar Dayal. Een clausule in het verdrag luidde: “Sikkim zal een protectoraat van India blijven en, behoudens de bepalingen van dit verdrag, autonomie genieten met betrekking tot zijn binnenlandse aangelegenheden.”

Geopolitieke veranderingen in die tijd brachten Sikkim in een delicate positie. China's invasie van Tibet in 1949 en de aanvallen van Nepal op Sikkim gedurende de geschiedenis van het koninkrijk werden genoemd als redenen waarom het koninkrijk de steun en bescherming nodig had van een machtige bondgenoot.

Verder werd gesproken over vervolging van Tibetanen na de aankomst van China ter plaatse wekten angst op voor de mogelijkheid dat Sikkim een ​​soortgelijk lot zou ondergaan.

“In grote lijnen kan de etniciteit van Sikkim in drieën worden verdeeld: Butia, Lepcha en Nepalees. Dus de Bhutia en Lepcha, die boeddhisten zijn, begonnen zich bedreigd te voelen door wat er in Tibet gebeurde,” legde Bhutia uit, eraan toevoegend: “Er is een geschiedenis van migratie van de Bhutia van Tibet naar Sikkim en de Lepcha bekeerd tot het boeddhisme.”

Maharadja van Sikkim Tashi Namgyal met voormalig president Dr. Rajendra Prasad in New Delhi op 24.1.1961. (Express Archief)

DALAI LAMA'S AANKOMST

In maart 1959 ontsnapte de 14e Dalai Lama uit Tibet. Nadat de Dalai Lama de Indiase grens had bereikt, vestigde hij zich met zijn gevolg in het Tawang-klooster in Arunachal Pradesh.

Een maand later reisde hij naar Mussoorie, waar hij de toenmalige premier Jawaharlal Nehru ontmoette om de toekomst van de Tibetaanse vluchtelingen die met hem waren meegereisd.

De gevolgen van het besluit van India om de Dalai Lama te verwelkomen en onderdak te verlenen, stuurden een bericht naar sommigen in Sikkim dat, in tegenstelling tot China, aansluiting bij India hun bescherming en veiligheid zou garanderen, zei Bhutia. “Dit was het perspectief van de heersende elite in Sikkim,” voegde hij eraan toe.

Voormalig premier van Birma U Nu, premier Jawaharlal Nehru, vice-president dr. Radhakrishnan, Dalai Lama en Appa Pant, Indiase politieke functionaris in Sikkim op 25.11.56. (Express Archief)

ONTEVREDENHEID TEGEN MONARCHIE

De periode tussen de jaren 1950 en de jaren 1970 markeerde groeiende ontevredenheid in Sikkim. In de eerste plaats was er woede tegen de monarchie vanwege de groeiende ongelijkheid en feodale controle.

In december 1947 kwamen politieke groepen samen en vormden het Sikkim State Congress, een politieke partij die de fusie van Sikkim met de Unie steunde. van India.

Drie jaar later werd de Sikkim National Party gevormd die de monarchie en onafhankelijkheid van het koninkrijk ondersteunde. Een democratisch systeem zou een vermindering van de bevoegdheden van de vorst in Sikkim hebben betekend en sommige onderzoekers geloven dat de laatste vorst, Palden Thondup Namgyal, probeerde de burgerlijke en politieke vrijheden te verminderen.

Premier Indira Gandhi met Sikkim King Palden Thondup Namgyal en zijn vrouw in New Delhi op 17.2.1966. (Express Archief)

De protesten tegen de monarchie namen toe in 1973, waarna het koninklijk paleis werd omringd door duizenden demonstranten.

Indiase troepen arriveerden nadat de vorst geen andere keus had dan New Delhi te vragen om hulp. Ten slotte werd in hetzelfde jaar een tripartiete overeenkomst getekend tussen de chogyal, de Indiase regering en drie grote politieke partijen, zodat grote politieke hervormingen konden worden doorgevoerd.

VERKIEZINGEN 1974

Een jaar later, in 1974, werden er verkiezingen gehouden, waarbij het Sikkim Staatscongres onder leiding van Kazi Lhendup Dorji won en pro-onafhankelijkheidspartijen versloeg. Dat jaar werd een nieuwe grondwet aangenomen, die de rol van de vorst beperkte tot een titulaire functie, waar Palden Thondup Namgyal een bittere hekel aan had.

Voormalig Sikkim Chief Minister Kazi Lhendup Dorji met minister van buitenlandse zaken YB Chavan in New Delhi op 16 april 1975. (Express Archief)

In hetzelfde jaar verbeterde India de status van Sikkim van protectoraat naar “geassocieerde staat”, waarbij het elk een zetel kreeg in de Lok Sabha en Rajya Sabha. In tegenstelling tot de verhuizing, probeerde de vorst er kort daarna internationale aandacht voor te krijgen.

Een krantenbericht in The Montreal Gazette van 9 september 1974 vermeldde dat de vorst de toenmalige premier Indira Gandhi en andere leiders schreef “hen te vragen niet door te gaan met de virtuele annexatie van Sikkim”. De vorst had gezegd dat de fusie met India de “afzonderlijke identiteit en status van het koninkrijk als Indiaas protectoraat” zou “vernietigen”.

Het krantenbericht voegde eraan toe: “Volgens Indiase functionarissen besloot New Delhi zijn greep op de strategische bergtop toen de chogyal, aangemoedigd door zijn in Amerika geboren vrouw, voormalig New Yorkse socialite Hope Cooke, autonomie begon te eisen.”

Sommige rapporten geven aan dat politieke leiders in Sikkim kritiek hadden op de pogingen van de vorst in het buitenland om sympathie te krijgen voor zijn greep op het land.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

BESLISSING OM INDIA TE WORDEN

Er is een referendum gehouden in 1975, waar een overweldigende meerderheid voor de afschaffing van de monarchie en toetreding tot India stemde.

In totaal 59.637 stemden voor de afschaffing van de monarchie en toetreding tot India, met slechts 1496 stemmen tegen.

Sikkims nieuwe parlement, onder leiding van Kazi Lhendup Dorjee, stelde een wetsvoorstel voor om Sikkim een ​​Indiase staat te laten worden, dat werd aanvaard door de Indiase regering.

“Er is een deba dat gaat in Sikkim of het is samengevoegd of geannexeerd. Maar wat interessant is, is dat er daar geen anti-India-sentiment is,' merkte Bhutia op.