Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raast

0
67

Een man drinkt water om zijn dorst te lessen op een hete zomerdag, bij Hazratganj Crossing in Lucknow, vrijdag. (PTI)

Sinds het begin van het zomerseizoen in maart zijn er consequent ernstige hittegolfcondities gemeld in grote delen van India. Op zondag bereikte het kwik bijna 50 graden Celsius in sommige gebieden van Delhi en Uttar Pradesh, een dag nadat Jacobabad in buurland Pakistan 51 graden Celsius had gemeten.

Dit jaar zagen maart en april vroege en ongekende hitte in heel India. Maart was de warmste en april was de op drie na warmste in 122 jaar. Hoewel de hittegolf boven grote delen van Noord- en Midden-India een jaarlijks fenomeen is in mei, waren de maximumtemperaturen in de gebieden van Delhi en Jammu en Kasjmir ongewoon hoog.

Een deskundige uitgelegd |Hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziekten

Verzengende hitte houdt Noord- en Midden-India in zijn greep

Jammu en Kasjmir, Punjab, Rajasthan, Haryana, Delhi, Chandigarh, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra en Telangana zijn enkele van de staten die getuige waren van hittegolfomstandigheden. Er wordt een ernstige hittegolf afgekondigd wanneer de maximumtemperatuur meer dan 6 graden Celsius boven normaal stijgt.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Op zondag waren deze vertrekken opmerkelijk hoog en varieerde tussen de 7 en 9 graden Celsius boven normaal in de regio's Noord- en Midden-India.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Uitgelegd: LIC& De aandelen van #8217 worden met korting verhandeld, maar hier’…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >&gt ;

Banda in de Bundelkhand-regio van Uttar Pradesh registreerde 49 graden. Maar deze plaats staat bekend om zulke hoge temperaturen in de zomer. Evenzo zijn zulke extreme temperaturen normaal boven Churu of Ganganagar in Rajasthan.

Wat de nationale hoofdstedelijke regio (NCR) betreft, registreerde Mungeshpur, in het noordwesten van Delhi, een maximale temperatuur van 49,2 graden Celsius, terwijl Najafgarh, in het zuidwesten van Delhi, op zondag 49,1 graden Celsius registreerde. In feite registreerden alle weersobservatoria in Delhi op zondag maximumtemperaturen van meer dan 45 graden Celsius. De maximum temperatuur die werd geregistreerd bij het Safdarjung-observatorium was 45,6 graden Celsius, de hoogste temperatuur tot nu toe deze maand.

Evenzo registreerden veel locaties in Kasjmir dagtemperaturen rond de 30 graden, meestal warm voor het grondgebied van de Unie. zomer hoofdstad. Enkele van de warmste locaties (in graden Celsius) op zondag in de UT waren Mirpur (46) Jammu Airport (45), Srinagar Airport (33.5), Anantnag (33.4) en Kupwara (30.2).

Ook in Explained | Waarom nemen de bosbranden in de heuvels deze zomer toe

Waarom waren de temperaturen zo hoog?

Stedelijke gebieden zoals Delhi en Gurgaon die dagtemperaturen tussen 45 en 49 graden Celsius registreren, zijn abnormaal en werden verergerd door bijdragen van ander lokaal weer , en antropogene en door de mens veroorzaakte factoren.

Westerse verstoringen, die regen en bewolkte luchten naar het noordwesten van India brengen en de temperatuur in deze tijd van het jaar regelen, waren zwak en hadden onvoldoende vocht, waardoor de temperatuur hoog bleef. Bij afwezigheid van bewolking kunnen de temperaturen stijgen met de zonnestraling, terwijl droge westenwinden geen vocht brengen.

De neerslaggegevens van het India Meteorological Department (IMD) sinds maart laten zien dat veel staten in het noorden en Centraal-India is uitgedroogd gebleven.

De regenval tussen maart en 15 mei was — Gujarat (97 procent), Punjab (90 procent), Haryana (87 procent), Himachal Pradesh (86 procent), Delhi (83 procent), Madhya Pradesh (82 procent), Jammu en Kasjmir (78 procent). cent), Rajasthan (77 procent) en Uttar Pradesh (74 procent).

Ook Delhi heeft deze zomer een regentekort opgetekend. Terwijl er in maart helemaal geen regen viel tegen een normaal van 15,9 mm voor de maand, registreerde april slechts 0,3 mm, wat veel minder was dan de normale van 12,2 mm. Tot dusverre heeft het weerstation Safdarjung, dat representatieve cijfers voor de stad geeft, in mei 1,4 mm neerslag geregistreerd, tegen een normale hoeveelheid van 9,8 mm voor de maand. Afgelopen mei registreerde het station een grote hoeveelheid regen van 144,8 mm en de hoogste maximumtemperatuur voor de maand was 41,6 graden Celsius, onder de 45,6 graden die tot nu toe dit jaar zijn geregistreerd.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Hittegolven niet ongebruikelijk voor mei

Het hittegolfseizoen boven India begint in maart en bereikt zijn piek in mei, vooral in de kerngebieden van de hittegolfzone. Deze zomer waren er recordtemperaturen in maart en april, maar zulke warme dagen in mei zijn normaal.

De huidige hittegolf, die een week aanhoudt, is verspreid over 11 staten en UT's. Hoewel de geografische omvang vergelijkbaar kan zijn met de spreuk die tussen 27 maart en 12 april is geregistreerd, is de ernst deze keer vele malen groter.

De laatste spreuk zag een hevige hittegolf die beperkt bleef tot enkele delen van Rajasthan en het oosten van Uttar Pradesh, terwijl de vloedgolf van mei vergelijkbare omstandigheden heeft gekend in alle regio's van Noord- en Midden-India.

Op zondag waren er meer dan tien meteorologische stations geregistreerde maximumtemperaturen van meer dan 47 graden Celsius, waaronder Banda (49), Gurgaon (48), Churu (47,9), Ganganagar (47,6), Pilani (47,7), Khajuraho en Nowgong (elk 47,4), Jhansi (47,6), Hissar (47,3 ) en de bergkam van Delhi (47.2).

Ouderschap |Hoe bescherm je je kind deze zomer tegen de hittegolf

Hittegolven komen nu vaker voor

Bij het weerstation Safdarjung is het record voor de maximumtemperatuur in mei 47,2 graden Celsius op 29 mei 1944. Van 2009 tot 2021 was de hoogste maximumtemperatuur in mei zes keer 45 graden of hoger – in mei 2010, 2012, 2013, 2015, 2018 en 2020. In de afgelopen 13 jaar is de hoogste maximum temperatuur gemeten in mei was 46 graden Celsius in 2020.

In een nota die eind april werd uitgegeven, toen delen van India werden geconfronteerd met een hittegolf, zei de secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie, prof. Petteri Taalas: “Het is voorbarig om de extreme hitte in India toe te schrijven en Pakistan uitsluitend op klimaatverandering. Het is echter consistent met wat we verwachten in een veranderend klimaat. Hittegolven komen vaker en intenser voor en beginnen eerder dan in het verleden.”

Een vroege, warmere start van de zomer dit jaar betekende dat er vanaf maart hittegolfcondities ontstonden boven Delhi-NCR, en Noordwest-India registreerde de heetste maart en april in 122 jaar.

Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering& #8217's (IPCC) zesde beoordelingsrapport van vorig jaar stelde ook dat extreme hitte en hittegolven sinds de jaren vijftig frequenter en intenser zijn geworden. Het rapport identificeerde “door de mens veroorzaakte klimaatverandering” als de “belangrijkste aanjager” van deze veranderingen.

Intensiteit ingesteld om hoffelijkheid westerse verstoring te verminderen

Vanaf maandag zullen de verspreiding en intensiteit van de hittegolf afnemen in de meeste regio's in het noorden en midden van India, met uitzondering van Kutch-Saurashtra. De maximumtemperaturen zullen met 2 tot 4 graden Celsius dalen, maar blijven boven de 40 graden, wat normaal is voor mei, volgens de voorspelling.

De marginale daling is te wijten aan een nieuwe westelijke storing die Noord-India nadert . De opluchting zal echter van korte duur zijn, aangezien de hitte rond 20 mei terugkeert boven Rajasthan, Haryana, Delhi, Chandigarh, Punjab, delen van Jammu, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh en Jharkhand.

< sterk>Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

De maximale temperatuur in Delhi op maandag en dinsdag kan rond de 41 graden Celsius zijn, voordat het weer stijgt naar ongeveer 45 graden Celsius op 20 mei, wanneer de hittegolf terugkeert volgens de voorspelling. Voor 21 en 22 mei wordt een bewolkte lucht en de kans op regen verwacht, en op 22 mei kan de maximumtemperatuur dalen tot ongeveer 40 graden. Voor deze week kan de maximumtemperatuur in de nationale hoofdstedelijke regio op 40 graden of hoger blijven .