Toen Irrfan boos werd op Anup Singh

0
52

De twee op de set van Qissa: The Tale of A Lonely Ghost (2013) (met dank aan Anup Singh)

In één scène in Qissa: The Tale of a Lonely Ghost (2013) komt Tisca Chopra een kamer binnenstormen om Irrfans Umber weg te duwen van hun dochters, haar geelbruine dupatta vliegt voor haar uit en vanwege de kracht van haar lichaam , de dupatta raakt Irrfan aan voordat ze dat doet, “het geweld dat wordt gecreëerd door de kleur, niet het daadwerkelijke raken van het doek, zorgt ervoor dat Irrfan op een zeer angstige, wanhopige, krachtige manier reageert, hij duwt Tisca (die gaat vliegen en doet haar rugpijn) met een energie, een geweld bijna, waarvan ik betwijfel of hij dat in andere omstandigheden zou hebben”, zegt filmmaker Anup Singh.

Lees ook |Naseeruddin Shah: ‘Irrfan’s nalatenschap is als een sterrenbeeld waar elke acteur inspiratie uit kan halen’

“Anup saab, bahut hi ajeeb rollen laateh ho aap mere liye (Ze zijn echt vreemd, de rollen die je me brengt).” Voor Irrfan, die de andere rasa's van de navarasa (negen emoties) al had verkend via zijn talloze karakters, was de bibhatsa (weerzinwekkend) nog een ongerept terrein totdat Singh hem de complexe, donkere, liminale rollen van Umber Singh (Qissa ) en Aadam (The Song of Scorpions, 2017). Een onwillige en zichtbaar boze Irrfan had hem gevraagd: “Zie je me zo?”

De twee met kamelen op de set van The Song of Scorpions (2017) (Courtesy Anup Singh)

Irrfan verliet de wereld voordat Singh hem anders kon portretteren — als danser in de nu-on-hold-indefinitely Lasya (te trainen door Waheeda Rehman) of een oudere filmmuziekcomponist.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De in Genève gevestigde Singh, 61, wiens boek, Irrfan: Dialogues with the Wind (Copper Coin), twee jaar na het overlijden van de acteur verschijnt, zegt: “In hem zag ik het zeldzame vermogen om de banaliteiten van onze wereld om te zetten in gratie . Dilip Kumar saab was de enige andere acteur die het banale, routinematige, kwaad kon transformeren in een levende kwaliteit. Zelfs toen Irrfan goede karakters speelde, zoals in The Namesake (2006), zie je de bitterheid en wrok en andere elementen van wat er nodig is om deze goedheid te maken. Irrfan, die je binnenwereld rijker maakt, is een geest, een kracht, een djinn zo je wilt, die evenzeer tot ons innerlijk leven behoort als tot het zijne. Daarom heeft zijn overlijden ons allemaal zoveel pijn gedaan, het voelde alsof er iets diep in ons was gestorven.”

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad 'Mr Congeniality' #8217; Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >> Ook in Eye |Onnavolgbare Irrfan

Intuïtief en intiem, het boek is een weerspiegeling in medias res, het ontrolt zich in omgekeerde volgorde en blijft hangen in de lineaire geheugentrein. Het geklets van vrienden; de voorbereiding van een acteur; de bijna komische achtervolging van de twee door een uitgehongerde os; de keelholte passages op de ziekenhuisafdeling, het zien van een dierbare vriend in de greep van ziekte, een leven dat verduistert.

Anup Singh's boek over Irrfan Khan (met dank aan Anup Singh)

Alles wat hij in het leven deed, zou hem een ​​idee geven van hoe hij die rol moest spelen. Hij belde Singh bijvoorbeeld om 3 uur 's nachts om te vertellen dat hij op een avond op een donkere weg reed: “Ik kon de weg niet zien. Arre Anup saab, wat als de weg er niet was? Ik reed om dat gevoel van angst te voelen en voelde toen de vreugde de beproeving te hebben overleefd en nog steeds in leven te zijn. Zelfs als de dood nabij was, zou hij nieuwsgierig zijn naar het proces. “Vaak zou hij het nemen van pijnstillers vermijden en zeggen: 'deze pijn, ongemakkelijkheid, vergrijzing van het lichaam, angst voor wat komen gaat is mijn leven op dit moment, waarom zou ik het opgeven?'”, herinnert Singh zich.

Must Read |'Het verlies van deze geweldige acteur is onvergelijkbaar voor de Indiase cinema'

Hun paden kruisten elkaar in de vroege jaren '90. Voor een aflevering van een uur voor Star TV, waarin een sterke kracht de relatie tussen een jonge vrouwelijke politie-inspecteur (Mita Vashisht) en een crimineel op zijn kop zet. Singh wilde een “buitengewone acteur om die kracht te belichamen”. Vashisht kwam binnen met haar klasgenoot van de Nationale School voor Drama. Terwijl hij zijn bewegingen in kaart bracht, neuriede deze nieuwe persoon het deuntje dat Singh dacht in zijn hoofd te spelen. Naast de camera stond Irrfan. Op hun beide lippen, Nusrat Fateh Ali Khan's Jee karda mein tenu vekhi jaanwan. Na het schot zei de slungelige jongeman: “Aaj ke baad, geef me alsjeblieft een melodie als we samen een schot doen.”

Lees ook Shubhra Gupta's keuze: in 7 decennia zouden 75 films die de reis van India vieren

Melody, onomatopeïsche uitwisselingen en comfortabele stiltes hun geheime code worden. De volgende keer dat de twee elkaar jaren later ontmoetten, voor Singhs tweedejaarsstudent, Nusratsaab zou de deal opnieuw sluiten. Geïnspireerd door het leven van Singhs grootvader, is Umber een dubbelzinnige en egoïstische man die onsterfelijkheid zoekt. Om hem te helpen Umber te worden, gaf Singh Irrfan-geluiden (Turkse, Afrikaanse en Nusrat saabs liedjes en cello-vertolkingen van Bach's Sarabande) en afbeeldingen – Vincent van Gogh's Grove of Olive Trees (1889), waarin “de wind en de helling van de aarde doet de olijfboom lijken alsof hij net gaat bewegen, en toch voel je zijn immense kracht om de aarde vast te houden.” Umber is een brutale patriarch en een toegewijde vader, wiens vertoon van geweld een teken van zijn liefde was en “Qissa was heel erg de dialoog tussen mij en Irrfan met wat er in het land gebeurde”, zegt Singh.

Irrfan wilde nooit met ideeën werken, eerder met ervaring: om de ander en zichzelf te ervaren in verschillende ontmoetingen (met dank aan Anup Singh)

'Ook schorpioenen spreken tot onze tijd. Nooran's (de verbannen Iraanse acteur Golshifteh Farahani) karakter-mapping roept de vraag op: “wanneer we inademen, hebben we dit gevoel van leven, dat we blijven nemen en nemen, maar elke keer dat we uitademen, ademen we leven terug in wat is geven we ons leven of ademen we het gif uit dat we misschien in onszelf dragen?”

De altijd nieuwsgierige Irrfan had volop vragen: “Wie ben jij? Waarom ben je hier? Waarom zei je dat zoals je deed? Dat shirt, waar heb je het vandaan? Dat accent, waar heb je dat vandaan?” Hij reageerde bijna altijd op prikkels, zelfs op de wind, in een schot. Het grijpt terug op zijn passie voor vliegeren (hij droeg vliegers naar filmsets), die een jonge Irrfan, in Jaipur, een verwrongen arm voor het leven en een filosofie gaf: “elk klein trekken en loslaten van de vlieger is een dialoog met de wind, een zaak van leven en dood, dat was acteren”.

Voor hem was het geluid onder de dialogen – de toon, het timbre, aarzeling, pauze, off-notes – die de geheimen van een personage onthullen, een kwestie van belang en vreugde. Elke ruimte was “een verkenningsruimte”. Hij aarzelde op de drempel van een kamer, scande om te zien waar hij zich op zijn gemak zou voelen, mocht hij aangetrokken worden tot een interessant persoon of een interessant aroma uit de keuken. Hij gaf de voorkeur aan ruimtes waarin hij vrijelijk in elke richting kon stromen, niet aan ruimtes die hem omsloten. Ook op de sets ging hij zitten waar hij moest optreden, voelde hij de aarde, leunde hij tegen een boom of een muur, sliep hij midden in een woestijn, als een kameel, “hij wilde zich overal thuis voelen en met iedereen”.

“Nu hebben we heel vreemde ideeën over thuis en land, maar de manier waarop Irrfan of ik over thuis dachten, het zijn geen grenzen, maar ons toebehoren aan iemand, die aan ons denkt of zelfs een korte uitwisseling van blikken, dat maakt een thuis”, zegt de afgestudeerde van het Film and Television Institute of India, wiens eigen verhaal fascinerend is.

Lees ook |'Qissa'-regisseur Anup Singh kondigt boek aan over Irrfan Khan op de verjaardag van acteur

In de jaren vóór Partition werd de familie van Singhs grootvader, in een dorp in Punjab (nu in Pakistan), aangevallen. Tegen de tijd dat zijn kleine grootvader bij bewustzijn kwam, had hij zijn beide ouders verloren. Hij werd naar een familielid in Afrika gestuurd, waar hij “opgroeide tot een vreemde man, liefhebbend maar gemakkelijk tot geweld verdreven”. Singh werd geboren in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar-es-Salam, maar in de jaren zeventig, de opkomst van Idi Amin in Oeganda en zijn wantrouwen jegens buitenlanders dat zich naar Kenia en Tanzania verspreidde, dwong het gezin te emigreren naar Bombay (corruptie zou zijn eenvoudige zakenman, vader, jaren later, om India te verlaten). Op het dek van het naar India varende schip, tussen de Afrikaanse lucht en de wijde zee, terwijl hij naar een Hindi-film keek – waarvan hij vaak fantaseert dat het Sahib, Bibi aur Ghulam (1962), hoewel hij het zich niet goed kan herinneren – de tienerjongen “trauma, angst om het huis te verlaten, naar een nieuw land te gaan” maakte plaats voor het gevoel “een deel van een groter gevoel van thuis of land te zijn – dat was cinema”.

Irrfan Khan met Anup Singh (met dank aan Anup Singh)

Bioscoopzou zijn ideeën over thuis herdefiniëren in een grenzeloze kosmos, met dank aan de uitgebreide films van Ritwik Ghatak, “zijn groothoeklens en de relatie tussen mens en natuur brachten me een gevoel van thuis”, en Irrfan, die Singh een “grenswezen” noemt. Zoals Toba Tek Singh. “Hij kiest geen kant. Niet vanwege gemakkelijke ideeën van secularisme of neutraliteit, hij was niet neutraal, zoals zijn interviews/gesprekken en filmkeuzes aantonen, maar hij was alleen bezig met hoe hij met je moest praten (zelfs met de niet-menselijke, zoals de kameel in & #8230;Scorpions) en bracht de wereld elke keer een nieuwe manier om ermee te praten”, zegt Singh.

Het was voor hem bijna een ethische noodzaak om “onzeker te zijn. Een soort van zich openstellen, kwetsbaar worden. In een wereld waar we mensen in hokjes stoppen en snel alles conceptualiseren – Sardar, Maharashtrian, Hindu, Parsi… — de ervaring van mensen gaat verloren”, zegt Singh, “en Irrfan wilde nooit met ideeën werken, eerder met ervaring: de ander en zichzelf ervaren in verschillende ontmoetingen.”