Terwijl AAP 'verandering' belooft in Kerala, een blik op hoe de zuidelijke staat zich verhoudt tot Delhi

0
54

Delhi CM Arvind Kejriwal (L) en Kerala CM Pinarayi Vijayan (Bestand)

De Aam Aadmi Party (AAP) heeft een nieuw politiek front gelanceerd, People's Welfare Alliance (PWA), samen met het in Kerala gevestigde Twenty20, de MVO-vleugel van kledinggroothandel KITEX Group. Bij het aankondigen van de alliantie vielen de AAP-leider en de Chief Minister van Delhi, Arvind Kejriwal, de politieke partijen in de zuidelijke staat aan vanwege het gebrek aan banen en onderwijs.

“Wil je verandering in Kerala of niet?” vroeg Kejriwal. “Mensen van andere partijen zullen de kinderen van deze staat geen banen geven, ze zullen geen onderwijs geven. Waarom? Omdat ze mensen willen die kunnen rellen, die hooliganisme kunnen verspreiden. We zijn fatsoenlijke mensen, we weten niet hoe we deze dingen moeten doen en we willen ons niet overgeven aan dergelijke praktijken,” hij werd geciteerd door persbureau PTI.

We bekijken hoe Kerala zich verhoudt tot Delhi in verschillende statistieken via gegevens van de NITI Aayog, Reserve Bank of India (RBI), National Crime Records Bureau (NCRB) en het Center for Monitoring Indian Economy (CMIE).

Werkloosheid

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin… Meer Premium Verhalen >>

Volgens de gegevens van de CMIE in haar laatste rapport van januari tot april 2022, heeft Delhi een hoger werkloosheidspercentage dan Kerala. Het Union Territory heeft een werkloosheidspercentage van 11,04 procent, terwijl dat in Kerala 6,30 procent bedraagt. In Delhi ligt het werkloosheidspercentage onder mannen op 9,88 procent en in Kerala op 5,25 procent. Ook onder vrouwen heeft Delhi een hoger werkloosheidspercentage van 26,99 procent. Kerala heeft ondertussen een werkloosheidspercentage van 17,11 procent onder vrouwen.

In zowel Delhi als Kerala is het werkloosheidscijfer het hoogst onder de leeftijdsgroep 20-24, blijkt uit de CMIE-gegevens.

Misdaad

Volgens de laatste gegevens die door de NCRB voor 2020 zijn verstrekt, bedroeg het aantal burgers dat gewond raakte door de politie in Delhi 65, terwijl er naar verluidt vier werden gedood. In Kerala waren beide cijfers nul. Een geüniformeerde politieagent werd tijdens zijn dienst gedood door rellen in Delhi en een dergelijk incident vond niet plaats in Kerala. Maar liefst 111 geüniformeerde politiemensen raakten gewond tijdens hun dienst door menigten in Kerala en 45 politiemensen raakten gewond in Delhi.

Het moordcijfer in Kerala bedroeg 0,9, terwijl het in Delhi 2,3 was & #8212; boven het landelijk gemiddelde. Volgens de NCRB wordt het misdaadcijfer berekend per lakh-bevolking.

Onder de misdaden tegen vrouwen was het aantal gevallen van seksuele intimidatie 5,9, terwijl het in Delhi 3,4 was. Het aantal verkrachtingszaken in Delhi lag met 10,5 ruim boven het nationale gemiddelde (4,3). In Kerala was het 3,5.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Volgens de NITI Aayog's ranglijst voor het jaar 2020-21 stond Kerala bovenaan het land bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's) die zijn vastgesteld voor 2030. Terwijl Kerala 75 van de mogelijke 100 scoorde op basis van zijn prestaties over verschillende doelen, scoorde Delhi er 68, waarmee het de tweede plaats innam van Union Territories.

Kerala behoorde tot de best presterende staten bij het behalen van doelen als 'geen honger', 'kwaliteitsonderwijs' en 'betaalbare en schone energie'. Delhi presteerde ondertussen goed bij het behalen van doelen als 'geen armoede', 'goede gezondheid en welzijn', 'betaalbare en schone energie' en 'industrie' , innovatie en infrastructuur’.

Kwaliteitsindex van schoolonderwijs

Volgens het NITI Aayog 2019-rapport waren de algehele prestaties van Kerala de hoogste van de grote staten, waarbij de staat 77,6 procent scoorde op de door de denktank geïdentificeerde statistieken. Terwijl Delhi de op een na hoogste van de UT's was, met 60 procent. De staten werden gerangschikt op basis van hun prestaties in de jaren 2015-16 en 2016-17.

Terwijl voor Delhi 100 procent van de scholen toiletten voor meisjes had in 2016-17, was dat in Kerala 99,3 procent. Evenzo ontving 100 procent van de kinderen met speciale behoeften hulpmiddelen en apparaten in Delhi, terwijl dat in Kerala 98,1 procent bedroeg.

Volgens gegevens verstrekt door de RBI, was de alfabetiseringsgraad (laatst berekend in 2011), was het hoogst in Kerala met 94 procent, terwijl het in Delhi 86,21 procent was.

District gezondheid

Een rapport uit 2021 van de NITI Aayog beoordeelt de gezondheid van het district in elke staat in India. Volgens zijn bevindingen heeft Delhi 59 functionele bedden per 1 lakh-bevolking — veel boven het nationale gemiddelde van 24. Terwijl in Kerala het cijfer 22 is. De Indian Public Health Standards (IPHS) 2012-richtlijnen stellen dat elke staat moet zorgen voor ten minste 22 bedden voor elke 1 lakh-bevolking.

< p>In Delhi voldoet 88,89 procent van de ziekenhuizen aan de IPHS-normen voor gepositioneerde artsen, terwijl in Kerala slechts 28,57 procent van de ziekenhuizen aan deze normen voldoet.

Voor de 14 zorgspecialiteiten, van algemene geneeskunde tot radiologie, het aantal ziekenhuizen dat alle 14 diensten levert is 10 in Kerala en één in Delhi.