Terugkeer van de Moskvich: Rusland om 'legendarische' auto uit het Sovjettijdperk nieuw leven in te blazen na het vertrek van Renault

0
47

Renault-auto's staan ​​geparkeerd buiten een showroom in Sint-Petersburg, Rusland, 24 maart 2022. REUTERS/File Photo

Een automerk uit het Sovjettijdperk, de “Moskvich” zou een verrassende comeback kunnen maken in Rusland, aangezien Moskou de activa van Renault overneemt na het vertrek van de Franse autofabrikant uit het land.

De burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, zei dat hij het Renault-concern zou nationaliseren 8217;s autofabriek in de stad, nadat de westerse autofabrikant zei dat het zijn lokale bedrijf verkocht na het begin van het conflict in Oekraïne.

De fabriek, waarvan Sobyanin zei dat ze een “lange en glorieuze geschiedenis” had, zal een nieuwe bestemming krijgen voor de productie van personenauto's van het merk Moskvich, die twintig jaar geleden voor het laatst werden geproduceerd.

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

“De buitenlandse eigenaar heeft besloten de Renault-fabriek in Moskou te sluiten. Het heeft het recht om dit te doen, maar we kunnen niet toestaan ​​dat duizenden arbeiders zonder werk komen te zitten”, zei Sobyanin op zijn blog. “In 2022 openen we een nieuwe pagina in de geschiedenis van de Moskvich.”

Best of Express Premium

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Meer Premium Stories >>

De Moskvich, wat 'een inwoner van Moskou' betekent, werd voor het eerst geproduceerd in de Sovjet-Unie en ontworpen als een stevige, betaalbare personenauto, met onderdelen die in Rusland en het communistische Oost-Duitsland zijn gemaakt.

< p>Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd de autofabrikant geprivatiseerd en later failliet verklaard.

Er zijn nog bijna 200.000 Moskvich-auto's geregistreerd in Rusland, waarvan 46.000 meer dan 35 jaar oud, volgens het analysebureau Autostat.

MADE IN RUSSIA

Voor Sobyanin, die de auto 'legendarisch' noemde ;, de terugkeer van de Moskvich kan praktisch moeilijk blijken te zijn, zei Sergei Tselikov, hoofd van Autostat.

“Het duurt minstens twee jaar en minstens $1 miljard om een ​​nieuwe auto te ontwikkelen,” Tselikov zei toen hem werd gevraagd naar plannen om het merk uit het Sovjettijdperk nieuw leven in te blazen.

Sobyanin zei dat de nieuw leven ingeblazen fabriek in Moskou in eerste instantie conventionele auto's met verbrandingsmotoren zou maken, maar in de toekomst elektrische auto's zou produceren.

p>Hij zei dat hij samenwerkte met het Russische ministerie van Handel om zoveel mogelijk auto-onderdelen uit Rusland te halen, en dat de Russische vrachtwagenfabrikant Kamaz zou optreden als de belangrijkste technologische partner van de fabriek.

In een verklaring zei Kamaz dat, hoewel het de beslissing van de burgemeester steunde, er nog steeds over de technologische samenwerking wordt gesproken en dat het een officiële verklaring zou afleggen zodra die problemen waren opgelost.

Rusland noemt het zijn acties in Oekraïne een “speciale operatie” om Oekraïne te ontwapenen en te beschermen tegen fascisten. Oekraïne en het Westen zeggen dat de fascistische beschuldiging ongegrond is en dat de oorlog een niet-uitgelokte daad van agressie is.