Statsvetare: Kontrakt får ersätta känslor i politiken

0
51

När det politiska landskapet blir allt mer splittrat ”får kontrakt ersätta känslorna”, skriver statsvetarna Ulf Bjereld, Cecilia Garme och Jonas Hinnfors på SvD:s debattsida. Tillsammans har de skrivit en bok om de förändringar som sker i svensk politik, som de konstaterar kan kopplas till pågående samhällsförändringar i stort. ”Nya politiska skiljelinjer växer fram. Vänster–höger-dimensionen, som så länge dominerat svensk politik, utmanas av andra konfliktdimensioner”, skriver forskarna. Den utvecklingen kan enligt debattörerna tillsammans med den svenska frihetstraditionen förklara varför en högerdominerad riksdag låtit en vänsterregering styra i minoritet i två mandatperioder. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och i den egenskapen adjungerad till Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott Cecilia Garme, fil dr i statsvetenskap och verksam som politisk journalist och moderator Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet