Sør-Korea går over til overvåking mens “spøkelsesoperasjoner” ryster troen på sykehus

0
50

En TV-feed med lukket krets viser Dr. Choi Sang-wook, nest fra venstre, direktøren for Kookmin Hospital, under operasjon på sykehuset i Namyangju-si, Sør-Korea , nær Seoul. Etter skandaler der leger lot assistenter uten tilsyn utføre 'spøkelsesoperasjoner' på pasienter har Sør-Korea blitt et av de første landene som krever kameraer på operasjonsstuer. (Chang W. Lee/The New York Times)

Sør-Korea har et rykte for medisinsk behandling i verdensklasse. Men troen på sykehusene har blitt rystet av årevis med klager over leger som mishandler bevisstløse pasienter, inkludert å overlate dem til assistenter uten tilsyn som utfører det som er kjent som “spøkelsesoperasjoner.”

For å stoppe praksisen, endret lovgivere landets medisinske lover i fjor for å kreve kameraer i alle operasjonssaler som håndterer pasienter under generell anestesi, noe som gjør Sør-Korea til et av de første landene som gjorde det.

Etikere og medisinske tjenestemenn, inkludert de ved American College of Surgeons, har advart om at overvåking av kirurger for å hindre feilbehandling kan undergrave tilliten til leger, skade moralen, krenke pasientens personvern og fraråde leger å ta risiko for å redde liv. Korea Medical Association, som er imot det nye mandatet, har drevet lobbyvirksomhet for å begrense effekten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men tilhengere av loven sa at grepet ville bidra til å beskytte pasienter, bygge publikums tillit til leger og gi ofre for medisinsk feilbehandling bevis som kan brukes i retten.

Best of Express Premium

Premium

Etter Gyanvapi beveger nålen seg innenfor BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Premium

Forklart: LIC’s aksjer handles med rabatt — men her’…

Premium

UPSC CSE Key – 17. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Hva er urbane varmeøyer, og hvorfor forverres de under…Flere Premium-historier >>

“Folk dør på operasjonssaler,” sa An Gi-jong, en talsmann for pasienter. “Vi kan ikke lenger stole på at leger løser problemer på egen hånd.”

Incheon 21st Century Hospital, en spinalklinikk i sentrum av en ‘spøkelsesoperasjon’ skandale i fjor, i Incheon, Sør-Korea. (Chang W. Lee/The New York Times)

Omtrent fem pasienter har dødd av spøkelsesoperasjoner de siste åtte årene, sa han. De inkluderer Kwon Dae-hee, en høyskolestudent i Seoul som døde av en blødning i 2016 etter kjeveoperasjon. Moren hans, Lee Na-geum, som fikk tak i opptak av operasjonen hans og gjennomgikk den hundrevis av ganger, fant bevis på at operasjonen hadde blitt feilet fordi deler av den hadde blitt utført av en sykepleier uten tilsyn.

A retten dømte kirurgen for ufrivillig drap i 2021, og dømte ham til tre års fengsel.

Lee, 62, som har holdt en offentlig årevake for å fordømme spøkelsesoperasjoner siden sønnens død, sa i et intervju: «Når kameraene er installert, vil løgnene dine bli avslørt hvis du er en spøkelseslege. Kameraer avslører sannheten.»

Kameraer på sykehus er ikke nye. Vietnam krever at de fanger korrupt medisinsk personell – men ikke på operasjonssaler. I 2019 foreslo filippinske lovgivere et lovforslag som krever kameraer i operasjonssaler, men det ble ikke vedtatt.

Ingen amerikansk stat krever dem. På Rhode Island beordret en tidligere statlig helsedirektør, David Gifford, et sykehus å installere dem etter en rekke kirurgiske feil i 2009. Men han kom til å angre på avgjørelsen og sa at kameraene skaper mistillit.

“Det var en storebror som så ned og filmet deg, noe som aldri var intensjonen,” sa han i et intervju. “Hvis jeg visste at det var det de ville ha gjort, tror jeg aldri jeg ville ha gitt det mandat.”

Et operasjonsrom med kamera på Kookmin Hospital i Namyangju-si, Sør-Korea, nær Seoul. (Chang W. Lee/The New York Times)

Sør-Korea er vant til utstrakt videoovervåking. I 2020 hadde regjeringen installert mer enn 1,3 millioner kameraer i offentlige rom, ofte for å avskrekke forbrytelser. Etterspørselen etter kameramandatet på sykehus eskalerte de siste årene med avsløringer fra varslere om at leger hadde påført spøkelsesoperasjoner, og til og med seksuelle overgrep, på bedøvede pasienter. Frykt for spøkelsesoperasjoner var et plottpunkt i den koreanske Netflix-hiten «Squid Game».

De skjulte operasjonene begynte å skje ved plastikkirurgiske klinikker i Sør-Korea på 2010-tallet, etter at regjeringen begynte å fremme medisinsk turisme som en økonomisk driver, ifølge juridiske eksperter. Pasientforkjempere sier at plastikkirurger utnyttet den høye etterspørselen ved å sette stedfortreder for sykepleiere, assistenter og til og med medisinsk utstyrsteknikere for å utføre operasjoner. Det tillot leger, sier de, å pakke inn flere pasienter for å maksimere fortjenesten.

Spøkelsesoperasjoner spredte seg til ryggmargssykehus på grunn av et sammenløp av faktorer, sa Kim So-yoon, professor i medisinsk lov og etikk ved Yonsei University. Spinaloperasjoner er etterspurt på grunn av landets aldrende befolkning. Det er et undertilbud av leger for å møte den etterspørselen, sa hun. Leger står for 2,5 av hver 1000 mennesker i Sør-Korea, lavere enn gjennomsnittet på 3,3 for andre nasjoner i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Mange ryggradsprosedyrer er også relativt ukompliserte, noe som gjør det lettere å lære sykepleiere til å gjøre dem, la hun til.

I mai i fjor dukket det opp videoopptak fra en spinalklinikk, Incheon 21st Century Hospital, som viste sykepleie. assistenter som utfører snitt og setter inn suturer. Choi Jeong-kyu, en advokat som har representert ofre for medisinsk feilbehandling, sa at han mottok opptakene fra noen som hadde jobbet på klinikken og tok det opp i hemmelighet. Choi ga den videre til kringkasteren MBC.

Nitten operasjoner ble fanget opp i opptakene, som viste tre pleieassistenter som opererte på pasientenes ryggrad. Kirurgiske maskiner surret mens assistentene, som så gjennom et medisinsk mikroskop, brukte dem på pasientens bein og blodig gasbind hopet seg opp på den ene siden av operasjonsbordet. Under hver operasjon dukket det til slutt en kirurg opp og jobbet med pasienten i omtrent fem minutter.

“De behandlet pasienter som gjenstander på et transportbånd på en fabrikk,” sa Choi. «Det er skremmende.»

Etter at videoen dukket opp, reiste påtalemyndigheten søksmål mot klinikken. Fem leger, hvorav tre var klinikkens direktører, og tre pleieassistenter ble arrestert i august. I februar fant en domstol dem skyldige i ulisensiert medisinsk praksis og svindel. De ble dømt til opptil to års fengsel og bøter på opptil 7 millioner won (omtrent $5 700) hver.

Klinikkens direktører – Hyun Yong-in, Jung Hyun-tae og Lee Wan-soo – hadde bestilt så mange pasienter og operasjoner som mulig når bemanningen var lav, fant retten. De hadde utført forbrytelsen «systematisk» og «for profittformål» og hadde «undergravd pasienters legitime tillit til leger og medisinske institusjoner», het det i dommen.

De tiltalte har anket dommen. Ingen av legenes medisinske lisenser ble tilbakekalt permanent. Klinikken har stengt. Og saken økte støtten til kameramandatet, som trer i kraft i september 2023. Advokater for de tiltalte, nådd på telefon, nektet å kommentere, med henvisning til den ventende anken.

Omtrent 100 tilfeller av spøkelsesoperasjoner ble straffeforfulgt i femårsperioden før 2018, ifølge helsedepartementet. Men mellom 2008 og 2014 var rundt 100 000 pasienter ofre for spøkelsesoperasjoner, har Korean Society of Plastic Surgeons anslått.

I henhold til den nye loven må sykehus som utfører operasjoner på bevisstløse pasienter installere videokameraer på operasjonsstuene. Dersom en pasient eller en pårørende ber om at en operasjon filmes, må sykehuset etterkomme det. Leger kan nekte av visse grunner, for eksempel hvis en forsinkelse i operasjonen vil sette pasientens liv i fare, eller hvis filmingen vil i betydelig grad hindre beboernes opplæring. De innspilte opptakene kan sees for kriminelle etterforskninger, rettsforfølgelser, rettssaker, medisinske tvister eller mekling.

Talsmenn for pasienter sier at straffen for spøkelsesoperasjoner er for mild i Sør-Korea. I henhold til gjeldende lover kan leger møte bøter og opptil fem års fengsel, og de kan miste lisensene sine, selv om de kan søke på nytt etter maksimalt tre år. I USA har det blitt anklaget for batteri i tilfeller der en lege utførte kirurgi på en annen leges pasient, sa Choi. Men sørkoreanske domstoler behandler spøkelsesoperasjoner som å praktisere medisin uten lisens, ikke batteri, sa han.

Sørkoreanske legers økonomiske insentiver har gjort spøkelsesoperasjoner forlokkende lønnsomme, sa Kwon Soon-man, professor i folkehelse ved Seoul National University. Helseforsikringssystemet, som bruker en avgift-for-tjeneste-betalingsmodell, har oppmuntret leger til å velge mer ressurskrevende måter å behandle pasienter på, sa han. Og mens rundt 10-20 % av amerikanske sykehus er profittbaserte, la han til, private sykehus i Sør-Korea står for over 90 % av alle sykehus.

Noen sørkoreanske sykehus ligger foran mandatet. Kookmin Hospital, i Gyeonggi-provinsen, installerte overvåkingskameraer i 2020. Sett i taket på operasjonssalene, registrerte de nylig en skulderoperasjon som besøkende observerte (sykehuset hadde gitt en sjelden tillatelse).

Legens rygg vendt mot kameraet og blokkerte operasjonsstedet. En kirurgisk klut dekket pasientens ansikt. Men opptakene viste tydelig hvem som utførte hvilke oppgaver.

Dr. Choi Sang-wook, sykehusets direktør, sa at kameraene hadde forbedret pasientenes tillit til sykehuset. “De har hjulpet oss å vinne samfunnets tillit,” sa han. “Det har vært den største fordelen.”