Somalië kiest nieuwe president, maar terroristen hebben echte macht

0
44

Hassan Sheikh Mohamud, links bij de lessenaar, een vredesactivist, opvoeder en voormalig president van Somalië, wordt gefeliciteerd nadat hij is beëdigd als de nieuwe president van het land, in de hoofdstad van Mogadishu, 15 mei 2022. Het land heeft verkiezingen, maar zal een nieuwe regering er nog toe doen? De aan Al-Qaida gelieerde terreurgroep Al-Shabab heeft een stevige greep op een groot deel van Somalië door belastingen af ​​te persen, rechtszaken te beoordelen, minderjarigen onder dwang te rekruteren en zelfmoordaanslagen uit te voeren. (Afbeelding/The New York Times)

Geschreven door Abdi Latif Dahir

In een versterkte tent, bewaakt door vredestroepen, kozen honderden wetgevers zondag een nieuwe president in Somalië, waarmee ze een gewelddadig verkiezingsseizoen afsloten dat de Hoorn van Afrika dreigde in te storten.

De selectie van Hassan Sheikh Mohamud, een voormalige president, in Mogadishu maakte een einde aan een bittere verkiezingsperiode die werd ontsierd door corruptie, de poging van een president om aan de macht te blijven en hevige gevechten op straat. Mohamud versloeg drie dozijn kandidaten na drie stemrondes, waaronder president Mohamed Abdullahi Mohamed, die veroordeeld werd nadat hij vorig jaar zijn ambtstermijn had verlengd.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De stemming, die bijna twee jaar was uitgesteld, kwam te midden van een stijgende inflatie en een dodelijke droogte die bijna 40% van het land honger heeft achtergelaten. De straten in Mogadishu, de hoofdstad, waren zondag afgesloten en de politie kondigde een avondklok aan tot maandagochtend.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij, 4 schepen half- full

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan. ..Meer Premium Stories >>

Ululaties en gejuich barstten los in de tent van de wetgevers nadat Mohamud tot winnaar was uitgeroepen. Volgens getuigen klonken in delen van de hoofdstad feestelijke geweerschoten. Eerder op de dag waren er verschillende luide explosies te horen in de buurt van het versterkte terrein waar de stemming werd gehouden, maar dit stoorde het proces niet.

Lido-strand in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, tijdens de Eid al-Fitr-vakantie, 4 mei 2022. (Afbeelding/The New York Times)

“Ons land moet vooruit, niet terug”, zei Mohamud nadat hij begin maandag was beëdigd. “Ik beloof een Somalië te bouwen dat in harmonie is met zichzelf en in harmonie is met de wereld.”

Mohamud, 66, zal in zijn vierjarige termijn voor een groot aantal uitdagingen staan, met name de kracht van al-Shabab, een terroristische groepering die een groot deel van het land in haar greep heeft.

De 16 miljoen inwoners van Somalië hebben decennialang geleden onder burgeroorlogen, zwak bestuur en terrorisme. De centrale regering is gesteund door vredeshandhavers van de Afrikaanse Unie en westerse hulp, waaronder miljarden dollars aan humanitaire hulp en veiligheidshulp van de Verenigde Staten, die hebben geprobeerd te voorkomen dat Somalië een toevluchtsoord voor terroristen wordt.

De centrale regering president werd gekozen door 328 wetgevers, die werden gekozen door clanvertegenwoordigers. Mohamud behaalde 214 stemmen tegen de 110 van Mohamed. Een paar stemmen werden verpest en een zieke wetgever werd verontschuldigd.

Mohamud, die president was van 2012 tot 2017, werd geboren in de centraal Somalische regio Hiran. Als vredesactivist en opvoeder was hij mede-oprichter van een universiteit die een van de grootste van Somalië werd.

Mohamud volgt Mohamed op, een voormalig Amerikaans staatsburger en bureaucraat, die het land vijf jaar lang leidde. Mohamed is ervan beschuldigd hard op te treden tegen de oppositie en journalisten, een breuk met buurland Kenia aan te wakkeren en het machtsdelingsmodel dat het federale systeem van het land steunde, te ondermijnen.

Campagneposters langs een weg in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, 12 mei 2022. (Image/The New York Times)

Al-Shabab, die banden heeft met Al-Qaida, heeft de politieke instabiliteit en de bittere verdeeldheid tussen veiligheidstroepen uitgebuit om uit te breiden en aan kracht te winnen, aldus experts. Na meer dan 16 jaar heeft de groep nu grote bevoegdheden: belastingen afpersen, rechtszaken beoordelen, minderjarigen in haar gelederen dwingen en zelfmoordaanslagen plegen.

In de weken voor de stemming doodde de groep burgers, waaronder in restaurants aan het strand, voerden een groot offensief uit op een basis van de Afrikaanse Unie – waarbij minstens 10 vredessoldaten uit Burundi werden gedood – en stuurden zelfmoordterroristen om op de auto's van regeringsfunctionarissen te springen.

In interviews met meer dan twee dozijn Somalische burgers, wetgevers, analisten, diplomaten en hulpverleners vóór de stemming van zondag, uitten velen hun bezorgdheid over de manier waarop de verslechterende politieke, veiligheids- en humanitaire omstandigheden de paar jaar van stabiliteit die was bereikt nadat Al-Shabab was uitgezet, hadden omgekeerd van de hoofdstad in 2011.

De overblijfselen van een kameel in de buurt van Doolow, Somalië, waar sommige gebieden te maken hebben met de ergste droogte in vier decennia, 10 mei, 2022. (Afbeelding/The New York Times)

“Dit waren vijf verloren jaren, waarin we de samenhang van het land verloren”, zei Hussein Sheikh-Ali, voormalig nationale veiligheidsadviseur van Mohamed en voorzitter van het Hiraal Instituut, een onderzoekscentrum in Mogadishu, over het presidentschap van Mohamed.

De langdurige politieke strijd, met name tijdens de verkiezingen, ondermijnde het vermogen van de regering om belangrijke diensten te leveren, zeggen waarnemers, ook al bereikte ze schuldverlichting en drong ze aan op aansluiting bij het wereldwijde financiële systeem. Critici en oppositiefiguren beschuldigden Mohamed er ook van te proberen de macht ten koste van alles te behouden, druk uit te oefenen op de kiescommissie, staatsleiders te installeren die zouden helpen de verkiezingen te beïnvloeden en het parlement te vullen met aanhangers met behulp van de inlichtingendienst.

Vorig jaar, toen hij een wet ondertekende die zijn ambtstermijn met twee jaar verlengde, braken er gevechten uit in de straten van de hoofdstad, waardoor hij van koers moest veranderen.

Waarnemers zeiden dat de verkiezing van wetgevers vorig jaar bol stond van corruptie.

Abdi Ismail Samatar, een eerste Somalische senator en een professor aan de Universiteit van Minnesota die onderzoek doet naar democratie in Afrika, zei dat deze verkiezingscyclus als “de slechtste” in de geschiedenis van Somalië kan worden beschouwd.

“Ik weet het niet Ik denk niet dat ik ooit had kunnen bedenken hoe corrupt en egoïstisch het is,” zei Samatar, eraan toevoegend: “Ik zag mensen geld krijgen in de verkiezing voor het sprekersschap recht voor mijn gezicht in de gang.”

Larry E. André Jr., de Amerikaanse ambassadeur in Somalië, zei dat de meerderheid van de parlementaire zetels was gekozen door regionale leiders, “verkocht” of “geveild”.

De Verenigde Staten legden visumsancties op in februari en maart over Somalische functionarissen en anderen die worden beschuldigd van het ondermijnen van de parlementsverkiezingen, die uiteindelijk eind april werden afgesloten.

Vanwege het indirecte karakter van de presidentsverkiezingen voerden kandidaten geen campagne op straat. In plaats daarvan ontmoetten ze wetgevers en clanoudsten in luxe hotels en complexen die werden bewaakt door soldaten en muren opblazen. Sommige aspiranten hangen verkiezingsborden op en beloven goed bestuur, gerechtigheid en vrede.

Maar weinigen in deze kustplaats geloven dat politici hun beloften zullen nakomen.

“Iedereen draagt ​​een pak, draagt ​​een aktetas en belooft zo zoet als honing te zijn”, zegt Jamila Adan, studente politicologie aan de City University. “Maar we geloven ze niet.”

Haar vriendin Anisa Abdullahi, een majoor in de zakenwereld, was het ermee eens en zei dat degenen die zich kandidaat stelden zich niet konden identificeren met de dagelijkse beproevingen van gewone Somaliërs.

“Ze geven mensen nooit het gevoel dat de regering van het volk komt en verondersteld wordt dat te doen. dienen de mensen,” zei ze.

Gezien de machtsstrijd en verlamming van de regering, vragen veel Somaliërs zich af of een nieuwe regering een verschil zal maken.

Sommige Somaliërs hebben zich tot al-Shabab gewend voor diensten die idealiter zouden worden geleverd door een functionerende staat. Velen in Mogadishu reizen regelmatig naar gebieden tientallen kilometers ten noorden van de stad om hun zaak te laten horen voor door Al-Shabab bediende mobiele rechtbanken.

Een van hen is Ali Ahmed, een zakenman uit een minderheidsstam wiens familie huis in Mogadishu werd jarenlang bewoond door leden van een machtige stam. Ahmed zei dat de door Al-Shabab geleide rechtbank oordeelde dat de bezetters zijn huis moesten verlaten – en dat deden ze.

“Het is triest, maar niemand gaat naar de regering om gerechtigheid te krijgen,” zei hij. “Zelfs regeringsrechters zullen je in het geheim adviseren om naar al-Shabab te gaan.”

Handelaren betalen belasting aan al-Shabab, uit angst voor bedreigingen voor hun bedrijven en levens.

“Terwijl de regering het druk heeft met zichzelf, lijden wij”, zegt Abdow Omar, die een bedrijf runt dat meel en suiker importeert in de hoofdstad, en betaalt de militanten ongeveer $ 4.000 per jaar. “De Shabab zijn als een maffiagroep. Je moet ze gehoorzamen of je bedrijf sluiten. Er is geen vrijheid.”

Sommige functionarissen erkennen de tekortkomingen van de regering. Al-Shabab is erin geslaagd hun belastinggrondslag te verbreden omdat “gekozen functionarissen het te druk hadden met politiseren in plaats van beleidswerk te doen”, zei een regeringsfunctionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege gebrek aan toestemming om met de nieuwsmedia te spreken.< /p>

De verkiezingen van zondag kwamen toen delen van Somalië te maken kregen met de ergste droogte in vier decennia. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben zo'n 6 miljoen mensen een extreem tekort aan voedsel, met bijna 760.000 mensen op de vlucht.

Volgens de Verenigde Naties wonen bijna 900.000 van de getroffenen in door Al-Shabab bestuurde gebieden. Hulporganisaties kunnen hen daar niet bereiken, de oogst mislukt en Al-Shabab eist belasting op vee, volgens interviews met ambtenaren en ontheemden.

Om voedsel en water te vinden, reizen gezinnen honderden kilometers af. , soms te voet, naar steden en dorpen als Mogadishu en Doolow in de zuidelijke regio van Gedo. Sommige ouders zeiden dat ze hun kinderen onderweg begroeven, terwijl anderen zwakke kinderen achterlieten om anderen te redden die sterker waren.

Omgaan met al-Shabab zal een van de eerste uitdagingen zijn waarmee de volgende regering van Somalië wordt geconfronteerd, zei Afyare Abdi Elmi, uitvoerend directeur van het Heritage Institute for Policy Studies in Mogadishu.

Maar de nieuwe leider, zei hij, moet ook een nieuwe grondwet opstellen, de economie hervormen, de klimaatverandering aanpakken, een open dialoog met de afgescheiden regio van Somaliland en een gepolariseerde natie verenigen.

“Het bestuur in Somalië is de afgelopen jaren te confronterend geworden”, zei Elmi. “Het was alsof je tanden trok. Mensen zijn nu klaar voor een nieuwe dageraad.”