Små vinster boj Ukraina; West säger att ryssarna tappar fart

0
59

Ukrainska militärer sitter på huk under en patrull i en nyligen återtagen by, norr om Charkiv, östra Ukraina. (AP)

Nästan tre månader efter att Ryssland chockade världen genom att invadera Ukraina, står dess militär inför ett nedsänkt krig, utsikterna till ett större Nato och en motståndare som stärks av vinster på och utanför slagfältet på söndagen.

Topdiplomater från Nato träffades i Berlin med alliansens chef, som förklarade att kriget “inte kommer att gå som Moskva hade planerat.”

”Ukraina kan vinna detta krig”, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och tillade att alliansen måste fortsätta att erbjuda militärt stöd till Kiev. Han talade via videolänk till mötet när han återhämtar sig från en covid-19-infektion.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

På den diplomatiska fronten vidtog både Finland och Sverige åtgärder för att föra dem närmare NATO-medlemskap trots ryska invändningar. Finland tillkännagav i söndags att man ville gå med i Nato och sa att invasionen hade förändrat Europas säkerhetslandskap. Flera timmar senare godkände Sveriges regeringsparti landets eget bud på medlemskap, vilket kan leda till en ansökan på några dagar.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall i Gujarat, expert säger troligt skräp från en kinesisk raket

Premium

Kaos i Kandla efter förbud: 4 000 vetebilar i kö, 4 fartyg halvfulla

Premium

Landsbygden nyper mer i höginflationsstater< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Förklarat: Vad Bilawal Bhutto Zardaris besök i USA betyder för Pakista…Fler premiumhistorier >> Lådor fyllda med donationer av kläder ligger utspridda i ett förstört kulturcentrum i Derhachi, östra Ukraina. (AP)

Om de två alliansfria nordiska länderna blir en del av alliansen skulle det representera en förolämpning mot Rysslands president Vladimir Putin, som har kallat Natos expansion efter kalla kriget i Östeuropa som ett hot mot Ryssland. NATO säger att det är en rent defensiv allians.

Medan Moskva tappade mark på den diplomatiska fronten, misslyckades ryska styrkor att göra territoriella vinster i östra Ukraina.

Ukraina sa att de höll undan ryska offensiver i öst, och västerländska militära tjänstemän sa att kampanjen som Moskva inledde där efter att dess styrkor misslyckats med att erövra huvudstaden Kiev, har saktat ner till snigelfart.

Ukraina firade samtidigt en moralhöjande seger i Eurovision Song Contest. Folkrap-ensemblen Kalush Orchestra vann den glittriga pan-europeiska tävlingen med sin låt “Stefania”, som har blivit en hymn bland ukrainare under kriget.

President Volodymyr Zelenskyy lovade att hans nation skulle göra anspråk på det sedvanliga vinnarens ära att vara värd för nästa årliga tävling.

En kristen ortodox tillbedjare deltar i en gudstjänst i klostret ärkeängeln Sankt Mikael i Odesa, Ukraina. (AP)

“Steg för steg tvingar vi ockupanterna att lämna det ukrainska landet”, sa Zelenskyy.

Bandets frontman, Oleh Psiuk, sa vid en presskonferens i söndags att musikerna var “redo att slåss” när de kommer hem. Ukrainas regering förbjuder män mellan 18 och 60 att lämna landet, men bandets sex medlemmar fick särskilt tillstånd att åka till Italien för att representera Ukraina i tävlingen.

De kommer att återvända till ett land som fortfarande kämpar för överlevnad.

Ryska och ukrainska krigare är engagerade i en hård kamp om Ukrainas östra industriella hjärta, Donbas. Ukrainas mest erfarna och bäst utrustade soldater har bekämpat Moskva-stödda separatister där i åtta år.

Även med sina motgångar fortsätter Ryssland att tillfoga död och förstörelse över hela Ukraina. Under helgen slog dess styrkor en kemisk fabrik och 11 höghus i Siverodonetsk, i Donbas, sade den regionala guvernören. Guvernör Serhii Haidaii sa att två personer dödades i beskjutningen och varnade invånare som fortfarande är kvar i staden att stanna i underjordiska skyddsrum.

En ukrainsk brandman arbetar i ett förstört kulturcentrum i Derhachi, östra Ukraina. (AP)

Ryska missiler förstörde “militära infrastrukturanläggningar” i Yavoriv-distriktet i västra Ukraina, nära gränsen till Polen, sade guvernören i Lviv-regionen. Lviv är en viktig inkörsport för de västerländska vapen som Ukraina har skaffat under kriget.

Den ukrainska militären sa att den avbröt en förnyad rysk offensiv i Donetsk-området i Donbas. Ryska trupper försökte också avancera nära den östra staden Izyum, men ukrainska styrkor stoppade dem, rapporterade guvernören i Ukrainas Charkiv-region, Oleh Sinegubov.

Och Ukraina sprängde två järnvägsbroar som hade beslagtagits av ryska styrkor i den östra regionen Luhansk, sade Ukrainas specialoperationskommando på söndagen. Den lade upp en video med exploderande broar på Facebook. Kommandot sade också att det förstörde ryska kommunikationslinjer i området för att förhindra Ryssland från att ta in fler trupper för att attackera städerna Lisichansk och Severodonetsk, sade det.

De ukrainska påståendena kunde inte verifieras oberoende, men västerländska tjänstemän målade också upp en dyster bild för Ryssland.

Följ Ryssland Ukraina War News Live Updates här

Storbritanniens försvarsminister sa i sin dagliga underrättelseuppdatering att den ryska armén hade förlorat upp till en tredjedel av den stridsstyrka som den åtog sig till Ukraina i slutet av februari och misslyckades med att vinna något betydande territorium.

“Under nuvarande förhållanden, är det osannolikt att Ryssland dramatiskt kommer att accelerera sin framstegshastighet under de kommande 30 dagarna”, sade ministeriet på Twitter.

Bedömningarna av Rysslands krigsprestationer kom när ryska trupper drog sig tillbaka från Charkiv, Ukrainas näst största stad, som var ett viktigt militärt mål tidigare i kriget och bombarderades i veckor. Den regionala guvernören sa att det inte hade förekommit någon beskjutning i staden på flera dagar, även om Ryssland fortsatte att slå till i den bredare Charkiv-regionen.

En ukrainsk bataljon som hade kämpat i regionen nådde gränsen till Ryssland på söndagen. och gjorde en segervideo där riktad till Zelenskyy.

I videon som lades ut på Facebook av Ukrainas försvarsministerium stod ett dussin kämpar runt ett blå-gult inlägg, Ukrainas färger.

Även Läs |Indisk ambassad i Ukraina återupptar verksamheten från Kiev från den 17 maj

En förklarade att enheten gick “till skiljelinjen med Ryska federationen, det ockuperande landet. Herr president, vi har nått det. Vi är här.”

Andra krigare gjorde segertecken och höjde sina nävar.

Trots det fortsatta hotet om missilattacker var många människor på väg hem till Charkiv och andra städer runt Ukraina, sa Anna Malyar, biträdande chef för försvarsministeriet, på söndagen. Flyktingar återvände inte bara på grund av optimism om att kriget skulle ebba ut.

“Bo någonstans bara sådär, inte jobba, betala bostad, äta … de tvingas återvända av ekonomiska skäl”, sa hon i kommentarer från nyhetsbyrån RBK-Ukraina.

I södra Donbas är hamnen Mariupol i Azovhavet nu till stor del under rysk kontroll, med undantag för flera hundra ukrainska trupper som har vägrat att kapitulera och förblir inspärrade i Azovstals stålfabrik.

Många av deras fruar uppmanade det globala samfundet att säkra frigivningen av “hela garnisonen”, under en nyhetskonferens online. Kvinnorna sa att trupperna led av allvarlig brist på mat, vatten och medicin; obehandlade skador ledde ibland till sepsis.

Läs också |Rysslands krig i Ukraina kastar nytt ljus över Putins personliga liv. Här är vad vi vet

Den ukrainska riksåklagarmyndigheten sa att regionala åklagare har inlett en brottsutredning om Moskvas påstådda användning av begränsade brandbomber vid stålverket. Internationell lag tillåter viss användning av brandfarlig ammunition men förhindrar att de används för att direkt rikta in sig på fiendens personal eller civila.

Turkiets presidenttalesman, Ibrahim Kalin, sa att landet hade erbjudit sig att evakuera sårade ukrainska soldater och civila med fartyg från Azovstal , enligt det officiella statliga TV-bolaget TRT.

Invasionen av Ukraina gör att andra länder längs Rysslands flank är oroliga för att de kan bli nästa, inklusive Finland, som delar både en 1 340 kilometer lång landgräns och Finska viken med Ryssland. Putin sa till Finlands president Sauli Niinisto i ett telefonsamtal på lördagen att att gå med i Nato skulle vara ett “fel”.

I Sverige, efter att det styrande socialdemokratiska partiet i söndags stött planerna på att gå med i Nato, var planen att diskuterades i måndags i parlamentet, med ett tillkännagivande från regeringen att följa.

Men NATO verkar i samförstånd, och de nordiska nationernas potentiella bud ifrågasattes på grund av oro från Turkiet. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sa att han hade diskuterat Turkiets oro vid NATO-mötet, särskilt Sveriges och Finlands påstådda stöd till kurdiska rebellgrupper och deras restriktioner för vapenförsäljning till Turkiet.

Men under ett söndagsbesök i Sverige sa senatens republikanske ledare Mitch McConnell att Finland och Sverige skulle vara “viktiga tillägg” till Nato och att USA snabbt borde ratificera deras medlemskap. McConnell leder en delegation av GOP-senatorer till regionen. De gjorde ett överraskande besök i Kiev i lördags som ett stöd.