Shadowsocks vs VPN: Vilket ska du använda?

0
43
Illus_man/Shutterstock.com figur>

Om du vill undkomma internetcensur kan du ha undrat om ett VPN eller Shadowsocks är det bättre valet för dig. Båda är kraftfulla verktyg som hjälper dig att undvika alla block, men var och en har sina egna styrkor och svagheter. Låt oss jämföra de två.

Hur fungerar internetcensur (vanligtvis)?

Innan vi kommer till hur VPN och Shadowsocks fungerar, låt oss ta en titt på bogeyman som de försöker besegra. Många platser använder någon form av internetcensur för att kontrollera vad deras befolkning ser online—Kinas stora brandvägg är ett av de strängaste exemplen, men långt ifrån det enda.

Så som de flesta av dessa block är arbetet relativt enkelt: de blockerar IP-adresser — varje webbplatss unika identifierare — antingen specifika eller till och med en hel rad av dem. Det är enkelt men effektivt.

Men om du har en uppfattning om hur internet fungerar är lösningen lika enkel. Istället för att gå direkt till den spärrade IP-adressen du vill besöka, går du först till en oblockerad, antar den IP-adressen och går sedan dit du ursprungligen tänkte gå.

Evasion by Proxy

Det finns flera sätt att omdirigera din internetanslutning på detta sätt, varav de vanligaste är proxyservrar. Det här är små program som låter dig studsa din signal runt, så om du till exempel är i USA kan du använda en proxy för att få det att se ut som om du befinner dig i Kanada, Storbritannien eller, ja , var som helst, egentligen.

Annons

Censorer runt om i världen har dock blivit kloka på hur proxyservrar fungerar. De är i allmänhet inte särskilt bra för något annat än något mer allvarligt än YouTubes upphovsrättsblockeringar. Utöver det erbjuder fullmakter ingen sekretess, så om någon spårar människor som undviker blockeringar, som Kina ryktas att göra, kan du hamna i varmt vatten.

Tack och lov finns det flera mer effektiva alternativ till proxyservrar, inklusive Tor- och SSH-tunnlar. Bland de mest populära är dock Shadowsocks och virtuella privata nätverk; låt oss ta en titt på dem nu.

Vad är Shadowsocks?

Av de två är Shadowsocks närmast en proxy, så vi börjar där. Tekniskt sett är det faktiskt en proxy, den använder bara ett förbättrat protokoll—en uppsättning regler som låter två eller flera maskiner “prata” till varandra—över de flesta proxyservrar. Kallas SOCKS5 och gör några saker bättre än vanliga proxyservrar, som att kryptera anslutningen.

RELATERATVad är Shadowsocks och hur fungerar det?

Som vi förklarar i vår artikel om vad Shadowsocks är, utvecklades applikationen från början av en kinesisk programmerare vid namn “clowwindy” för att kringgå den stora brandväggen. Han var dock tvungen att överge projektet efter att ha blivit “bjuden på te” av den kinesiska polisen—vilket verkar vara ett gediget stöd för hur väl Shadowsocks fungerar. Sedan dess har projektet tagits över av andra och de har förfinat det ytterligare.

Resultatet är en enkel proxy som är lätt att ställa in av alla med lite kunskap—den är inte riktigt redo att användas när du laddar ner den—och en som inte går att skilja från vanlig internettrafik. Vi gillar hur smygande det är, och hittills har vi aldrig hört talas om att någon har hamnat i problem för att använda den.

Vad är en VPN?

Virtuella privata nätverk är en något annorlunda inställning på samma grund. Ungefär som en proxy, kommer en VPN att omdirigera din anslutning men krypterar trafik med en så kallad VPN-tunnel, vilket gör det omöjligt för någon att ta reda på vad som händer om de inte har några miljarder år över till knäcka krypteringen.

VPN blev framträdande som ett utmärkt sätt för torrenters att ladda ner upphovsrättsskyddat material. Även om anslutningarna till torrentwebbplatser övervakas noggrant, innebär användningen av ett VPN att upphovsrättsvakthundar inte kan ta reda på din plats och inte heller kan de se vad du gör på grund av krypteringen.

RELATERADE5 saker du bör använda ett VPN för

Naturligtvis är VPN: er användbara för mycket mer än bara torrenting: du kan använda dem för att komma runt censur, regionala begränsningar som de som Netflix har lagt upp och några andra begränsningar. Det finns många saker du bör använda ett VPN till.

VPN vs. Shadowsocks

Du kan bli förlåten för att tro att Shadowsocks och VPN verkar väldigt lika vid första anblicken, och tekniken är jämförbar på många sätt. Det finns dock några viktiga skillnader mellan de två, särskilt när det kommer till upptäckt. Som en allmän regel är VPN-anslutningar lättare att upptäcka men svårare att knäcka, medan Shadowsocks är svårare att upptäcka men lättare att tyda.

I praktiken verkar dock skillnaden vara försumbar: i Kina, kl. Åtminstone får inte alltför många människor problem för att tunnla under den stora brandväggen—även om rädslan för att åka fast är allestädes närvarande. Men i till exempel Myanmar och Ryssland kan man hamna i trubbel för att undvika censur. Polisen kan till och med stoppa folk på gatan för att inspektera telefoner för VPN-programvara.

Sammantaget verkar valet mellan de två bero på vad du ska använda det till. Om du först och främst behöver undvika blockeringar och du har det tekniska kunnandet för att ställa in Shadowsocks, är det ett bra alternativ. Det är gratis att använda och ingen ska kunna ta reda på vad du gör, antingen genom att analysera din trafik eller titta på din telefon.

Men om du har pengar att spendera är VPN-tjänster intressanta eftersom de inte bara kan kringgå censur utan också göra så mycket mer. Som sagt, chansen att din trafik kan identifieras—med andra ord, att internetmonitorer kan märka att du använder en VPN—är lite oroande. Om det är ett bekymmer kanske du vill kolla in tjänster som VyprVPN, som påstår sig ha utvecklat VPN-protokoll som inte går att identifiera.

Annons

Resultatet är att både VPN och Shadowsocks borde göra ett bra jobb för att undvika censurblockeringar, även om båda kommer med en risk för upptäckt. Skuggsockor’ risken för upptäckt är bara mindre. Det faktum att du kan identifieras när den väl har upptäckts är dock lite skrämmande. Om det är ett stort problem för dig kanske det är en bra idé att prova ett VPN med anpassade protokoll, som ovannämnda VyprVPN.

Men om undvikande av blockeringar bara är en liten faktor för dig, så är VPN:er det mycket bättre alternativet eftersom de också låter dig torrentera i lugn och ro samt komma runt Netflixs begränsningar. Vi gillar också att även om det upptäcks kommer det att vara mycket svårare att ta reda på vem du är.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Bästa budget-VPN SurfShark Handla nu Bästa gratis VPN Windscribe Handla nu Bästa VPN för iPhone ProtonVPN Handla nu Bästa VPN för Android Hide. mig Handla nu Bästa VPN för strömmande ExpressVPN Handla nu Bästa VPN för spel Privat Internetåtkomst Handla nu Bästa VPN för Torrenting NordVPN Handla nu Bästa VPN för Windows CyberGhost Handla nu Bästa VPN för Kina VyprVPN Handla nu Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Handla nu LÄS NÄSTA

  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner