Shadowsocks versus VPN's: welke moet u gebruiken?

0
42
Illus_man/Shutterstock.com

Als je aan internetcensuur wilt ontsnappen, heb je je misschien afgevraagd of een VPN of Shadowsocks de betere keuze voor jou is. Beide zijn krachtige tools waarmee je blokkades kunt ontwijken, maar elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Laten we de twee vergelijken.

Hoe werkt internetcensuur (meestal)?

Voordat we ingaan op hoe VPN's en Shadowsocks werken, laten we eens kijken naar de boeman die ze proberen te verslaan. Veel plaatsen gebruiken een soort internetcensuur om te controleren wat hun bevolking online ziet. De Chinese Great Firewall is een van de meest strikte voorbeelden, hoewel verre van de enige.

De manier waarop de meeste van deze blokken is het werk relatief eenvoudig: ze blokkeren IP-adressen — de unieke identifier van elke website — ofwel specifieke of zelfs een hele reeks ervan. Het is eenvoudig maar effectief.

Als u echter een idee heeft hoe internet werkt, is de oplossing net zo eenvoudig. In plaats van direct naar het geblokkeerde IP-adres te gaan dat u wilt bezoeken, gaat u eerst naar een niet-geblokkeerd IP-adres, neemt u dat IP-adres aan en gaat u vervolgens naar waar u oorspronkelijk naartoe wilde gaan.

Ontduiking door proxy

Er zijn verschillende manieren om uw internetverbinding op deze manier om te leiden, waarvan de meest voorkomende proxy's zijn. Dit zijn kleine programma's waarmee je je signaal kunt laten stuiteren, dus als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bent, kun je een proxy gebruiken om het te laten lijken alsof je in Canada, het VK of, nou ja , waar dan ook, eigenlijk.

Advertentie

Censors over de hele wereld zijn echter wijs geworden over hoe proxy's werken. Ze zijn over het algemeen nergens goed voor, behalve voor iets ernstigers dan de blokkeringen van auteursrechten op YouTube. Bovendien bieden proxy's geen privacy, dus als iemand mensen volgt die blokkades vermijden, zoals het gerucht gaat dat China doet, bevindt u zich mogelijk in heet water.

Gelukkig zijn er verschillende effectievere alternatieven voor proxy's, waaronder Tor- en SSH-tunnels. Een van de meest populaire zijn echter Shadowsocks en virtuele privénetwerken; laten we ze nu eens bekijken.

Wat is Shadowsocks?

Van de twee is Shadowsocks het dichtst bij een proxy, dus daar beginnen we. In feite is het technisch gezien een proxy, het gebruikt alleen een verbeterd protocol: een set regels waarmee twee of meer machines kunnen 'praten'. naar elkaar over de meeste proxy's. Het heet SOCKS5 en het doet een paar dingen beter dan gewone proxy's, zoals het versleutelen van de verbinding.

GERELATEERDWat is Shadowsocks en hoe werkt het?

Zoals we uitleggen in ons artikel over wat Shadowsocks is, werd de applicatie in eerste instantie ontwikkeld door een Chinese programmeur genaamd "clowwindy" om de Grote Firewall te omzeilen. Hij moest het project echter opgeven nadat hij was 'uitgenodigd op de thee'. door de Chinese politie, wat een solide bevestiging lijkt te zijn van hoe goed Shadowsocks werken. Sindsdien is het project door anderen overgenomen en hebben ze het verder verfijnd.

Het resultaat is een eenvoudige proxy die gemakkelijk kan worden ingesteld door iedereen met een beetje knowhow, die nog niet helemaal klaar is voor gebruik wanneer u hem downloadt, en een die niet te onderscheiden is van gewone internetverkeer. We houden ervan hoe onopvallend het is, en tot nu toe hebben we nog nooit gehoord dat iemand in de problemen is gekomen door het te gebruiken.

Wat is een VPN?

Virtuele privénetwerken zijn een iets andere kijk op dezelfde basis. Net als een proxy, zal een VPN je verbinding omleiden, maar het verkeer coderen met behulp van een zogenaamde VPN-tunnel, waardoor het voor iemand onmogelijk is om erachter te komen wat er aan de hand is, tenzij ze een paar miljard jaar over hebben om kraak de codering.

VPN's kregen bekendheid als een geweldige manier voor torrenters om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden. Hoewel de verbindingen met torrentsites nauwlettend worden gecontroleerd, betekent het gebruik van een VPN dat copyright-waakhonden je locatie niet kunnen achterhalen, noch kunnen ze zien wat je doet vanwege de codering.

GERELATEERD5 dingen waarvoor u een VPN moet gebruiken

Natuurlijk zijn VPN's nuttig voor veel meer dingen dan alleen torrenting: je kunt ze gebruiken om censuur, regionale beperkingen zoals die van Netflix en een paar andere beperkingen te omzeilen. Er zijn veel dingen waarvoor je een VPN moet gebruiken.

VPN vs. Shadowsocks

Je zou kunnen denken dat Shadowsocks en VPN op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, en de technologie is in veel opzichten vergelijkbaar. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee, vooral als het gaat om detectie. Als algemene regel geldt dat VPN-verbindingen gemakkelijker te detecteren maar moeilijker te kraken zijn, terwijl Shadowsocks moeilijker te detecteren maar gemakkelijker te ontcijferen is.

In de praktijk lijkt het verschil echter te verwaarlozen: in China, op in ieder geval komen niet al te veel mensen in de problemen als ze onder de Great Firewall tunnelen, hoewel de angst om gepakt te worden alomtegenwoordig is. Maar in bijvoorbeeld Myanmar en Rusland kun je in de problemen komen door het ontduiken van censuur. De politie kan zelfs mensen op straat tegenhouden om telefoons te inspecteren op VPN-software.

Over het algemeen lijkt de keuze tussen de twee af te hangen van waar je het voor gaat gebruiken. Als je eerst en vooral blokkades wilt vermijden en je hebt de technische knowhow om Shadowsocks in te stellen, dan is dit een geweldige optie. Het is gratis te gebruiken en niemand zou moeten kunnen achterhalen wat je aan het doen bent, hetzij door je verkeer te analyseren of door op je telefoon te kijken.

Als u echter het geld te besteden heeft, zijn VPN-services interessant omdat ze niet alleen censuur kunnen omzeilen, maar ook zoveel meer kunnen doen. Dat gezegd hebbende, is de kans dat uw verkeer kan worden geïdentificeerd, met andere woorden, dat internetmonitors zouden kunnen merken dat u een VPN gebruikt, een beetje zorgwekkend. Als dat een zorg is, kun je diensten zoals VyprVPN proberen, die beweren VPN-protocollen te hebben ontwikkeld die niet identificeerbaar zijn.

Advertentie

Het resultaat is dat zowel VPN's als Shadowsocks er goed aan doen om censuurblokkades te vermijden, hoewel beide een risico van detectie met zich meebrengen. Schaduwsokken’ de kans op ontdekking is gewoon kleiner. Het feit dat je, eenmaal gedetecteerd, geïdentificeerd kunt worden, is echter een beetje eng. Als dat een grote zorg voor je is, is het misschien een goed idee om een ​​VPN te proberen met aangepaste protocollen, zoals de eerder genoemde VyprVPN.

Als het ontwijken van blokkades echter slechts een kleine overweging voor je is, dan zijn VPN's de veel betere optie, omdat ze je ook in alle rust laten torrenten en de beperkingen van Netflix omzeilen. We vinden het ook leuk dat, zelfs als het wordt gedetecteerd, het een stuk moeilijker zal zijn om erachter te komen wie je bent.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Beste goedkope VPN SurfShark Nu winkelen Beste gratis VPN Windscribe Nu winkelen Beste VPN voor iPhone ProtonVPN Nu winkelen Beste VPN voor Android Verbergen. me Nu winkelen Beste VPN voor streaming ExpressVPN Nu winkelen Beste VPN voor gaming Privé-internettoegang Koop nu Beste VPN voor torrenting NordVPN Koop nu Beste VPN voor Windows CyberGhost Nu winkelen Beste VPN voor China VyprVPN Nu winkelen Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › ExpressVPN Review: een gebruiksvriendelijke en veilige VPN voor de meeste mensen
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Waarom zie ik “FBI Surveillance Van” in Mijn wifi-lijst?
  • › Wat kunt u doen met de USB-poort op uw router?
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons