Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: Oekraïne claimt successen op het slagveld in de noordoostelijke regio; Zweden sluit zich aan bij Finland bij het zoeken naar een NAVO-ligplaats

0
41

Een Oekraïense militair patrouilleert tijdens een verkenningsmissie in een onlangs heroverd dorp aan de rand van Charkov, in het oosten van Oekraïne. (AP)

Oekraïne heeft maandag een tegenaanval uitgevoerd door Russische troepen aan het oostfront met gevechten gemeld in de buurt van de op een na grootste stad van Charkov, nadat westerse militaire agentschappen hadden gezegd dat het offensief van Moskou in de Donbas-regio tot stilstand was gekomen. De Oekraïense adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Vadym Denisenko, zei in televisie-uitzendingen dat de gevechten in de buurt van Charkov “ons tegenoffensief” waren.

Oekraïne claimt successen op het slagveld in het noordoosten terwijl de Russen terugvallen

Oekraïense troepen die een tegenaanval hebben uitgevoerd op Russische troepen in het noordoosten van het land, hebben hen teruggedreven uit de stad Charkov en zijn opgeschoven tot aan de grens met Rusland, zeiden Oekraïense functionarissen maandag.< /p>https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De ontwikkelingen zouden, indien bevestigd, een signaal zijn voor een verdere verschuiving in het momentum in het voordeel van de Oekraïense troepen, bijna drie maanden in een conflict dat begon toen Rusland op 24 februari tienduizenden troepen over de grens naar Oekraïne stuurde.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij , 4 schepen halfvolPremium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan… Meer Premium Stories >>

Zweden beëindigt neutraliteit, sluit zich aan bij Finland bij zoektocht naar NAVO-ligplaats

De premier van Zweden heeft maandag aangekondigd dat Zweden zich bij Finland zal voegen bij het streven naar NAVO-lidmaatschap na de Russische invasie van Oekraïne.

p>

De historische verschuiving, die komt na meer dan 200 jaar militaire niet-gebondenheid in het Scandinavische land, zal waarschijnlijk van streek raken Russische president Vladimir Poetin.

Rusland zal niet ‘simpelweg genoegen nemen met’ Noordse expansie van de NAVORusland zei maandag dat het Westen geen illusies moet hebben dat Moskou de Noordse uitbreiding van de door de VS geleide militaire alliantie van de NAVO met Zweden en Finland eenvoudig zal verdragen, en beschouwt de stap als een fout die de militaire spanning zou aanwakkeren.

Vladimir Poetin, de belangrijkste leider van Rusland sinds de laatste dag van 1999, heeft herhaaldelijk de post-Sovjet-uitbreiding van de NAVO-alliantie naar het oosten in de richting van de Russische grenzen genoemd als een reden voor de invasie van Oekraïne.

Meer updates:

➡️ De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko drong er maandag bij andere leden van een door Rusland gedomineerde militaire alliantie op aan om verenigd te zijn, en beschuldigde het Westen ervan te hopen het conflict in Oekraïne te verlengen om te proberen het te verzwakken Rusland zoveel mogelijk.

➡️ McDonald’s Corp zei maandag dat het een proces was gestart om zijn bedrijf in Rusland te verkopen na 30 jaar restaurants in het land te hebben gerund, na de invasie van Moskou in Oekraïne.

➡️ Rusland zei zondag dat het Oekraïense posities in het oosten had beschoten met raketten, gericht op commandocentra en arsenalen terwijl zijn troepen Oekraïense legereenheden proberen te omsingelen in de strijd om Donbas.

➡️Oekraïense grenswachten hebben maandag een inval van een Russische sabotage- en verkenningsgroep in de noordoostelijke regio van Soemy afgeslagen, zei de gouverneur van de regio Soemy.

➡️ Oekraïne zei maandag dat troepen die het land verdedigen’ Charkov, de op een na grootste stad van Charkov, had de Russische troepen afgestoten en was tot aan de grens met Rusland opgeschoven.

➡️ Zweden zal diplomaten naar Turkije sturen om te proberen de bezwaren van Ankara tegen zijn plan om sluit je aan bij de NAVO, zei minister van Defensie Peter Hultqvist, met een formeel besluit om maandag een aanvraag in te dienen.

➡️Turkije moet een delicaat diplomatiek evenwicht bewaren na de Russische invasie van Oekraïne, zodat het in staat blijft om een ​​eventueel onderhandeld einde van de oorlog te vergemakkelijken, zei de woordvoerder van president Tayyip Erdogan in een interview. Ibrahim Kalin, die ook de belangrijkste adviseur buitenlands beleid van Erdogan is, zei dat hoewel Ankara kritiek heeft geuit op de invasie van Moskou op 24 februari en acties op het slagveld, het geen goed zou doen om een ​​meer bestraffende houding tegen Rusland in te nemen.

➡️De president van Finland, Sauli Niinisto, heeft zondag bevestigd dat zijn land het lidmaatschap van de militaire alliantie van de NAVO zou aanvragen. De aankondiging kwam nadat Niinisto en premier Sanna Marin donderdag hadden gezegd dat ze allebei de voorkeur gaven aan het NAVO-lidmaatschap, in een belangrijke beleidsverschuiving als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Rusland, dat een lange landgrens deelt met Finland, heeft gezegd dat het een vergissing zou zijn als Helsinki zich bij de transatlantische alliantie zou aansluiten en dat het de bilaterale betrekkingen zou schaden.

(Samengesteld uit rapporten van Reuters en Associated Press)< /p>