Onderzoek naar brand in J&K-bus kijkt naar gebruik 'plakkerige bom'

0
43

De bus, die voornamelijk pelgrims vervoerde, was net vertrokken naar Jammu toen hij vlam vatte in de buurt van Khanak, ongeveer 1,5 km van de stad Katra. Katra is het basiskamp voor pelgrims die naar het Vaishno Devi-heiligdom gaan. (Express Photo)

Het onderzoek naar de brand in een passagiersbus in de buurt van de stad Katra, in Jammu en Kasjmir (J&K), op 13 mei, waarbij vier levens werden geëist en meer dan 20 gewonden vielen, is neigt naar een terreuronderzoek, zeiden bronnen.

Volgens bronnen suggereert indirect bewijs dat de brand een daad van sabotage was en kan het gebruik van een IED om een ​​explosie in de brandstoftank van de bus te veroorzaken niet worden uitgesloten. Onderzoeksfunctionarissen vermoeden dat er een “plakkerige bom”, die met magneten op een voertuig kan worden geplakt, is gebruikt.

De bus, die voornamelijk pelgrims vervoerde, was net vertrokken naar Jammu toen hij in brand vloog nabij Khanak, ongeveer 1,5 km van de stad Katra. Katra is het basiskamp voor pelgrims die naar het Vaishno Devi-heiligdom gaan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens voorlopig onderzoek begon de brand in de motor van de bus en verzwolg al snel het voertuig. De eerste politiesonde noemde het een geval waarbij de motor vlam vatte als gevolg van een technisch defect. Na onderzoek van de plek en de bus vermoedden veiligheidsdiensten echter een IED-aanval door een terreurgroep.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Zoals GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi, naald beweegt binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin… Meer Premium Stories >>

“Bij de brandstoftanks zit een gat met de metalen platen naar binnen gebogen. Als het een explosie was geweest als gevolg van een technische storing in de motor, zouden de metalen platen bij het gat naar buiten zijn gedraaid. Ook suggereren monsters die zijn opgepikt uit de kleding van een van de slachtoffers het gebruik van een soort explosief, hoewel het niet duidelijk is wat het is', zei een ambtenaar van de veiligheidsdienst.

Bronnen zeiden dat de verdenking berust op het gebruik van een “plakkerige bom”. “Er is geen materieel bewijs om dit te bewijzen, aangezien tegen de tijd dat de forensische teams de locatie bereikten, de plaats delict volledig was weggespoeld in een poging het vuur te doven. Maar indirect bewijs wijst op de mogelijkheid dat er een kleverige bom is gebruikt”, zei een officier van de National Investigation Agency (NIA), die een parallel onderzoek uitvoert.

De ontwikkeling werpt een schaduw over de Amarnath Yatra, die volgens de planning op 30 juni van start zal gaan. Er is grote bezorgdheid binnen de regering over de veiligheid van de Amarnath Yatra, die na twee jaar zal worden gehouden. Het vindt plaats tegen de achtergrond van gerichte moorden op burgers, met name migranten, in de vallei.

“Katra is zelden het doelwit geweest. Maar de laatste tijd zien we steeds meer aanvallen in Jammu gericht op door hindoes gedomineerde gebieden. Alleen al dit jaar zijn er zes IED-ontploffingen geweest in Jammu. Er zijn steeds meer berichten van inlichtingendiensten over op handen zijnde aanslagen in hindoeïstische gebieden. Velen zijn verhinderd, met meerdere IED's die zijn teruggevonden in bevolkte gebieden en veel agenten zijn gearresteerd in de afgelopen maanden, “zei een J&K-politieagent.

Terwijl de Jammu en Kasjmir Freedom Fighters op zaterdag beweerden verantwoordelijkheid voor de Katra-busbrand, bronnen bagatelliseerden dit door te zeggen dat de minder bekende groep eerder de eer had opgeëist voor aanvallen die later werden herleid tot andere groepen. “Op dit moment is de verdenking gericht op agenten van de Jaish-e-Mohammed, aangezien ze al een tijdje IED's gebruiken. Maar er is nog geen bewijs', zei een officier.

Ondertussen had J&K luitenant-gouverneur Manoj Sinha, die zondag laat in de nacht in Delhi arriveerde, maandag een ontmoeting met minister van Defensie Rajnath Singh. Hij zal dinsdag minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah ontmoeten.

Hoewel dit routinematige bijeenkomsten zijn om ontwikkelingsprojecten in J&K te bespreken, zeiden bronnen dat de focus lag op de huidige veiligheidssituatie in de Valley en zelfs Jammu . Bronnen zeiden dat de beveiligingsregelingen om een ​​incidentvrije Amarnath Yatra te garanderen een van de belangrijkste kwesties was die maandag werden besproken en ook met Shah zouden worden besproken.

Volgens bronnen zal Shah een vergadering houden om beoordeel dinsdag de beveiliging in J&K en afspraken voor de Amarnath Yatra met de chefs van de BSF, CRPF en het inlichtingenbureau. Sinha zal deze bijeenkomst bijwonen.

Vorige week hield minister van Binnenlandse Zaken Ajay Bhalla ook een bijeenkomst over hetzelfde onderwerp. CRPF DG Kuldiep Singh is momenteel op tournee naar J&K om veiligheidsvoorzieningen voor de Amarnath Yatra te plannen, aldus bronnen.