Onderzoek aan de gang in het Gyanvapi Masjid-complex voor de derde dag

0
46

Toegewijden vertrekken na het vrijdaggebed in de Gyanvapi Masjid in Varanasi. (PTI)

Een door de rechtbank verplicht videografisch onderzoek van het Gyanvapi Masjid-complex hier begon maandag voor de derde achtereenvolgende dag onder strikte beveiliging, zeiden functionarissen.

Tot zondag was ongeveer 65 procent van het onderzoek werd voltooid. “Het onderzoek bij het Gyanvapi Masjid-complex is begonnen,” Varanasi District Magistraat Kaushal Raj Sharma en politiecommissaris A Satish Ganesh vertelden PTI.

De moskee bevindt zich dicht bij de iconische Kashi Vishwanath-tempel en de lokale rechtbank hoort een pleidooi van een groep vrouwen die toestemming vragen voor dagelijkse gebeden voor de afgoden op de buitenmuren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Gisteren had de DM gezegd dat het onderzoekswerk op maandag om 8 uur 's ochtends begint en dat alle partijen moeten aanwezig blijven.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" PawarPremium

Uitgelegd: hoe de hittegolf weer over India raast Meer Premium Stories >> Lees ook |Delhi to Varanasi, de onwaarschijnlijke groep van vijf Gyanvapi-indieners

“Ongeveer 65 procent van het onderzoekswerk is voltooid. Ook maandag gaat het onderzoek verder. Dit is volledig archeologisch onderzoekswerk, aangezien de advocaten niet bekend waren met het onderzoekswerk, nam het werk enige tijd in beslag,” Dat had Madan Mohan Yadav, de raadsman van de hindoeïstische zijde in de zaak, zondag gezegd.

Het onderzoek werd vorige week stopgezet vanwege bezwaren van de moskeecommissie, die beweerde dat de advocaat-commissaris die door de rechtbank was aangesteld voor de enquête had niet het mandaat om in het pand te filmen.

In zijn bevel van afgelopen donderdag had de burgerlijke rechter (senior divisie) Ravi Kumar Diwakar een pleidooi van het moskeecomité afgewezen om Ajay Kumar Mishra te vervangen, die door de rechtbank was aangesteld als advocaat-commissaris om het Gyanvapi-Gauri Shringar-complex te onderzoeken.< /p>

De rechter benoemde ook nog twee advocaten om de gerechtscommissaris te helpen met het onderzoek en zei dat het onderzoek dinsdag afgerond zou moeten zijn.

Lees ook |Moslims verloren Babri Masjid, zullen geen andere moskee verliezen: Asaduddin Owaisi op Gyanvapi

De rechtbank had gezegd dat sloten moeten worden verbroken als de sleutels niet beschikbaar zijn om toegang te krijgen tot bepaalde delen van het complex voor het onderzoek. Het vroeg ook aan de districtsautoriteiten om FIR's te registreren als het onderzoek niet was toegestaan.

Het Hooggerechtshof had afgelopen vrijdag geweigerd een voorlopige status-quo op het onderzoek toe te kennen. De hoogste rechtbank stemde er echter mee in om te overwegen het pleidooi van een moslimpartij tegen het onderzoek op te nemen. Advocaat Yadav had gezegd dat de drie door de rechtbank benoemde advocaat-commissarissen, vijf advocaten elk van beide partijen en een assistent naast een videografisch team het onderzoek zullen uitvoeren.