Na brief 'stop met bemoeien' van het Vreemdelingentribunaal zegt NRC-coördinator: 'Lijst niet definitief'

0
47

HD Sarma werd na Prateek Hajela de coördinator van het Nationaal Register van Burgers in Assam. (Bestandsfoto)

Dagen nadat een lid van het Vreemdelingentribunaal (FT) naar de coördinator van het National Register of Citizens (NRC) in Assam HD Sarma schreef met het verzoek zich niet te bemoeien met het functioneren van de quasi-gerechtelijke instanties, terwijl hij aandrong op de definitieve lijst al was gepubliceerd, herhaalde de laatste zijn standpunt dat de definitieve NRC nog moet worden uitgebracht.

In een gesprek met The Indian Express zei Sarma dat alleen de griffier-generaal van het kantoor van India gemachtigd was om de definitieve NRC te publiceren. “De RGI moet de definitieve NRC nog informeren. Het is de plicht van de FT om het bewijsmateriaal te onderzoeken en vervolgens hun mening te geven, maar soms, als ze de naam op de NRC vinden, verklaren ze de persoon als “Indian”. Ze zouden het onafhankelijk (van NRC) moeten bekijken.”

Lees ook |Assams nieuwste ID-voorstel, voor Assamese moslims, roept nieuwe vragen op

Sinds het op 31 augustus 2019 werd gepubliceerd, verkeert Assam's NRC – waarin 19 lakh-mensen zijn weggelaten – in het ongewisse. In 2021 diende staatscoördinator Sarma een beëdigde verklaring in bij het Gauhati High Court, waarin hij de lijst van 31 augustus noemde als een ‘aanvullende’ lijst en niet de ‘definitieve NRC’, en verzocht om een ​​herverificatie. Ook de regering van Assam heeft de lijst niet als definitief geaccepteerd en dringt momenteel aan op een “gecorrigeerde” NRC.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Op 18 april had Sarma de FT's geschreven met het verzoek om niet te vertrouwen op de lijst om burgerschapszaken te beoordelen. Hij schreef: “Er is geconstateerd dat bij het afhandelen van FT-zaken, verschillende documenten met betrekking tot NRC worden opgeroepen door de District Registrar of Citizens Registration (adjunct-commissaris) en de staatscoördinator, NRC. Assam. In dit verband moet ik u meedelen dat de definitieve NRC nog moet worden gepubliceerd door de Registrar General of Citizens Registration.” Sarma voegde eraan toe dat het NRC op zich onjuist was. “Hier kan worden opgemerkt dat er een groot aantal fouten is als gevolg van verkeerde gegevensinvoer en een onjuist proces dat is aangenomen in de NRC-update die is genoemd in de la die door ondergetekende is ingediend bij het Hon’ble Supreme Court of India en de de zaak moet nog worden behandeld door de Apex Court”, luidt de brief.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld — maar hier’…

Premium

UPSC CSE Key – 17 mei 2022: Wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom zijn ze verslechteren tijdens de…tijd dat ze worden gebruikt.Meer

Als reactie daarop schreef een FT-lid, dat niet geïdentificeerd wilde worden, op 10 mei terug naar Sarma met het verzoek de brief in te trekken. De bewering dat de NRC niet definitief was, zei het FT-lid, was in “schril contrast met de beschikbare documenten en bevelen van het geachte Hooggerechtshof die minachting van de rechtbank kunnen wekken”. Hij citeerde ook een perscommuniqué uit 2019 van voormalig staatscoördinator Prateek Hajela, waarin de lijst werd beschreven als de definitieve NRC.

Het lid verklaarde: “Het schrijven van brieven rechtstreeks aan de Vreemdelingentribunalen met het verzoek om niet te vertrouwen op bepaalde documenten in gerechtelijke of quasi-gerechtelijke procedures, komt neer op inmenging in de rechtsbedeling door rechtbanken die niet kan worden behandeld. De desbetreffende brief moet worden teruggebeld of ingetrokken.”

Sarma zei dat hij de brief nog niet had ontvangen, maar dat hij dienovereenkomstig zou reageren wanneer hij hem zou krijgen, terwijl hij eraan toevoegde dat Hajela's verklaring “misleidend was” ”.

In september 2021 had een FT in Karimganj een beroep gedaan op de opgenomen status van een persoon en zijn familie in de NRC om een ​​vreemdelingenzaak tegen hem af te handelen. Het FT-lid had ook opgemerkt dat de NRC van 2019 “niets anders was dan de Final NRC”.