MP vill ha förbud mot kärnvapen i Sverige

0
48

Publicerad 18 maj 2022 kl 10.51

Inrikes. Efter ansökan till Nato har Miljöpartiet vaknat till liv i frågan om kärnvapen, och kräver nu att Sverige förbjuder införsel av kärnvapen i Sverige. Resten av Sveriges riksdag utom Vänsterpartiet lär dock kämpa emot, eftersom förslaget i praktiken skulle innebära en total omläggning av hur svensk säkerhetspolitik i hemlighet har sett ut sedan början av efterkrigstiden.

Gilla artikeln på Facebook

Kärnvapenförbudet föreslås gälla även vid flottbesök och när Nato-allierade färdas genom svenskt vatten och luftrum.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har lovat att hon kommer “deklarera” att Sverige inte vill ha vare sig kärnvapen eller permanenta Natobaser på svenskt territorium. Men det duger inte, enligt MP:s partiledare Märta Stenevi.

En nationell lagstiftning behövs utifall Nato vid ett senare tillfälle ställer krav på medlemsstaterna att acceptera kärnvapen, enligt henne.

– Den lagstiftningen gäller över Natos stadgar.

Hon hänvisar till att en liknande lagstiftning redan finns i Finland sedan en lång tid tillbaka.

“Bomba Åbo”
I praktiken innebär MP:s förslag en total omläggning av svensk säkerhetspolitik eftersom Sverige fungerat som en del av USA:s kärnvapenplanering sedan 1960-talet. Under kalla kriget hade vi i perioder världens fjärde största flygvapen medan andra delar av försvaret fick stå tillbaka.

Skälet var att flygvapnet skulle skydda amerikanska ubåtar från att angripas av sovjetiskt flyg under kärnvapeninsatser från svenska skärgårdar. Regeringen hade alltså gett uppgiften att skydda amerikanska kärnvapen till en myndighet som formellt hade till uppgift att skydda svenskt territorium.

Enligt FOI-utredaren Robert Dalsjö var de svenska politikernas mål med kärnvapen­samarbetet att USA skulle kärnvapenbomba Tallinn, Riga, Ventspils, Liepaja, Åbo och de finländska hamnarna i Bottenviken.

– Vad svenska regeringen hoppades på var att USA skulle göra kärnvapeninsatser mot våra grannar på andra sidan Östersjön som var ockuperade av Sovjet, konstaterade han i en intervju med den egna myndighetens tidning Framsyn 2004, när det svenska propaganda­klimatet var ett annat än idag.

I utbyte fick svenska politiker en “hemlig säkerhetsgaranti” från USA, men som framgått de senaste veckorna finns ingen sådan garanti.

Det är för närvarande oklart om garantin någonsin har funnits eller om den var en bluff av USA, då den såvitt är känt aldrig sattes på pränt. Klart är emellertid att avtalet, oavsett om svenska politiker blev lurade eller inte, blev en lönsam historia för Wallenbergsfären och en dyr sådan för de svenska skattebetalarna. Än idag finansierar den sistnämnda gruppen reliker från perioden, bland annat i form av JAS 39 Gripen, medan enklare system såsom exempelvis luftvärn inte produceras lokalt utan måste köpas in från USA.