Moeder van Mundka-brandslachtoffer: mijn 18-jarige dochter steunde ons gezin van negen

0
43

27 mensen kwamen om bij de brand in een commercieel gebouw in Mundka. (Express Foto)

Door Meera Devi

Voor mijn dochter Nisha was het enige dat haar zorgen baarde haar werk. Niet omdat ze het bijzonder leuk vond, of omdat ze het ooit had willen doen, maar omdat ze op 18-jarige leeftijd de enige kostwinner was voor een gezin van negen: ik, mijn man en onze zeven kinderen. Ze zat vroeger op de grote overheidsschool in de buurt. Ik had nooit gestudeerd, maar ik had echt gehoopt dat ze zou studeren en goed werk zou doen. Mijn man heeft bijna tien jaar niet gewerkt – hij drinkt en is zich zelden bewust van wat het gezin nodig heeft – en ik ben in en uit het werk geweest. Twee jaar geleden zakte Nisha voor klas IX, ging niet meer naar school en begon te werken bij het bedrijf wiens kantoor afbranddeneer in Mundka op 13 mei. Ze had niet eens een Klasse X-certificaat. Onze omstandigheden en de manieren van mijn man dwongen haar aan het werk te gaan toen ze haar kinderjaren nog maar net had beëindigd en op 18-jarige leeftijd was zij degene die de last van de strijd van onze familie op haar schouders droeg.

Lees ook |Schrijnende laatste oproepen aan verwanten : 'Alsjeblieft mujhe bacha lo'

De kinderen hadden altijd honger, ze stierven van de honger. Mijn dochter, mijn Bachchi, zei dat ze moest werken. Onze buurman Yashoda werkte vroeger in de fabriek en wist dat we het moeilijk hadden. Ze kwam naar me toe en vroeg me of Nisha zou werken, ik zei: “Haan, kaam kar legi (Ja, ze zal werken).” Nu is Yashoda dood en mijn dochter waarschijnlijk ook.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ze werkte hard, bahut mehnat karti thi. Ze was begonnen te werken voor Rs 6.500 per maand en afgelopen Diwali werd dit verhoogd tot Rs 7.500 per maand. Ze ging elke ochtend om 9.30 uur van huis en nam de bus naar het kantoor dat ongeveer 4 km verderop ligt. De dag zou om 18.00 uur eindigen en ze zou meestal om 19.00 uur thuis zijn. Soms werkte ze ook overuren. Het was moeilijk voor haar om een ​​dag vrij te nemen, haar leidinggevende zou haar vertellen dat hij haar dagloon zou verlagen van haar maandsalaris. Zelfs als ze moe terugkwam van haar werk, pikte mijn man haar op en spoorde haar aan. Maar al haar werk was niet genoeg om dit gezin te onderhouden. We hadden nog steeds honger.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Uitgelegd: LIC's aandelen handelen met korting — maar hier’…

Premium

UPSC CSE Key – 17 mei 2022: Wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom zijn ze verslechteren tijdens de…tijd dat ze worden gebruikt.Meer

Ons leven is zwaar. Nisha zou nooit met me praten over wat ze echt wilde doen. Ze was alleen maar bezorgd om aan het werk te gaan en voor het gezin te zorgen. Ze maakte zich zorgen om haar broers en zussen. Ik denk dat de kwestie van haar werk leuk vinden of werk vinden dat ze leuk vond, iets was waar ze nooit over heeft kunnen nadenken. Werk was werk, iets dat moest gebeuren. Haar beste vriendin vertelt me ​​dat ze ons in staat wilde stellen een beter huis te krijgen dan het donkere huis met één kamer waarin we allemaal wonen, waar de baby's, peuters, tieners, ik en mijn man allemaal slapen. (Eén dochter is getrouwd en woont bij haar schoonfamilie.) Nisha had me verteld dat ze met Yashoda aan het praten was over misschien elders werk zoeken, bij een schoenenbedrijf dat beter zou betalen en haar in staat zou stellen af ​​en toe verlof te nemen.

Ik heb ook gewerkt. Ook voor mij was werk werk. Ik werkte in een nabijgelegen fabriek en maakte rode rozen van stof, maar het was altijd onregelmatig. Mijn 10-jarige is ziekelijk; ze is gehandicapt, dus het is moeilijk om van huis weg te zijn. Toen raakte ik vorig jaar zwanger van mijn achtste kind. Zes maanden geleden ben ik gestopt met werken. Nu ren ik van het kastje naar de muur om mijn kind te identificeren dat mij heeft gesteund. Ik heb mijn bloed gegeven voor de DNA-test, in de hoop dat het me naar haar lichaam zal leiden.

Meera Devi is de moeder van Nisha Kumari, een van de 21 vrouwen die zijn overleden of vermoedelijk overleden zijn in de brand die op 13 mei een kantoorgebouw in Mundka, Delhi verwoestte. Nisha is een van degenen wiens status als “vermist” wordt vermeld, omdat haar familie haar lichaam niet heeft kunnen identificeren tussen die in het Sanjay Gandhi Memorial Hospital. Zoals verteld aan Sukrita Baruah.