Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het is misschien niet genoeg om China tegen te werken

0
54

PM Modi en Nepal PM Deuba voeren bilaterale gesprekken in Lumbini. (Foto: Twitter)

Lange tijd voelden Lumbini en zijn mensen zich ongemakkelijk, zelfs boos, over de projectie van de Boeddha als Indiaan. Er was ook het gevoel dat het oneerlijk werd behandeld door Indiase tourhandlers. Pakketdeals voor toeristen en pelgrims van over de hele wereld zouden slechts een vluchtig bezoek brengen aan de geboorteplaats van de Boeddha, voordat ze teruggedreven werden naar boeddhistische heiligdommen in India, waardoor Nepal zijn economisch gewin zou worden ontzegd.

Bijna acht jaar geleden probeerde premier Narendra Modi dit probleem aan te pakken toen hij de grondwetgevende vergadering van Nepal vertelde dat de Boeddha in Nepal was geboren. Op Buddha Poornima op maandag maakte Modi een reis naar Lumbini, en werd daarmee de eerste Indiase premier. Hij bad in de Mayadevi-tempel, waarvan wordt aangenomen dat het de geboorteplaats van de Boeddha is, in het gezelschap van zeer gerespecteerde boeddhistische meesters, en legde vervolgens de basis voor de Internationale Boeddhistische Conferentie en Meditatiecentrum.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld, maar hier… Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >&gt ;

De reis, een maand nadat de Nepalese premier Sher Bahadur Deuba India bezocht, wordt geprojecteerd als een "cultureel bezoek" maar er zijn velen die het India's late ontwaken uit een diepe diplomatieke slaap noemen. Delhi heeft onverschillig gestaan ​​tegenover de diepe opmars die China in Nepal heeft gemaakt. Modi landde op een nieuw gebouwd helikopterplatform in de buurt van de Mayadevi-tempel, waarbij hij de internationale luchthaven Gautam Buddha vermeed, gebouwd met een zachte lening van China en toevallig ingehuldigd door zijn gastheer eerder in de ochtend op de gunstige dag.

< p>China bood eerst aan om $ 3 miljard uit te geven om Lumbini op te bouwen als de wereldvredesstad onder auspiciën van zijn NGO – Asia Pacific Exchange and Foundation – met coöptatie van de maoïstische leider Prachanda als vice-voorzitter. China heeft ook een klooster gebouwd in het kerngebied van het Lumbini Development Project. Het aanbod van China om het te ontwikkelen als het Wereldvredescentrum en een spoorlijn aan te leggen die Tibet en Kathmandu verbindt, is vooralsnog opgeschort, maar niet helemaal opgegeven.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De toegenomen aanwezigheid en invloed van de VS en de Europese Unie, samen met India, is meer uitgesproken geworden in de binnenlandse politiek van Nepal, vooral na de politieke veranderingen van 2005-06. China nam wraak met een bijpassende aanwezigheid en economische investeringen. Dit heeft gevolgen gehad voor de interne politiek en beleidsvorming in Nepal. Maar in tegenstelling tot zijn concurrenten, had de kijk van China diepte en hield rekening met meerdere dimensies. Lumbini is, grotendeels dankzij China, nu een soort microkosmos geworden van de concurrerende internationale krachten in het land.

India reageerde voor het eerst op de Chinese aanwezigheid in Lumbini op 8 november 2011, naar aanleiding van enthousiaste publiciteit door de Chinezen over het World City-initiatief. Aan een eettafel was het ongemak van dr. Karan Singh voelbaar. De senior congresleider was toen in Nepal. “Hoe ver is Lumbini van de Indiase grens?” hij vroeg. “Nog geen 10 km verderop”, had de voormalige koning Gyanendra Shah geantwoord. Singh, blijkbaar in opdracht van de regering in Delhi, vertelde de media de volgende dag aan de media dat India het project graag wilde uitvoeren met de belofte Lumbini de status te geven die het verdiende.

Hoeveel Modi's bezoek aan Lumbini de onverschilligheid van Delhi zal goedmaken, moet nog worden beoordeeld. De twee partijen kwamen overeen om een ​​boeddhistisch circuit te ontwikkelen, waarbij heiligdommen in de twee landen met elkaar worden verbonden, waarbij Lumbini een vooraanstaande positie inneemt. India stemde ook in met het opzetten van de Dr. BR Ambedkar-leerstoel aan de Lumbini University, met ongeveer 1.000 studenten, waaronder uit China, ingeschreven.

Modi heeft door vriendschap te sluiten met Deuba een effectieve poging gedaan om de schade te herstellen in de bilaterale banden die tussen 2016 en 2021 plaatsvonden toen hij en zijn toenmalige Nepalese tegenhanger K P Oli viel uit. India weigerde niet alleen de in september 2015 afgekondigde grondwet van Nepal te verwelkomen, maar lanceerde ook een economische blokkade van 134 dagen. Deuba, die ook de voorzitter is van het Nepalese congres, accepteerde onlangs Modi's uitnodiging voor zijn partij en de BJP om broederlijke betrekkingen aan te knopen – iets wat de Chinese Communistische Partij probeerde met de verenigde Communistische Partij van Nepal. Modi's bezoek aan Lumbini en het leggen van de fundering van het klooster kunnen India een voet aan de grond en culturele ruimte geven. Maar dat biedt geen enkele garantie dat het zijn concurrenten, waaronder het Westen en China, die al diep verankerd zijn in Nepal, zal kunnen overtreffen.

Deze column verscheen voor het eerst in de gedrukte editie op 17 mei , 2022, onder de titel 'Brug naar de Boeddha'