Modi i Lumbini: Buddhismen ger Indien ett kulturellt intåg i Nepal – det kanske inte räcker för att motverka Kina

0
37

Premier Modi och Nepals premiärminister Deuba håller bilaterala samtal i Lumbini. (Foto: Twitter)

Länge kände Lumbini och dess folk obekväma, till och med arga, över projektionen av Buddha som indisk. Det fanns också en känsla av att den blev orättvist behandlad av indiska researrangörer. Paketerbjudanden för turister och pilgrimer från hela världen skulle bara göra ett flyktigt besök på Buddhas födelseplats, innan de valdes tillbaka till buddhistiska helgedomar i Indien, vilket förnekar Nepal dess ekonomiska vinst.

För nästan åtta år sedan försökte premiärminister Narendra Modi ta upp denna fråga när han berättade för Nepals konstituerande församling att Buddha föddes i Nepal. På Buddha Poornima i måndags gjorde Modi en resa till Lumbini och blev den första indiska premiärministern att göra det. Han bad i Mayadevi-templet, som tros vara Buddhas födelseplats, i sällskap med högt respekterade buddhistiska mästare, och lade sedan grunden för International Buddhist Conference and Meditation Centre.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera Center -state iss…

Premium

Förklarat: Där kolblocksfodral står

Premium

Hur man tacklar inflationsspiralen

Premium

Efter Gyanvapi rör sig nålen inom BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Mer Premium Stories >>

Resan, en månad efter att Nepals premiärminister Sher Bahadur Deuba besökte Indien, planeras som ett “kulturellt besök” men det finns många som kallar det Indiens sena uppvaknande från en djup diplomatisk dvala. Delhi har varit likgiltig inför de djupa inbrytningar Kina har gjort i Nepal. Modi landade vid en nybyggd helikopterplats nära Mayadevi-templet och undvek Gautam Buddha International Airport, byggd med ett mjukt lån från Kina och av en händelse invigd av sin värd tidigare på morgonen på den gynnsamma dagen.

< p>Kina erbjöd sig först att spendera 3 miljarder dollar för att bygga upp Lumbini som världsfredsstad under beskydd av sin NGO – Asia Pacific Exchange and Foundation – som adjungerade maoistledaren Prachanda som dess vice ordförande. Kina har också byggt ett kloster i kärnområdet för Lumbini Development Project. Kinas erbjudande om att utveckla det som World Peace Center och bygga en järnvägslinje som förbinder Tibet och Katmandu är ännu i viloläge, men inte helt uppgiven.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den ökade närvaron och inflytandet från USA och Europeiska unionen, tillsammans med Indien, har blivit mer uttalad i Nepals inrikespolitik – särskilt efter de politiska förändringarna 2005-06. Kina hämnades med en matchande närvaro och ekonomiska investeringar. Detta har haft en inverkan på intern politik och beslutsfattande i Nepal. Men till skillnad från sina konkurrenter hade Kinas utsikter djup och tog hänsyn till flera dimensioner. Lumbini, till stor del tack vare Kina, har nu blivit ett slags mikrokosmos av de konkurrerande internationella krafterna i landet.

Indien reagerade först på den kinesiska närvaron i Lumbini den 8 november 2011, i kölvattnet av kinesernas entusiastiska publicitet om World City-initiativet. Vid ett middagsbord var Dr Karan Singhs obehag påtagligt. Den senior kongressledaren var då i Nepal. “Hur långt är Lumbini från den indiska gränsen?” han frågade. “Inte ens 10 km bort,” hade tidigare kung Gyanendra Shah svarat. Singh, uppenbarligen under instruktioner från regeringen i Delhi, berättade för media nästa dag att Indien var angelägna om att genomföra projektet med löftet att ge Lumbini den status som det förtjänade.

Hur mycket Modis besök i Lumbini kommer att kompensera för Delhis likgiltighet är ännu inte bedömt. De två sidorna kom överens om att utveckla en buddhistisk krets som kopplar samman helgedomar i de två länderna med Lumbini som har en främsta position. Indien gick också med på att inrätta Dr B R Ambedkar-stolen vid Lumbini University, med cirka 1 000 studenter, inklusive från Kina, inskrivna.

Modi, genom att bli vän med Deuba, har gjort ett effektivt försök att reparera skadan i bilaterala förbindelser som ägde rum mellan 2016 och 2021 när han och hans dåvarande nepalesiska motsvarighet K P Oli ramlade ut. Indien vägrade inte bara välkomna Nepals konstitution som offentliggjordes i september 2015, utan lanserade också en ekonomisk blockad i 134 dagar. Deuba, som också är ordförande för den nepalesiska kongressen, accepterade nyligen Modis inbjudan till hans parti och BJP att upprätta broderliga förbindelser – något som det kinesiska kommunistpartiet försökte med det enade kommunistpartiet i Nepal. Modis besök i Lumbini och klostrets grundläggning kan ge Indien fotfäste och kulturellt utrymme. Men det ger ingen garanti för att det kommer att kunna överträffa sina konkurrenter, inklusive väst och Kina, som redan är djupt förankrade i Nepal.

Denna kolumn dök upp först i den tryckta upplagan den 17 maj , 2022, under titeln “Bron till Buddha”