Med buddhistiskt centrum vill Indien stärka de kulturella banden till Nepal

0
56

Platsen för Indiens buddhistiska kulturcentrum. (Expressfoto av Yubaraj Ghimire)

Premiärminister Narendra Modi kommer på måndag att resa till Lumbini i Nepal för att delta i en ceremoni för att lägga grundstenen till ett buddhistiskt kulturcentrum som sammanfaller med Buddha Purnima.

Källor. sade premiärminister Modis korta besök i Lumbini – han förväntas vara här mellan 10.30 och 15.30 – är inriktat på att föra mjuk makt till centrum för förbindelserna mellan Indien och Nepal samtidigt som Indiens formella närvaro markeras vid helig plats som ligger knappt 10 km från gränsen.

Byggandet av 'India International Centre for Buddhist Culture & Heritage’ — ska genomföras av International Buddhist Confederation (IBC), Indien, med ekonomiskt stöd från kulturministeriet — kommer årtionden efter att de flesta utländska nationer, inklusive USA, Kina, Kanada, Frankrike, Tyskland och Thailand, bland andra, byggde sina center i Lumbini som ett instrument för att främja buddhistisk filosofi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tjänstemän i Indiens kulturministerium sa att premiärministern, förutom att hålla böner vid Mayadevi-templet i Lumbini, också kommer att hålla ett tal vid ett Buddha Jayanti-evenemang som anordnas av Lumbini Development Lita på.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: LIC’s aktier handlas med rabatt — men här’…

Premium

UPSC CSE-nyckel – 17 maj 2022: Vad du behöver att läsa idag

Premium

Förklarat: Vad är urbana värmeöar, och varför förvärras de under…

Premium

Skyfall i Gujarat, expert säger troligt skräp från en kinesisk raketMer Premiumberättelser >>

Ett uttalande från premiärministerns kansli på söndagen sa att premiärministern kommer att besöka Lumbini på inbjudan av Nepals premiärminister Sher Bahadur Deuba. “Jag är hedrad att följa i miljontals indiers fotspår för att visa vördnad på den heliga platsen för Lord Buddhas födelse. Jag ser också fram emot att träffa premiärminister Deuba igen efter våra produktiva diskussioner under hans besök i Indien förra månaden. Vi kommer att fortsätta att bygga vidare på vår gemensamma förståelse för att utöka samarbetet inom flera områden, inklusive inom vattenkraft, utveckling och anslutningsmöjligheter.”

Premiärministerns besök i Lumbini kommer mitt i Kinas uppenbara intresse för Lumbini. För nästan ett decennium sedan hade Kina erbjudit sig att bygga Lumbini som ett världsfredscentrum till en kostnad av tre miljarder dollar, förutom att föra samtal om att föra Kinas järnväg ända fram till Lumbini.

Modis besök och han lägger grundstenen för Buddhist Culture Center — beräknas kosta 1 miljard INR och ta tre år att slutföra — kommer att markera Indiens första försök att utveckla starka kopplingar till Nepals buddhistiska arv.

Modis helikoptertur från Kushinagar i Uttar Pradesh, där Buddha sägs ha nått Nirvana, kommer att avslutas vid en nybyggd helikopterplatta i Lumbini, varifrån han förväntas åka till Maya Devi-templet, innan han lägger grundstenen för det buddhistiska centret .

PM Modi och PM Deuba är också planerade att gemensamt tala till en församling av människor, inklusive lamor.

Läs också |Modi-Deuba-samtal kommer att ha en omfattande agenda: Foreign Secy

Även om det inte har kommit något officiellt ord ännu, tyder det på att “utvecklingsproblem” kommer sannolikt att diskuteras när de två premiärministrarna, tillsammans med tjänstemän från två sidor, håller ett möte innan Deuba är värd för en lunch till Modis ära. Indiens utrikesminister Vinay Mohan Kwatra uttalade nyligen att de två länderna kommer att ta upp varifrån de lämnade under Deubas tre dagar långa besök i Indien förra månaden.

De två sidorna hade diskuterat behovet av att sortera ut gränstvister, särskilt Lipulekh-tvisten som blossade upp 2018-19, men Deubas tre dagar långa besök hade slutat utan ett gemensamt meddelande.

Källor i Katmandu sa att Indian Council for Cultural Relations (ICCR) kommer att underteckna två samförståndsavtal med myndigheter i Nepal — en om att inrätta Dr B R Ambedkar-stolen för studier om buddhism vid Lumbini University och en annan om en professor vid Kathmandu University.

Indiens turistministerium har samarbetat med Nepal för att bygga en trans- National Buddhist Tourist Circuit för att spåra Buddhas fotspår, med start från Lumbini och avslutande vid Kushinagar. En internationell flygplats invigdes nyligen i Kushinagar.

Källor sa att de två statsministerna kommer att diskutera den föreslagna buddhistiska kretsen som förbinder Lumbini med Kushinagar, Bodhgaya, Rajgir, Nalanda och Sarnath, bland andra centra kopplade till Buddha’s arv. Detta kommer att vara ett tillägg till projektet att bygga Ramayana-kretsen som länkar samman olika platser i de två länderna.

“Det är troligt att de två PM:arna också kommer att diskutera sätt att utforska utnyttjandet av West Seti River som rinner genom västra Nepal,” sa en högre regeringstjänsteman i Katmandu.