Kryptotoken vs. mynt: Vad är skillnaden?

0
152
Avi Rozen/Shutterstock.com< /figure>

Tokens och mynt liknar varandra. Skillnaden mellan ett mynt eller en token kan vara en teknisk detalj, men att förstå skillnaden kan hjälpa dig att bättre förstå hur blockkedjor och kryptovalutor fungerar.

Token vs. Mynt: likheter och skillnader

Mynt och polletter är väldigt lika i de flesta avseenden. Båda är en typ av kryptovaluta. Både stiger och faller i pris. Och båda använder blockkedjor för att validera transaktioner.

Den primära skillnaden mellan ett mynt och en token finns på blockkedjenivå. Ett mynt är standardkryptovalutan i en blockkedja. Till exempel är Ether (ETH) standardvalutan i Ethereum-blockkedjan.

När en kryptovaluta använder eller “lånar” en annan blockchains nätverk, då anses det vara en token. Tokens har sitt eget pris, namn och nytta som skiljer sig från den inhemska kryptovalutan. Transaktioner som görs med tokens avgörs så småningom på blockkedjan som de använder.

RELATERAT: Vad är en “Blockchain”?

Tokens använder smarta kontrakt

Ethereum har blivit den mest populära blockkedjan för tokens på grund av dess programmerbara smarta kontrakt. Utvecklare kan programmera sina tokens med dessa smarta kontrakt så att vissa delar av det smarta kontraktet exekveras när särskilda villkor är uppfyllda. Till exempel använder Basic Attention Token smarta kontrakt för att belöna människor för att de tittar på en onlineannons. När en användare av Brave-webbläsaren godkänner annonsen får de BAT.

ZinetroN/Shutterstock.com figur>

Ethereum’s programmerbara och flexibla smarta kontrakt är en del av anledningen till att det har blivit världens näst mest värdefulla kryptovaluta. En titt på de översta tokens visar att nästan alla körs på Ethereum blockchain.

RELATERATVad är Ethereum och vad är smarta kontrakt?

Förmåner med tokenisering

Utvecklare väljer att tokenisera av många anledningar. För det första är det enkelt och snabbt. Genom att använda tokens behöver en ny blockchain inte skapas. Att designa en blockkedja är extremt tråkigt och krävande.

Dessutom, eftersom tokens använder en annan kryptovalutas blockkedja behöver de inte börja med en liten användarbas. Blockkedjor blir säkrare och pålitligare med fler deltagare. Istället för att försöka hitta nya deltagare kan tokens använda befintliga blockkedjor som Ethereum eller Binance Smart Chain som har många användare.

Typer of Tokens

Det finns olika typer av tokens. Och eftersom tokens förlitar sig på programmerbar kod, kan utvecklare anpassa och justera den här koden för att göra en oändlig mängd saker. Som ett resultat kan det vara svårt att kategorisera tokens, men de flesta faller i några få anmärkningsvärda grupper

Styrningstokens är en kategori. Ägare av governance tokens kan rösta om beslut inom olika decentraliserade finansapplikationer (dApps). Ju fler tokens man äger, desto mer makt har deras röst. Ett populärt exempel på en styrningstoken inkluderar decentraliserade utbytes Uniswap’s token (UNI). Omröstningsämnen kan inkludera avgiftspriser, uppgraderingar av nätverket och belöningskvantiteter.

Annons

De flesta tokens faller i kategorin utility tokens. Det finns en mängd verktygstokens som var och en har unika syften. Chainlink (LINK) införlivar realtidsdata som trafik och väder i smarta kontrakt. Arweave (AR) är en ny, säker datalagringslösning som uppmuntrar användare att lagra data under långa tidsperioder. Användare belönas med en AR-token ju längre tid de lagrar data.

En av de mest populära verktygstokenerna är icke-fungibla tokens (NFT). NFT:er använder smarta kontrakt för att bevisa ägande. De flesta använder Ethereum, men andra blockkedjor som Tezos (XTZ) och Solana (SOL) har också utökat sina NFT-nätverk.

RELATERAT: Här är problemet med NFT:er< /strong>

Trots namnet är stablecoins faktiskt en typ av token som kallas råvarutokens. Råvarutokens backas upp av tillgångar som har ett oberoende värde. De kan vara knutna till priset på den amerikanska dollarn, guld eller till och med olja. De två största stabila mynten, Tether och USD Coin, är byggda på Ethereum-nätverket.

Säkerhetstokens är en annan typ av token. De liknar aktier förutom att de är baserade på en blockchain. Säkerhetstokens representerar ägande av en tillgång. Denna tillgång kan vara ett företag, fastighet eller till och med en bil. Säkerhetstoken eliminerar förseningar och avgifter som är typiska för mäklare.

Tokens Today

Tokens är en av de mest kreativa innovationerna som har uppstått ur utvecklingen av kryptovalutor. De fyller de luckor som de flesta blockkedjor lämnar efter sig. Allt eftersom användningsfallen för blockkedjor och kryptovalutor utvecklas, kommer tokens också att göra det.

RELATEDVad är ett memmynt?

Eftersom det är ganska enkelt att skapa en token, finns det tiotusentals tokens. Många har extremt användbara funktioner. Det finns dock ännu fler som saknar något egentligt syfte. De flesta memecoins som har kommit ut under de senaste åren är tekniskt sett tokens. Var försiktig och sök alltid efter eventuella token innan du köper.

LÄS NÄSTA

  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad