Kongressen Chintan Shivir: Sonia tillkännager arbetsgrupp för att driva reformer, rådgivande grupp för seniorer

0
102

Sonia Gandhi talar på Chintan Shivir i Udaipur. (Foto: AICC/File)

I slutet av den tre dagar långa chintan shivir här, tillkännagav kongressen i söndags en rad organisatoriska reformåtgärder för att få in nya och unga ansikten till ledarskapsnivåer på alla nivåer. Begravd i Udaipur-deklarationen som antogs av shivir var ett förslag från ungdomspanelen att en “pensionsålder” skulle fastställas för alla “valda poster” och i parlament, församlingar och lagstiftande råd.

Alla andra förslag som partiet hade pratat om under de senaste tre dagarna – en familj, en biljett regel med en varning; en person, ett inlägg; 50 procent representation för personer under 50 år på alla nivåer, inklusive CWC och femårsperioden för dem som innehar positioner på alla nivåer – tillkännagavs också av partiet.

Partiets ordförande Sonia Gandhi meddelade att en “Compact Task Force” kommer att inrättas för att driva processen med interna reformer “som är väsentliga och som har diskuterats i olika grupper under de senaste tre dagarna”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Dessa reformer med fokus på Lok Sabha-mätningarna 2024 kommer att täcka alla aspekter av organisationen, inklusive struktur, regler för utnämningar till partiposter, kommunikation och publicitet, uppsökande verksamhet, ekonomi och valledning. Sammansättningen av insatsstyrkan kommer att meddelas inom de kommande två-tre dagarna”, sa hon.

Best of Express Premium

Premium

Efter Gyanvapi rör sig nålen inom BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Förklarat: LICs andelar handlas med rabatt — men här’…

Premium

UPSC CSE-nyckel – 17 maj 2022: Vad du behöver att läsa idag

Premium

Förklarat: Vad är urbana värmeöar, och varför förvärras de under…Fler Premiumberättelser >&gt ; Måste läsa |Om regionala allierade säger Rahul en sak, fest en helt annan

Dessutom sa Sonia att hon har beslutat att inrätta en “rådgivande grupp” från CWC som skulle träffas regelbundet för att diskutera och diskutera politiska frågor och utmaningar inför partiet.

BJP har en Margdarshak Mandal-mekanism där den har parkerat några av sina äldre.

Sonia sa att den nya gruppen inte kommer att vara ett kollektivt beslutsfattande organ “men kommer att hjälpa mig att dra nytta av den stora erfarenheten hos seniora kollegor”. Hennes stress var intressant eftersom G 23-ledarna för partiet hade strävat efter ett återupplivande av den parlamentariska styrelsemekanismen för kollektivt tänkande och beslutsfattande. Förslaget accepterades inte av CWC.

På frågan om att upprätta ett ålderstak, sa en veteranledare till The Indian Express “det kommer också att komma”. Ålderstak, sade han, föreslogs vid mötet i CWC, som godkände deklarationen “men inte tillkännagavs i respekt för de äldste som sitter där”.

Deklarationen innehåller också ett förslag från ungdomspanelen att i framtiden kommer 50 procent av alla tjänster i kongressens regeringar att reserveras för personer under 50 år och samma kriterier kommer att tillämpas när man väljer ut kandidater som börjar 2024 Lok Sabha-valet.< /p> Chintan Shivir |Kongressen godkänner Nav Sankalps deklaration efter sista överläggningsrunda

I sitt tal nämnde Rahul Gandhi regeln om en familj, en biljett. Han hävdade att det var dags att förändra kongresspartiets natur.

“Inte naturen i termer av dess tänkande, inte naturen i termer av dess ideologi utan naturen i termer av hur vi gör vårt arbete. 2000-talet handlar om kommunikation. Och det finns ett område där våra motståndare överträffar oss är i kommunikationen. De har mycket mer än oss och de är bättre på kommunikation än vi. Så vi måste tänka på kommunikation… fullständigt reformera våra kommunikationssystem och kommunicera med folket i Indien, med ungdomarna på ett nytt sätt”, sa han.

Han sa att idén att ett visst antal positioner bör vara för yngre människor är en mycket viktig idé.

”Jag säger inte att det inte borde finnas några äldre människor. Men jag säger när det gäller PCC:er, blockera kongresskommittéer… när det kommer till vårt ledarskap bör vi ha en sund blandning av ungdomar och seniorer. Och jag tror att tiden har kommit då vi aggressivt gör detta… Där vi aggressivt sätter nya DCC, nya PCC….” sa han.

Viktigt nog sa han: “Vi måste se till att en person per familj ska få en biljett.”
“Jag vet (AICC:s generalsekreterare med ansvar för organisationen) Venugopal har gjort en varning till det, men jag tror att det är mycket viktigt att vi begränsar antalet familjemedlemmar som är involverade i vår organisation. Låt dem arbeta, låt dem utvecklas och låt dem sedan gå med i organisationen, men vi får inte ha en situation där 5 eller 6 eller 7 familjemedlemmar är i organisationen”, sa han.

Förbehållet är att söner, döttrar och andra släktingar till kongressledarna som strävar efter att delta i valen borde ha arbetat för partiet i minst fem år. Denna regel kommer i praktiken att undanta många av familjerna.

Missa inte |Tre decennier efter liberaliseringen kräver kongressen att den ekonomiska politiken återställs

De andra besluten inkluderar inrättandet av en intern mekanism – en avdelning för offentlig insyn – för att genomföra undersökningar för att mäta folkets stämning, en separat valledningsavdelning och en utvärderingsavdelning för att övervaka och utvärdera tjänstemäns prestationer på alla nivåer tillkännagavs också.

En del av meddelandena kom från gamla förslag. Beslutet att bilda en förmedlande mandalskommitté mellan monter- och blocknivå var ett urgammalt förslag. Beslutet att inrätta ett nationellt utbildningsinstitut togs redan 2003 på Shimla chintan shivir. De andra besluten inkluderade att inrätta en kommitté för politiska angelägenheter av högre ledare i alla stater och att hålla en AICC-session och liknande session i stater en gång om året.

Både Sonia och Rahul betonade att renovera kommunikationsapparaten för kongressen. Partiet har beslutat att utöka och omstrukturera kommunikationsavdelningen, integrera sociala medier, dataanalys- och forskningsavdelningar för att göra meddelandeförmedlingen mer effektiv.

Organisationsreformerna inkluderar ett beslut om att fylla alla lediga tjänster i kommande 90-120 dagar och ett rådgivande råd för social rättvisa för att bistå och ge råd till kongresspresidenten i frågor som rör SC, ST, OBC, minoriteter och kvinnor.