Kleine overwinningen boei Oekraïne; West zegt dat Russen momentum verliezen

0
54

Oekraïense militairen hurken tijdens een patrouille in een recent heroverd dorp, ten noorden van Kharkiv, Oost-Oekraïne. (AP)

Bijna drie maanden nadat Rusland de wereld schokte door Oekraïne binnen te vallen, wordt het leger geconfronteerd met een vastgelopen oorlog, het vooruitzicht van een grotere NAVO en een tegenstander die zondag wordt gesteund door overwinningen op en naast het slagveld.

Topdiplomaten van de NAVO ontmoetten in Berlijn de chef van het bondgenootschap, die verklaarde dat de oorlog niet verloopt zoals Moskou had gepland.”

“Oekraïne kan dit winnen oorlog”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, eraan toevoegend dat het bondgenootschap Kiev militaire steun moet blijven bieden. Hij sprak via een videolink naar de vergadering terwijl hij herstelt van een COVID-19-infectie.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Op diplomatiek vlak hebben zowel Finland als Zweden stappen ondernomen om hen dichter bij het NAVO-lidmaatschap te brengen, ondanks Russische bezwaren. Finland kondigde zondag aan dat het lid wilde worden van de NAVO en zei dat de invasie het Europese veiligheidslandschap had veranderd. Enkele uren later keurde de Zweedse regeringspartij het eigen bod op lidmaatschap goed, wat binnen enkele dagen tot een aanvraag zou kunnen leiden.

Het beste van Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk krimpt meer in staten met hoge inflatie< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan… Meer Premium Stories >> Dozen gevuld met kledingdonaties staan ​​verspreid in een verwoest cultureel centrum in Derhachi, in het oosten van Oekraïne. (AP)

Als de twee niet-gebonden Scandinavische landen deel gaan uitmaken van het bondgenootschap, zou dat een belediging zijn voor de Russische president Vladimir Poetin, die de uitbreiding van de NAVO na de Koude Oorlog in Oost-Europa als een bedreiging voor Rusland heeft bestempeld. De NAVO zegt dat het een puur defensieve alliantie is.

Terwijl Moskou terrein verloor op het diplomatieke front, slaagden de Russische troepen er ook niet in om terreinwinst te boeken in Oost-Oekraïne.

Oekraïne zei dat het Russische offensieven in het oosten afhield, en westerse militaire functionarissen zeiden dat de campagne die Moskou daar lanceerde nadat zijn troepen de hoofdstad Kiev niet hadden ingenomen, is vertraagd tot een slakkengang.

Oekraïne vierde ondertussen een morele overwinning op het Eurovisie Songfestival. Het folk-rapensemble Kalush Orchestra won de blitse pan-Europese competitie met het nummer 'Stefania', dat tijdens de oorlog een volkslied is geworden onder Oekraïners.

President Volodymyr Zelenskyy zwoer dat zijn natie het gebruikelijke zou claimen de eer van de winnaar om de volgende jaarlijkse competitie te organiseren.

Een christelijk-orthodoxe aanbidder woont een dienst bij in het Aartsengel Sint-Michielsklooster in Odessa, Oekraïne. (AP)

“Stap voor stap dwingen we de bezetters om het Oekraïense land te verlaten”, zei Zelenskyy.

De frontman van de band, Oleh Psiuk, zei zondag op een persconferentie dat de muzikanten “klaar waren om te vechten” wanneer ze naar huis terugkeren. De Oekraïense regering verbiedt mannen tussen 18 en 60 het land te verlaten, maar de zes leden van de volledig mannelijke band hebben speciale toestemming gekregen om naar Italië te gaan om Oekraïne te vertegenwoordigen in de wedstrijd.

Ze zullen terugkeren naar een land dat nog steeds vecht om te overleven.

Russische en Oekraïense strijders zijn verwikkeld in een slepende strijd om het oostelijke industriële hart van Oekraïne, de Donbas. De meest ervaren en best uitgeruste soldaten van Oekraïne hebben daar acht jaar lang gevochten tegen door Moskou gesteunde separatisten.

Zelfs met zijn tegenslagen blijft Rusland dood en verderf zaaien in Oekraïne. In het weekend troffen zijn troepen een chemische fabriek en 11 hoogbouw in Siverodonetsk, in de Donbas, zei de regionale gouverneur. Gouverneur Serhii Haidaii zei dat twee mensen werden gedood bij de beschietingen en waarschuwde de bewoners die nog in de stad zijn om in ondergrondse schuilplaatsen te blijven.

Een Oekraïense brandweerman werkt in een verwoest cultureel centrum in Derhachi, in het oosten van Oekraïne. (AP)

Russische raketten vernietigden “militaire infrastructuurfaciliteiten” in het Yavoriv-district van West-Oekraïne, vlakbij de grens met Polen, zei de gouverneur van de regio Lviv. Lviv is een belangrijke toegangspoort voor de door het Westen geleverde wapens die Oekraïne tijdens de oorlog heeft verworven.

Het Oekraïense leger zei dat het een hernieuwd Russisch offensief in het Donetsk-gebied van de Donbas afhield. Russische troepen probeerden ook op te rukken in de buurt van de oostelijke stad Izyum, maar Oekraïense troepen hielden hen tegen, meldde de gouverneur van de Oekraïense regio Charkov, Oleh Sinegubov.

En Oekraïne blies twee spoorbruggen op die in beslag waren genomen door Russische troepen in de oostelijke regio van Loehansk, zei het Oekraïense Special Operations Command zondag. Het plaatste een video van exploderende bruggen op Facebook. Het commando zei ook dat het Russische communicatielijnen in het gebied had vernietigd om te voorkomen dat Rusland meer troepen zou inzetten om de steden Lisichansk en Severodonetsk aan te vallen, zei het.

De Oekraïense beweringen konden niet onafhankelijk worden geverifieerd, maar westerse functionarissen schilderden ook een somber beeld voor Rusland.

Volg hier de live updates van Rusland Oekraïne Oorlogsnieuws

Het Britse ministerie van Defensie zei in zijn dagelijkse update van de inlichtingendienst dat het Russische leger tot een derde van de gevechtskracht had verloren die het eind februari aan Oekraïne had toegezegd en er niet in slaagde een substantieel gebied te veroveren.

“Onder de Gezien de huidige omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat Rusland zijn opmars de komende 30 dagen drastisch zal versnellen”, aldus het ministerie op Twitter.

De beoordelingen van de oorlogsprestaties van Rusland kwamen toen Russische troepen zich terugtrokken uit de buurt van Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, wat eerder in de oorlog een belangrijk militair doel was en wekenlang werd gebombardeerd. De regionale gouverneur zei dat er al enkele dagen geen beschietingen in de stad waren geweest, hoewel Rusland de wijdere regio van Charkov bleef aanvallen.

Een Oekraïens bataljon dat in de regio had gevochten bereikte zondag de grens met Rusland en maakte daar een zegevierende video gericht aan Zelenskyy.

In de video die het Oekraïense Ministerie van Defensie op Facebook plaatste, stonden een tiental strijders rond een blauw-gele paal, de kleuren van Oekraïne.

Ook Lees |Indiase ambassade in Oekraïne hervat operatie vanuit Kiev vanaf 17 mei

De een legde uit dat de eenheid naar de scheidslijn ging met de Russische Federatie, het bezettende land. Meneer de President, we hebben het bereikt. We zijn hier.”

Andere strijders maakten overwinningstekenen en staken hun vuisten in de lucht.

Ondanks de aanhoudende dreiging van raketaanvallen, keerden veel mensen terug naar huis naar Charkov en andere steden in Oekraïne, zei Anna Malyar, plaatsvervangend hoofd van het ministerie van Defensie, zondag. Vluchtelingen keerden niet alleen terug vanwege het optimisme dat de oorlog zou kunnen wegebben.

“Zomaar ergens wonen, niet werken, huisvesting betalen, eten … ze zijn gedwongen om terug te keren om financiële redenen', zei ze in opmerkingen van het persbureau RBK-Oekraïne.

In de zuidelijke Donbas staat de Azov-zeehaven van Mariupol nu grotendeels onder Russische controle, met uitzondering van enkele honderden Oekraïense troepen die hebben geweigerd zich over te geven en nog steeds vastzitten in de staalfabriek van Azovstal.

Veel van hun vrouwen riepen de wereldgemeenschap op om de vrijlating van “het hele garnizoen” te verzekeren tijdens een online persconferentie. De vrouwen zeiden dat de troepen ernstige voedsel-, water- en medicijntekorten hadden; onbehandelde verwondingen leidden soms tot sepsis.

Lees ook | De oorlog van Rusland in Oekraïne werpt een nieuw licht op het persoonlijke leven van Poetin. Dit is wat we weten

Het Oekraïense parket zei dat regionale openbare aanklagers een strafrechtelijk onderzoek zijn gestart naar het vermeende gebruik van beperkte brandbommen in de staalfabriek door Moskou. Het internationaal recht staat het gebruik van brandgevaarlijke munitie toe, maar verbiedt het gebruik ervan om vijandelijk personeel of burgers rechtstreeks aan te vallen.

De presidentiële woordvoerder van Turkije, Ibrahim Kalin, zei dat het land had aangeboden gewonde Oekraïense soldaten en burgers per schip uit Azovstal te evacueren. , aldus de officiële staatsomroep TRT.

De invasie van Oekraïne heeft andere landen langs de flank van Rusland bang gemaakt dat zij de volgende zouden kunnen zijn, waaronder Finland, dat zowel een landgrens van 1340 kilometer (830 mijl) als de Finse Golf deelt met Rusland. Poetin vertelde de Finse president Sauli Niinisto in een telefoongesprek op zaterdag dat toetreding tot de NAVO een “fout” zou zijn. maandag in het parlement besproken, met een aankondiging door het kabinet te volgen.

De NAVO werkt echter bij consensus, en de mogelijke biedingen van de Scandinavische landen werden in twijfel getrokken vanwege zorgen van Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dat hij tijdens de NAVO-bijeenkomst de zorgen van Turkije had besproken, met name de vermeende steun van Zweden en Finland aan Koerdische rebellengroepen en hun beperkingen op de wapenverkoop aan Turkije.

Maar tijdens een zondagsbezoek aan Zweden zei de Republikeinse leider van de senaat, Mitch McConnell, dat Finland en Zweden “belangrijke toevoegingen” zouden zijn aan de NAVO en dat de VS hun lidmaatschap snel zouden moeten ratificeren. McConnell leidt een delegatie van GOP-senatoren naar de regio. Ze brachten zaterdag een verrassingsbezoek aan Kiev als steunbetuiging.