Kim blaast pandemische reactie op terwijl de Noord-Koreaanse uitbraak toeneemt

0
48

Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, centrum, bezoekt een apotheek in Pyongyang, Noord-Korea zondag 15 mei 2022. (AP)

Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un bekritiseerde ambtenaren over trage medicijnleveringen en beval zijn leger om te reageren op de stijgende maar grotendeels ongediagnosticeerde COVID-19-crisis die 1,2 miljoen mensen ziek heeft gemaakt met koorts en 50 doden in een kwestie van dagen, zeiden de staatsmedia maandag.

< p>Ruim 564.860 mensen zitten in quarantaine vanwege de koorts die zich sinds eind april snel heeft verspreid onder de mensen in en rond de hoofdstad Pyongyang. Maandag werden nog acht doden en 392.920 nieuw ontdekte koortsen gemeld, aldus het Noord-noodantivirushoofdkwartier.

De staatsmedia heeft niet gespecificeerd hoeveel er werden bevestigd als COVID-19, maar Noord-Korea wordt verondersteld te ontbreken voldoende testvoorraden om grote aantallen coronavirusinfecties te bevestigen en vertrouwt meestal op het isoleren van mensen met symptomen in opvangcentra.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het niet vertragen van het virus kan ernstige gevolgen hebben voor Noord-Korea, gezien het gebrekkige gezondheidszorgsysteem en het feit dat de 26 miljoen mensen ervan worden verondersteld niet gevaccineerd te zijn , met ondervoeding en andere omstandigheden van armoede.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld, maar hier… Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >&gt ;

Kim bekritiseerde zondag tijdens een bijeenkomst van het Politburo van de regeringspartij regering en gezondheidsfunctionarissen over wat hij afschilderde als een mislukte pandemische reactie, en zei dat de medicijnvoorraden niet op tijd aan apotheken worden gedistribueerd vanwege hun “onverantwoordelijke werkhouding” en gebrek aan organisatie, de North's officiële Korean Central News Agency zei.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, centrum, bezoekt op zondag 15 mei 2022 een apotheek in Pyongyang, Noord-Korea. (AP)

Het Politburo had een noodbevel uitgevaardigd om de staatsgeneesmiddelenreserves onmiddellijk vrij te geven en snel te verdelen en voor apotheken aan open voor 24-uursdiensten, maar Kim zei dat dergelijke stappen niet goed werden uitgevoerd. Kim gaf de medische eenheden van zijn leger opdracht om betrokken te raken bij het stabiliseren van de voorraad medicijnen in Pyongyang, zei KCNA.

Leden van Kim en het Politbureau hebben na de vergadering inspecties ter plaatse uitgevoerd bij apotheken in een district in Pyongyang, waar Kim klaagde dat de meeste winkels in slechte staat verkeerden en geen opslagruimte hadden, en bekritiseerde sommige apothekers omdat ze geen fatsoenlijke witte gewaden droegen.

Noord-Korea erkende afgelopen donderdag voor het eerst een uitbraak van COVID-19 en zei dat een niet-gespecificeerd aantal mensen positief had getest op de ommicron-variant. Het stelde een lockdown in en Kim beval volksgezondheidsfunctionarissen, leraren en anderen om mensen met koorts te identificeren, zodat ze in quarantaine konden worden geplaatst.

Mensen kijken naar de Noord-Koreaanse kant bij het Imjingak-paviljoen in Paju, Zuid-Korea, vlakbij de grens met Noord-Korea, zondag 15 mei 2022. (AP)

De bewering van Noord-Korea dat het een perfecte staat van dienst was om het virus 2 1/2 jaar buiten te houden, werd algemeen betwijfeld. Maar de extreem strikte grenssluiting, grootschalige quarantaines en propaganda die antiviruscontroles als een kwestie van “nationaal bestaan” benadrukten, hebben mogelijk tot nu toe een enorme uitbraak voorkomen.

Het is niet duidelijk of Noord-Korea dringende berichten over de uitbraak wijzen op de bereidheid om hulp van buitenaf te ontvangen.

Het land schuwde miljoenen vaccindoses die werden aangeboden door het door de VN gesteunde COVAX-distributieprogramma, waarschijnlijk omdat ze internationale monitoringvereisten hadden.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un woont een spoedoverleg bij in Pyongyang, Noord-Korea, zondag 15 mei 2022. (AP)

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol zei maandag in het parlement dat het Zuiden bereid is vaccins, medicijnen, apparatuur en gezondheidspersoneel naar het Noorden te sturen als het bereid is het te accepteren. Zuid-Koreaanse functionarissen zeggen dat Pyongyang tot nu toe geen verzoek om hulp van Seoel heeft gedaan.

De inter-Koreaanse betrekkingen zijn sinds 2019 verslechterd nadat de grotere onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea zijn mislukt over meningsverschillen over het Noord-nucleaire arsenaal en de VS. -geleide sancties.

Kim prees eerder de pandemische reactie van China en drong er bij zijn functionarissen op aan ervan te leren, wat erop kan wijzen dat Noord-Korea meer bereid is om hulp van zijn belangrijkste bondgenoot te accepteren. Chinese functionarissen zeiden vorige week dat Peking klaar was om hulp te bieden, maar ze hadden geen informatie over een dergelijk verzoek.

Zelfs toen hij opriep tot een afsluiting van steden en provincies om de verspreiding van COVID-19 te vertragen , benadrukte Kim ook dat de economische doelen van het land moeten worden bereikt, wat waarschijnlijk betekent dat enorme groepen zich zullen blijven verzamelen op landbouw-, industriële en bouwlocaties.

Terwijl hij zijn rakettests op een hoog niveau versnelde om Washington onder druk te zetten voor economische en veiligheidsconcessies worstelt Kim met binnenlandse uitdagingen en een door pandemie geschokte economie, wat hem naar misschien wel het moeilijkste moment van zijn decennium aan de macht dwong.

De afgelopen weken hebben de staatsmedia de nadruk gelegd op landbouwcampagnes om gewassen te beschermen te midden van een droogte tijdens het rijstplantseizoen, een zorgwekkende ontwikkeling in een land met chronische voedseltekorten. Kim is ook van plan zijn doelen te bereiken in een vijfjarig nationaal ontwikkelingsplan dat begin 2021 werd aangekondigd nadat hij ongebruikelijke openhartigheid had getoond door te erkennen dat zijn eerdere economische plannen niet werkten.