India kijkt naar heropening missie in Kabul minus senior diplomaten

0
47

Het Indiase veiligheidsteam dat Kabul in februari bezocht, zou reistoestemming hebben gevraagd aan de Taliban en, volgens bronnen, functionarissen van de Taliban-regering hebben ontmoet. (AP/Bestand)

India onderzoekt de mogelijkheid om zijn ambassade in Afghanistan binnenkort te heropenen, maar zonder diplomatieke vertegenwoordiging op het hoogste niveau, volgens bronnen.

De Indian Express heeft vernomen dat een veiligheidsteam ambtenaren vlogen in februari naar Kabul om de grondsituatie te beoordelen.

Het plan voor heropening omvat niet het sturen van diplomaten op hogere niveaus – de ambassade zal waarschijnlijk alleen functioneren met personeel voor verbindingsdoeleinden die zich kunnen uitstrekken tot consulaire diensten, aldus de bronnen. Het zou geen erkenning van het Taliban-regime betekenen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

India sloot zijn ambassade in Kabulop 17 augustus, twee dagen na de Taliban-overname van Afghanistan. Sindsdien heeft Delhi gedebatteerd of dat de juiste beslissing was. Sommige delen van de veiligheidsorganisatie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben volgehouden dat het leven van Indiaas personeel in gevaar zou zijn als men daar zou blijven, wat wijst op het incident in 1998 waarbij Iraanse diplomaten op het Iraanse consulaat in Mazar-i-Sharif werden ontvoerd door de Taliban tijdens zijn vorige stint aan de macht, en nooit gevonden.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als de GST Council, heb je een platform nodig om de zaken in het centrum van de staat te sorteren…Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe pak de inflatiespiraal aan

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin… Meer Premium Stories >> Lees ook |Eid onder de Taliban toont een veranderd Afghanistan

Anderen hebben beweerd dat het sluiten van de missie India alleen heeft gelaten tussen regionale landen zonder vertegenwoordiging in Kabul. Op maandag, toen de regionale antiterreurstructuurgroep van de Shanghai Cooperation Organization in Delhi bijeenkwam, met Afghanistan bovenaan de agenda, was gastland India het enige land aan tafel dat zijn missie in Kabul nog niet had heropend.

Dit is een sleutelfactor voor Delhi bij het overwegen van een terugkeer naar Kabul. Maar liefst 16 landen hebben hun ambassades daar heropend, waaronder de EU, die een kleine aanwezigheid heeft om toezicht te houden op de werkzaamheden met betrekking tot haar humanitaire hulp. De opvatting is dat India dat ook in zijn eigen belang moet doen.

De Pakistaanse, Chinese, Russische en Iraanse missies zijn niet stilgelegd tijdens de chaos van de Taliban-overname.

Deze landen zien een sleutelrol voor zichzelf in het door de Taliban geregeerde Afghanistan en begonnen zich al vroeg te positioneren. Alle vijf Centraal-Aziatische landen hebben diplomatieke betrekkingen met het Taliban-regime. De VS ondertekenden in april een overeenkomst met Qatar, waardoor het de “beschermende macht” voor zijn belangen wordt. Ook de VAE en Saoedi-Arabië zijn teruggekeerd. Maar niemand heeft de Taliban tot nu toe erkend als de regering van Afghanistan.

Lees ook |Indiase ambassade in Oekraïne hervat operatie vanuit Kiev vanaf 17 mei

Ontwikkelingen op het terrein lijken ook van invloed te zijn op de mening in Delhi dat India snel enige aanwezigheid in Kabul nodig heeft. Afgezien van de opkomst van verschillende Taliban-facties en het Haqqani-netwerk dat werkt aan het herstellen van hun internationale imago, meldde Tolo News eerder deze maand dat er een Loya Jirga zou worden gehouden, hoewel er nog geen data zijn genoemd. Er wordt aangenomen dat de Taliban, onder druk om een ​​stap in de richting van een inclusieve regering te tonen, de bereidheid hebben getoond om deze traditionele Afghaanse vergadering bijeen te roepen, iets wat voormalig president Hamid Karzai sinds vorig jaar bepleit als de enige manier om de impasse waarin de Taliban-regime vindt zichzelf.

Verder is de gedachte in Delhi dat India's nieuwe bereik naar de Centraal-Aziatische republieken weinig zou betekenen zonder Afghanistan. Vorig jaar opende de Pakistaanse regering de landroute naar Afghanistan vanaf de grens tussen Wagah en Attari voor India om 50.000 ton voedselgranen te verzenden, waarmee ze benadrukte dat de route puur om humanitaire redenen werd verstrekt. De Taliban hebben er ook veel aan gedaan om een ​​Indiase handelaar toe te staan ​​140 ton suiker over Afghaans grondgebied naar Oezbekistan te vervoeren. De zending was van Mumbai naar de haven van Karachi gestuurd en van daaruit via de grens met Torkham naar Afghanistan. Oezbekistan en Pakistan hebben het al over een spoorverbinding over land via Mazar-i-Sharif, waar al een verbinding naar is, helemaal naar de haven van Karachi.

In de huidige drukte van Spoor Twee India- Pakistan praat, er is enige discussie geweest over het landtransitverdrag tussen India en Pakistan, dat al lang door Islamabad aan Delhi is ontzegd, als een mogelijk instrument voor constructieve samenwerking in Afghanistan tussen de twee vijandige buren.

Lees ook |Kabir Khan herinnert zich de schietpartij Kabul Express in Afghanistan te midden van doodsbedreigingen: '60 gewapende commando's landden voor onze deur'

Het Indiase veiligheidsteam dat Kabul in februari bezocht, zou reistoestemmingen hebben aangevraagd bij de Taliban en, volgens bronnen, functionarissen van de Taliban-regering hebben ontmoet. De veiligheid van de missie en het personeel dat daar gestationeerd is, zou de hoogste prioriteit hebben bij elk plan om te heropenen, aldus bronnen.

De bomaanslag in 2008 op de Indiase missie in Kabul, waarbij de militair adviseur, een hoge diplomaat en twee medewerkers van de ITBP die de ambassade bewaakten, om het leven kwamen, is nog steeds een rauwe wond voor het Indiase veiligheidsinstituut. De Afghaanse regering beweerde destijds dat het Pakistaanse leger en ISI achter de aanval zaten. De New York Times meldde toen dat Amerikaanse functionarissen Pakistan hadden geconfronteerd met bewijs dat ISI het Haqqani-netwerk voor de klus had gebruikt.

Terwijl de Taliban de afgelopen maanden meer dan eens hebben gezegd dat ze een veilige omgeving zouden bieden als India zijn missie zou heropenen, zou India op dit front solide garanties van het regime zoeken. Het is vernomen dat de Taliban het ambassadegebouw dat afgelopen augustus door India werd ontruimd, hebben geïnspecteerd, net als andere ambassades, maar het gebouw is intact en er is geen schade aangericht.

Hoewel de Taliban toestemming hebben geweigerd om Karzai om Kabul te verlaten, onder meer voor de begrafenis van de president van de VAE, sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, stond het regime onlangs toe dat de Afghaanse leider Abdullah Abdullah zijn familie, die in India woont, bezoekt voor Eid. Abdullah is sinds 2 mei in het land en er wordt gespeculeerd dat hij een bericht van de Taliban heeft meegebracht.