Hoe Australië duizenden levens redde terwijl Covid een miljoen Amerikanen doodde

0
54

Systemen voor gratis testen en contacttracering werden uitgerold, samen met een federaal programma dat Covid-getroffen werknemers betaalde zodat ze thuis zouden blijven. (Reuters)

Als de Verenigde Staten hetzelfde Covid-sterftecijfer hadden als Australië, zouden ongeveer 900.000 levens zijn gered. De grootmoeder uit Texas die de perfecte pompoentaart maakte, is misschien nog aan het bakken. De Red Sox-liefhebbende echtgenoot die marathons liep vóór Covid, juicht misschien nog steeds in Fenway Park.

Voor veel Amerikanen zal het pijnlijk zijn om je voor te stellen wat had kunnen zijn. Maar vooral nu, bij de mijlpaal van 1 miljoen doden in de Verenigde Staten, laten de landen die mensen beter in leven hebben gehouden, zien wat Amerikanen anders hadden kunnen doen en wat er misschien nog moet veranderen.

Veel plaatsen geven inzicht: Japan, Kenia, Noorwegen. Maar Australië biedt misschien wel de scherpste vergelijkingen met de Amerikaanse ervaring. Beide landen zijn Engelstalige democratieën met vergelijkbare demografische profielen. In Australië en de Verenigde Staten is de mediane leeftijd 38 jaar. Ongeveer 86% van de Australiërs woont in stedelijke gebieden, vergeleken met 83% van de Amerikanen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Toch ligt het Covid-sterftecijfer in Australië op een tiende van dat van Amerika, waardoor het land van 25 miljoen mensen (met ongeveer 7.500 doden) bovenaan de wereldwijde ranglijst staat voor de bescherming van het leven.

Best of Express Premium
Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld, maar hier… Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >> Lees |Schurk of slachtoffer?: De wereld kon maar geen beslissing nemen over Andrew Symonds

De ligging van Australië in de verre Stille Oceaan wordt vaak genoemd als de oorzaak van het relatieve Covid-succes. Dat verklaart echter niet volledig het verschil in uitkomsten tussen de twee landen, aangezien Australië al lang, net als de Verenigde Staten, sterk verbonden is met de wereld via handel, toerisme en immigratie. In 2019 kwamen 9,5 miljoen internationale toeristen naar Australië. Sydney en Melbourne hadden net zo goed door Covid overspoeld kunnen worden als New York of een andere Amerikaanse stad.

Dus wat ging er goed in Australië en fout in de Verenigde Staten?< /p>

Voor de standaard diavoorstelling lijkt het duidelijk: Australië beperkte reizen en persoonlijke interactie totdat vaccinaties algemeen beschikbaar waren, en maximaliseerde vervolgens de opname van vaccins, waarbij prioriteit werd gegeven aan mensen die het meest kwetsbaar waren voordat het land geleidelijk weer openging.

Van de ene uitbraak naar de andere waren er ook enkele fouten: protocolstoringen in verpleeghuizen die leidden tot clusters van sterfgevallen; een vaccin uitrol gehinderd door trage aankopen. En met ommicron en versoepelde beperkingen is het aantal sterfgevallen toegenomen.

Maar het Australische Covid-playbook leverde resultaten op vanwege iets dat gemakkelijker te voelen is dan geanalyseerd op een persconferentie. Tientallen interviews, samen met onderzoeksgegevens en wetenschappelijke studies van over de hele wereld, wijzen op een levensreddende eigenschap die Australiërs van de top van de regering tot op de ziekenhuisvloer vertoonden en die Amerikanen hebben laten zien dat ze het missen: vertrouwen, in wetenschap en instellingen, maar vooral in elkaar.

Toen de pandemie begon, zei 76% van de Australiërs dat ze het gezondheidszorgsysteem vertrouwden (vergeleken met ongeveer 34% van de Amerikanen), en 93% van de Australiërs meldde dat ze op tijd hulp konden krijgen van crisis door mensen die buiten hun huishouden wonen.

In wereldwijde enquêtes waren Australiërs eerder dan Amerikanen het erover eens dat “de meeste mensen te vertrouwen zijn” – een belangrijke factor, ontdekten onderzoekers, om mensen ertoe te brengen hun gedrag te veranderen voor het algemeen welzijn om Covid te bestrijden, door hun bewegingen te verminderen en maskers te dragen en gevaccineerd worden. Mede door die naleving, die het virus beter onder controle hield, is de Australische economie door de pandemie sneller gegroeid dan die van Amerika.

Maar belangrijker was dat interpersoonlijk vertrouwen – een overtuiging dat anderen zouden doen wat juist was, niet alleen voor het individu maar voor de gemeenschap – levens redde. Vertrouwen was belangrijker dan de prevalentie van roken, gezondheidsuitgaven of regeringsvorm, zo ontdekte een recent onderzoek in 177 landen in The Lancet. En in Australië begon het proces om vertrouwen in actie om te zetten al vroeg.

Lees |Schurk of slachtoffer?: De wereld kon geen beslissing nemen over Andrew Symonds

Overheid: snel handelen achter de schermen

Greg Hunt was een paar jaar de Australische minister van Volksgezondheid, nadat hij als advocaat en investeerder had gewerkt, toen zijn telefoon op 20 januari 2020 zoemde. Het was Dr. Brendan Murphy, de Chief Medical Officer van Australië, en hij wilde praten over een nieuw coronavirus in China.

Murphy, een rustige arts en voormalig ziekenhuisdirecteur, zei dat er zorgwekkende tekenen waren van overdracht van mens op mens.

“Wat is uw eerlijke, weloverwogen het advies?” Hunt herinnerde zich de vraag.

“Ik denk dat dit het potentieel heeft om verder te gaan dan alles wat we in ons leven hebben gezien”, zei Murphy. “We moeten snel handelen.”

De volgende dag voegde Australië het coronavirus, als een bedreiging met ‘pandemisch potentieel’, toe aan zijn bioveiligheidslijst, waarmee officieel de noodhulp van het land in gang werd gezet. Hunt informeerde premier Scott Morrison, bezocht de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen van het land en begon onafhankelijke experts om advies te vragen.

Sharon Lewin, directeur van het Peter Doherty Institute for Infection and Immunity, een van de beste medische onderzoeksorganisaties in Australië, ontving verschillende van die telefoontjes. Ze voerde zijn vragen in bij de ontmoetingen die begonnen waren met wetenschappers en functionarissen van de Australische volksgezondheidslaboratoria.

“Er was een zeer doordachte mate van betrokkenheid, met politici en wetenschappers, in die vroege fase in januari,” zei Lewin.

Het eerste positieve geval verscheen op 25 januari in Australië. Vijf dagen later, toen de Centers for Disease Control and Prevention de eerste menselijke overdracht van het virus in de Verenigde Staten bevestigden, bagatelliseerde president Donald Trump het risico. “We denken dat het een heel goed einde voor ons zal worden”, zei hij.

Dezelfde dag sloeg Hunt een meer praktische toon aan. “In Australië zijn er al mechanismen voor grens-, isolatie-, bewakings- en case-tracing”, zei hij.

Minder dan 24 uur later, op 1 februari, sloot Australië de grens met China, zijn grootste handelspartner. Op 3 februari werden 241 Australiërs uit China geëvacueerd en 14 dagen in quarantaine van de overheid geplaatst. Terwijl Amerikanen zich nog steeds in grote groepen verzamelden alsof er niets aan de hand was, was het Australische Covid-inperkingssysteem in gebruik.

Een volledige grensafsluiting volgde. Hotels werden gecontracteerd om het straaltje internationale aankomsten in quarantaine te plaatsen. Er werden systemen voor gratis testen en contacttracering uitgerold, samen met een federaal programma dat Covid-getroffen werknemers betaalde zodat ze thuis zouden blijven.

Voor een bedrijfsvriendelijke, conservatieve regering betekende het akkoord gaan met de maatregelen ter inperking van Covid het loslaten van wat psychologen omschrijven als “plakkende prioriteiten” – al lang bestaande overtuigingen die verband houden met identiteit en die mensen vaak weerhouden van rationele besluitvorming.

Morrison vertrouwde zijn goede vriend Hunt. En Hunt zei dat hij vertrouwen had in de kalme beoordelingen en geloofsbrieven van Lewin en Murphy.

In een lang interview voegde Hunt toe dat hij ook een historisch moment van wantrouwen in gedachten had: de mislukkingen van Australië tijdens de grieppandemie van 1918, toen inconsistent advies en een gebrek aan informatie-uitwisseling leidden tot de opkomst van “slangenolie” -verkopers en grote verschillen in sterftecijfers.

In februari en maart, zei Hunt, vertelde hij dat verhaal in vergaderingen opnieuw als waarschuwing. En in een land waar verplicht stemmen de polarisatie sinds 1924 onderdrukt, kozen de Australische leiders ervoor partijdigheid te vermijden. De regering van Morrison, de Labour-partij van de oppositie en de staatsleiders van beide partijen stonden achter een 'eenstemmig'-aanpak, met medische officieren vooraan.

Maar met een zeer besmettelijk virus konden wetenschappers die vanaf podia spraken niet veel doen.

“Deskundigen die op één lijn zitten” zijn alleen van belang als mensen echt vertrouwen hebben in de acties die de overheid onderneemt en hun buren vertrouwen, ” zei Dr. Jay Varma, directeur van Cornell's Center for Pandemic Prevention and Response en voormalig Covid-adviseur van burgemeester Bill de Blasio van New York.

“Hoewel dat soort vertrouwen relatief hoger is in New York City dan in andere delen van de VS,” zei Varma, die veel heeft gewerkt in China en Zuidoost-Azië, “vermoed ik dat het nog steeds vrij laag is in vergelijking met Oceanië.”

Lees |'Je vertelt de hoogste leider niet wat hij moet doen': Kim Jong Un-lookalike verstoort Australische verkiezingscampagne

Gezondheidszorg: de last delen

De uitbraak die veel Australiërs zien als de grootste Covid-test van hun land, begon eind juni 2020, met een storing in het quarantainesysteem van het hotel in Melbourne. Het virus verspreidde zich naar de stad en haar buitenwijken door bewakers die contact hadden met reizigers, zo bleek later uit een overheidsonderzoek, en binnen een paar weken liepen de dagelijkse aantallen op tot honderden.

In Royal Melbourne, een uitgestrekt openbaar ziekenhuis gebouwd om de armen te dienen, ontstonden clusters van infectie onder kwetsbare patiënten en werknemers. Zaaknummers en nauwe contacten stegen omhoog. Vaccins waren nog een verre droom.

“We herkenden meteen dat dit een ramp was die we nooit hadden gepland, in die zin dat het een marathon was, geen sprint”, zegt Chris Macisaac, directeur van Royal Melbourne. van de intensive care.

Een paar weken later begon het systeem te bezwijken. Medio juli werden tientallen patiënten met Covid overgebracht van verpleeghuizen naar Royal Park, een satellietfaciliteit voor geriatrische zorg en revalidatie. Al snel was meer dan 40% van de gevallen onder arbeiders verbonden met die kleine campus.

Kirsty Buising, een infectieziekteconsulent in het ziekenhuis, begon te vermoeden – voordat wetenschappers het konden bewijzen – dat het coronavirus in de lucht was. Half juli is Royal Melbourne, op haar voorstel, begonnen met het geven van N95-maskers, die meer beschermend zijn, aan werknemers die worden blootgesteld aan Covid-patiënten.

In de Verenigde Staten stonden ziekenhuismanagers in de rij voor externe leveranciers van persoonlijke beschermingsmiddelen voor clandestiene ontmoetingen op verre parkeerplaatsen in een darwinistische alles-tegen-alles-wedstrijd. De voorraden van Royal Melbourne kwamen uit federale en staatsvoorraden, met richtlijnen voor hoe de distributie prioriteit moet krijgen.

In New York, een stad van 8 miljoen dicht opeengepakte mensen, stierven eind september meer dan 300 gezondheidswerkers aan Covid, met enorme verschillen in uitkomsten voor patiënten en werknemers van het ene ziekenhuis naar het andere, meestal volgens rijkdom.< /p>

In Melbourne, een stad van 5 miljoen inwoners met een dichte binnenkern omringd door buitenwijken, brachten de maskers, een grotere scheiding van patiënten en een intense 111 dagen durende lockdown die de vraag naar ziekenhuisdiensten verminderde, het virus onder controle. Bij Royal Melbourne stierf geen enkele werknemer tijdens de slechtste institutionele cluster van Australië tot nu toe.

In de VS verliep de coördinatie binnen het zorgstelsel lukraak. In Australië, dat een nationaal ziektekostenverzekeringsprogramma heeft en een ziekenhuissysteem dat zowel openbare als particuliere opties omvat, waren er overeenkomsten voor het delen van de lading en een vervoersdienst voor het verplaatsen van patiënten. De ziekenhuizen werkten samen en vertrouwden erop dat de betaling zou worden geregeld.

“We hadden opties”, zei Macisaac.

Lees |Australia's #MeToo plaatst mijnwerkers en ministers in het vizier van de geschiedenis

< sterk>Maatschappij: naleven en zorgzaam

“Ik zou het gewoon niet leuk vinden degene te zijn die iedereen teleurstelt.”

Als Australiërs wordt gevraagd waarom ze de vele lockdowns van het land hebben geaccepteerd , zijn eens gesloten internationale en staatsgrenzen, zijn quarantaineregels en vervolgens zijn vaccinmandaten voor bepaalde beroepen of restaurants en grote evenementen, ze hebben de neiging om een ​​versie van hetzelfde antwoord te geven: het gaat niet alleen om mij.

Het idee dat iemands acties anderen beïnvloeden, is niet uniek voor Australië, en soms wekten de regels inzake Covid verontwaardiging.

“Het was een enigszins autoritaire benadering”, zei Dr. Greg Dore, een besmettelijke ziekten expert aan de Universiteit van New South Wales in Sydney. “Er waren veel mandaten, veel boetes voor het overtreden van beperkingen, behoorlijk hardhandige controle, inclusief maatregelen die behoorlijk nutteloos waren, zoals het toezicht op het maskeren van buiten.”

Maar, voegde hij eraan toe, het pakket was effectief omdat de overgrote meerderheid van de Australiërs er toch aan vasthield.

“De gemeenschap die aan boord kwam en aan boord bleef tijdens de moeilijke periodes van 2020 en zelfs tot in 2021, was echt heel belangrijk”, zei Dore. “Er is een algemeen gevoel dat voor sommige dingen, waar grote bedreigingen zijn, je gewoon samen moet komen.”

Onderzoeken tonen aan dat inkomensongelijkheid nauw samenhangt met een laag niveau van interpersoonlijk vertrouwen. En in Australië is de kloof tussen rijk en arm weliswaar groter, maar minder groot dan in de Verenigde Staten.

Tijdens de zwaarste Covid-tijden toonden Australiërs aan dat het nationale kenmerk van 'partnerschap' – gedefinieerd als de band tussen gelijkwaardige partners of goede vrienden – nog steeds springlevend was. Ze zagen Covid uit de hand lopen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en kozen een ander pad.

Nalevingspercentages met richtlijnen voor sociale afstand, samen met Covid-testen, contacttracering en isolatie, bleven stabiel op ongeveer 90% tijdens de ergste vroege uitbraken, volgens modellen van de Universiteit van Sydney. In de Verenigde Staten was de vermindering van de mobiliteit — een belangrijke maatstaf voor sociale afstand — minder sterk, korter en inconsistenter, gedeeltelijk gebaseerd op locatie, politieke identiteit of rijkdom.

In Australië was het volgen van regels de sociale norm. Het was Mick Fanning, een superster op het gebied van surfen, die niet twijfelde aan de noodzaak om na een reis naar Californië 14 dagen in quarantaine bij zijn Amerikaanse vrouw en baby te blijven in een kleine hotelkamer. Het waren grensbeambten die het visum annuleerden van Novak Djokovic, de beste mannelijke tennisspeler ter wereld, omdat hij zich niet aan een Covid-vaccinmandaat had gehouden, wat leidde tot zijn uiteindelijke deportatie.

Het waren ook alle Australiërs die in de rij stonden op om getest te worden; die zonder twijfel maskers droegen; die hun telefoons veranderden in virustrackers met check-in-apps; die voedseldiensten opzetten voor ouderen, zieken of armen in lockdowns; of die een onderkomen aanbood aan vrouwen die vastzaten in hun huizen met gewelddadige echtgenoten.

Tijdens een recente prijslunch in Melbourne voor mensen die het verschil hebben gemaakt tijdens Covid, waren dat het soort mensen dat werd gevierd. Jodie McVernon, directeur epidemiologie van het Doherty Institute, was de enige wetenschapper die tijdens het evenement werd geprezen.

“Zorg wordt zo ondergewaardeerd”, zei ze. “Dit ging allemaal over de kracht van zorg.”

En misschien de kracht van aanpassingsvermogen.

Lees |Algemene waarden, gedeelde bedreigingen in cyberbeveiligingsbanden tussen India en Australië

Toen de deltavariant vorig jaar het land overspoelde omdat de vaccinvoorraad laag was, veranderden de Australische ideeën over bescherming en naleving.

Hunt haastte zich om vaccins aan te schaffen – veel te laat, beweerden critici, na de AstraZeneca-vaccins die in Australië waren gemaakt leek een groter dan verwacht risico op hartproblemen te vormen – terwijl gemeenschapsleiders vochten tegen een matige uitbarsting van angst en scepsis over vaccins.

Kerken en moskeeën werden pop-up Covid-inentingsklinieken. Quinn On, een apotheker in een arbeiderswijk in het westen van Sydney, nam op eigen kosten extra personeel aan om meer mensen te laten vaccineren. Burgemeester Chagai, een basketbalcoach in de Zuid-Soedanese gemeenschap van Sydney, organiseerde Zoom-gesprekken met vluchtelingenfamilies om vragen over lockdowns en vaccins te beantwoorden.

Veel Aboriginal Australiërs, die talloze redenen hebben om de autoriteiten te wantrouwen, deden ook wat ze konden mensen laten inenten. Wayne Webb, 64, een Wadandi-ouderling in West-Australië, was een van de velen die prioriteit gaf aan een collectieve oproep.

“Het gaat allemaal hand in hand met het beschermen van onze oude mensen”, zei hij tegen de jonge mannen in zijn gemeenschap.

De vaccinatiegraad in Australië steeg vorig jaar zodra de voorraden arriveerden, met een snelheid van ongeveer 10% van de Australiërs ouder dan 16 tot 80% in zes weken. Het was destijds de snelste koers ter wereld. Toen die 80% eenmaal was bereikt, versoepelde Australië de nationale en staatsgrenzen.

Nu is meer dan 95% van de Australische volwassenen volledig gevaccineerd – 85% van de totale bevolking heeft twee doses gekregen. In de Verenigde Staten is dat cijfer slechts 66%.

De komst van de omicron-variant, die meer overdraagbaar is, heeft het aantal gevallen in Australië enorm doen stijgen, maar nu het grootste deel van de bevolking is ingeënt, loopt het aantal sterfgevallen op langzamer. Australië heeft zaterdag federale verkiezingen. Covid staat ver onderaan de lijst van zorgen van kiezers.

“We hebben geleerd dat we heel snel kunnen samenkomen”, zei Denise Heinjus, uitvoerend directeur voor verpleegkunde van Royal Melbourne, wiens titel in 2020 Covid-commandant was. “Er is veel vertrouwen onder onze mensen.”