Første mislighold på utenlandsk gjeld trolig denne uken: Sri Lanka Siste

0
43

En srilankisk mann holder et nasjonalt flagg mens politifolk foretar undersøkelser av kjølvannet av sammenstøt mellom regjeringssupportere og anti-regjeringsdemonstranter i Colombo, Sri Lanka, 10. mai 2022. (AP/PTI)

Sri Lanka glir inn i et mislighold ettersom fristen for to ubetalte utenlandske obligasjoner slutter på onsdag, det siste slaget mot et land raslet av økonomisk smerte og sosial uro.

Statsminister Ranil Wickremesinghe, som ble utnevnt i forrige uke etter voldelig uro, vil gi en “fullstendig forklaring” på Sri Lankas finanskrise på mandag.

Han forventes å ha diskusjoner med statsadvokatens avdeling om å begrense presidenten. Gotabaya Rajapaksas omfattende utøvende makt og forslagene vil bli presentert for kabinettet for godkjenning.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sri Lanka Freedom Party, en gang alliert med president Rajapaksas regjering, men nå uavhengig, har nå bestemt seg for å slutte seg til den nye administrasjonen ved å foreslå lovgivere for statsrådsstillinger. Det største opposisjonspartiet Samagi Jana Balawegaya sa at det ikke vil slutte seg til regjeringen.

Best of Express Premium

Premium

Forklart: LIC’s aksjer handles med rabatt — men her’…

Premium

Forklart: Hva er urbane varmeøyer, og hvorfor blir de verre i løpet av…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/Skyfall-in-Gujarat.jpg?resize=450,250" />Premium

Skyfall i Gujarat, ekspert sier trolig rusk av en kinesisk rakett

Premium

Kaos i Kandla etter forbud: 4000 hvetebiler i kø , 4 skip halvfulle Flere Premium-historier >>

Alle tider lokalt:

Sri Lanka går mot første standard på utenlandsk gjeld (05:41)

Ønasjonen kan bli formelt erklært misligholdt hvis den unnlater å foreta en rentebetaling til obligasjonseierne før onsdag, når 30-dagers frist for tapte kuponger på dollarobligasjoner utløper. Det vil markere dens første standard.

Sri Lankas regjering kunngjorde i midten av april at den ville slutte å betale tilbake utenlandsgjelden sin for å bevare kontanter til mat- og drivstoffimport, da den slet med dollarkrisen som har ført til at tjenestemenn implementerte kapitalkontroll og importbegrensninger. Noen dager senere klarte det ikke å betjene en kupong på 78 millioner dollar på sine dollarobligasjoner med forfall i 2023 og 2028, noe som førte til at S&P Global Ratings erklærte et selektivt mislighold.

PM to Hold Talks On Clipping President's Powers (22:01)

Statsminister Ranil Wickremesinghe vil diskutere grunnlovsendringer for å begrense makten til det utøvende presidentskapet i et møte med statsadvokatens avdeling. Eventuelle forslag og forslag vil bli presentert for kabinettet for godkjenning, sa han i en serie tweets.

Wickremesinghe vil også gi en full forklaring på finanskrisen. Han sa også at Sri Lanka er i ferd med å utforske andre alternativer for å sikre midler til å betale for den kommende ukens drivstoffbehov gitt dollarmangelen i bankene.

Sri Lankas parti for å støtte ny regjering (9:28 p.m. )
The Sri Lankan Freedom Party har endret posisjon og vil nå støtte dannelsen av enhetsregjeringen, rapporterte lokale medier, som siterer et brev fra partiformannen til Wickremesinghe.

Et møte mellom partiets lovgivere og statsministeren vil bli holdt på mandag.

India leverer 12 forsendelser med diesel (5: 26.00)

Indias diplomatiske oppdrag på Sri Lanka sa at 12 forsendelser med diesel, eller mer enn 400 000 metriske tonn, ble levert til Colombo på søndag under en kredittgrense mellom de to nasjonene.

I flere uker har Sri Lanka har slitt med store drivstoffmangel som har ført til at sjåfører står i kø i timevis utenfor bensinpumper og bedrifter sliter med å sikre diesel til kraftgeneratorer midt i timelange strømbrudd.

Wickremesinghe sa at han hadde diskusjoner med tjenestemenn fra ADB og World Bank i et forsøk på å mobilisere desperat nødvendige midler og lagre av mat, gjødsel og medisiner — som alle har blitt raskt oppbrukt de siste ukene.