Forklart: Hvorfor øker skogbranner i åsene denne sommeren?

0
45

Skogbrannsesongen i India varer fra november til juni. Flere faktorer som temperaturer, nedbør, vegetasjon og fuktighet bidrar til omfanget og hyppigheten av disse brannene. (Fil bilde)

Skogbranner fortsetter å brenne flere hektar med grønt dekke i Uttarakhand og Himachal Pradesh. I april rapporterte Himachal om nærmere 750 skogbranner, mens Uttarakhand registrerte over 1500 slike hendelser. Den 30. april var Uttarakhand vitne til 51 store brannhendelser — maksimum av enhver indisk stat. Mens 76 barn i Balika Ashram, Shimla, raskt måtte reddes da skogen i nærheten tok fyr 1. mai, kjempet Kasauli Air Force Station med å slukke brannen som blusset opp søndag ettermiddag. Hva er det som gir næring til de voldsomme og hyppigere skogbrannene i åsene denne sommeren?

Les |Forekomsten av skogbranner, intensiteten har økt de siste 2 tiårene: undersøkelse

Hva forårsaker skogbranner?< /strong>

Skogbrannsesongen i India varer fra november til juni. Flere faktorer som temperaturer, nedbør, vegetasjon og fuktighet bidrar til omfanget og hyppigheten av disse brannene. I følge Forest Survey of India er nesten 36 prosent av Indias skoger utsatt for hyppige branner. Høyere branntilfeller er rapportert i mars, april og mai på grunn av god tilgjengelighet av tørr biomasse (drivstofflast) etter slutten av vinteren og den pågående sommersesongen. De fleste skogbranner, ifølge eksperter, er menneskeskapte på grunn av endringer i landbruket og ukontrollerte arealbruksmønstre.

Også i Explained |Hvordan hetebølgen skyter over India, igjen

Hvordan klassifiseres skogbranner?

Skogbranner er grovt kategorisert i tre kategorier – bakkebrann, overflatebrann og kronebrann. Branner som brenner organisk materiale i jorda kalles bakkebranner, og de brenner sakte, under vegetasjon. Overflatebranner skyldes i stor grad brenning av tørre løv, greiner og andre materialer på bakken. Slike branner spredte seg raskt, som i tilfellet med branner i Himachal. Kronebranner brenner raskt, fra en tretopp til en annen og har enorme flammer med intens varme. Slike branner er sjeldne i India.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I mellomtiden er store skogbranner de mest utfordrende å kontrollere på grunn av deres intensitet, geografiske dekning og varighet som kan gå opptil 5 dager.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: «I likhet med GST Council, trenger du en plattform for å sortere senteret -state iss…

Premium

Forklart: Hvor kullblokker står

Premium

Slik takler du inflasjonsspiralen

Premium

Etter Gyanvapi beveger nålen seg innenfor BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Flere premiumhistorier >>

Har det vært en økning i brannhendelser i år?

FSI-dataene om skogbrannpunkter mellom 1. mars og 30. april i år viser en klar økning i hendelser som sammenfaller med økende hetebølgeforhold. Antall skogbrannpunkter steg fra 8.735 til 42.486 i løpet av de fire ukene i mars. Den ukevise fremgangen i antall skogbrannpunkter i april toppet seg imidlertid den første uken, falt til 13 719 i den andre uken og tok seg opp til 20 285 den siste uken.

Hvorfor raser branner i Himachal-skogene?

Himachal har vært vitne til nesten 750 branner i april. Disse brannene har herjet rundt 5662 hektar i skogene Shimla, Chamba, Bilaspur, Dharamshala, Hamirpur, Kullu Mandi, Rampur, Nahan og Great Himalayan National Park ved Shamshi i Kullu-regionen.

Dette er en stort hopp fra 2020-2021 da staten hadde rapportert om 1045 skogbrannhendelser i hele sommer. Sist gang staten hadde opplevd slike voldsomme branner var i 2018-2019 da antallet nådde 2544.

Ajay Srivastav, sjefkonservator for skog, Himachal, skyldte på varmt og tørt vær for de hyppige brannene: «Vanligvis er skogene fuktige i april. Men denne gangen kom den siste nedbøren i februar. Vi hadde en nedbørsmangel på 90-94 prosent nå i april mot 84 prosent i tilsvarende periode i fjor. Chir furuskogene er knitrende tørre, det er null fuktighet – en gnist og hele skogen tar fyr.»

Skogtjenestemenn sa at menneskelig uaktsomhet også bidrar til disse brannene. Selv en sigarettsneip, eller det å sette fyr på tørre blader kan utløse en massiv brann, la de til.

Best of Explained

Klikk her for mer

Har skogbrannene forverret seg i år i Uttarakhand?

I løpet av de siste tre månedene har Uttarakhand registrert minst 1 791 skogbranner som har svidd over 2 891 hektar skog, inkludert 2 079 hektar reserveskogområder. Disse brannene har forårsaket estimert skade på eiendom verdt over Rs 74 lakh og død av minst én person.

Mens tallene er lavere i fjorårets sammenligning, er spørsmålet om skogbranner som hovedsakelig intensiverer i midten av februar og vanligvis fortsetter til midten av juni et stort problem for åsstaten som har skog i nesten 71 prosent av landet. geografisk område.

Nishant Verma, sjefkonservator for skog, innrømmet at antallet skogbranner i år økte betydelig i april måned, hovedsakelig på grunn av uventet temperaturøkning og mindre nedbør. Han la til at sterk vindhastighet også bidro sterkt til å spre brannene raskt over jungelen.

En ekspert forklarer |Hvordan beskytte deg mot varmerelaterte sykdommer

Hvor sårbare er skoger i Uttarakhand og Himachal?

Av det totale skogsområdet i Uttarakhand består 26 prosent av furutrær. Tørre furuløv er svært brannfarlige og øker drivstoffbelastningen betydelig. Tjenestemenn innrømmer at situasjonen er alarmerende fordi topptiden for skogbrann – den tredje uken i mai når temperaturene er høyest – ennå ikke kommer.

I Himachal, av de 196 skogområdene i Himachal Pradesh, er 80 sårbare for branner. Chir furuskogene som utgjør 15 prosent av Himachals skoger, er mest utsatt for branner. Chir-skogene er spredt over et område på 1258,85 kvadratkilometer, som er omtrent 3,4 prosent av det totale skogarealet i staten.

Hvordan har det gått andre steder som er utsatt for skogbranner så langt?

Bortsett fra Himachal og Uttarakhand, rapporterer Assam, Madhya Pradesh, Maharashtra, Tripura, Mizoram og Odisha om hyppige skogbranner årlig.

Forresten, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Odisha — sammen med Chhattisgarh og Maharashtra — har vært de fem beste statene som rapporterer et høyt antall store skogbranner fra 143 til 441 mellom november 2021 og april 2022.

Hvordan kan disse brannene forhindres og slukkes?

Ministeriet for miljø, skog og klimaendringer lister opp følgende metoder for å forhindre og kontrollere en skogbrann: bygging av vakttårn for tidlig oppdagelse; utplassering av brannvakter; opprettelse og vedlikehold av brannlinjer, i tillegg til involvering av lokalsamfunn. Bruk av fjernmålingsteknologi og Moderate Resolution Imagine Spectroradiometer (MODIS)-satellittdata for å oppdage aktive skogbranner anbefales også.

Ajay Srivastav, rektor for skogkonservator i Himachal, sa at de fleste brannene er under brakt under kontroll manuelt ved hjelp av skogvakter, arbeidere og frivillige.

“Vi hadde tatt proaktive skritt som å brenne kontrollerte branner, men vi hadde aldri forventet dette omfanget og spredte oss så fort.'' Brannmenn håper regner. vil komme dem til unnsetning.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din