Förklarat: Mitt i Kinas försprång pressar Modi på för att hävda Indiens plats i Nepals buddhistiska arv

0
50

Nepals premiärminister Sher Bahadur Deuba hälsar premiärminister Narendra Modi i Lumbini på måndag. (Foto: Twitter/@narendramodi)

Den 8 november 2011 berättade veterankongressledaren Karan Singh, som då var medlem i Rajya Sabha, vid en oplanerad presskonferens under ett besök i Nepal: “Indien skulle vara intresserad av utveckla Lumbini på ett sätt som anstår dess status på världskartan.”

Singhs uttalande följde Kinas aggressiva jakt på ett projekt på 3 miljarder dollar genom en av dess icke-statliga organisationer – Asia Pacific Exchange of Cooperation Foundation (APECF) – för att utveckla Lord Buddhas födelseplats till en internationell “fredsstad”.

Även Läs |Med buddhistiskt centrum vill Indien stärka de kulturella banden till Nepal

Vid en middag som arrangerades av en nepalesisk affärsman där Nepals före detta kung Gyanendra – som var ordförande för Lumbini Development Trust när den bildades 1985 i syfte att återställa Lumbini Garden – underströks att Lumbini var “mindre än 10 km” från den indiska gränsen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Kongressen hade då makten, och Singh fick tydligen veta att förmedla till Nepal att Indien hade både en kulturell och ett säkerhetsintresse i utvecklingen av Lumbini.

Best of Express Premium

Premium

Efter Gyanvapi rör sig nålen inom BJP på Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…

Premium

Förklarat: LIC’s aktier handlas med rabatt – men här’…

Premium

UPSC CSE-nyckel – 17 maj 2022: Vad du behöver att läsa idag

Premium

Förklarat: Vad är urbana värmeöar, och varför förvärras de under…Fler Premiumberättelser >&gt ;

Modi in Lumbini: En ny push

Mer än ett decennium senare är premiärminister Narendra Modi i Lumbini på måndag (16 maj), Buddhas 2 566:e födelsedag, för att lägga grunden till ett kloster och för att tala om ett firande i Maya Devi-templet. Indien kommer att ansluta sig till mer än ett dussin länder inklusive Kina, Thailand, Vietnam, Myanmar, Japan, Taiwan och Sydkorea för att ha ett eget kloster i det globala projektet.

Eftersom han tillbringar flera timmar i Nepal på måndag kommer Modi att bli den första indiske premiärministern som besöker Lumbini. Han hade uttryckt en önskan att besöka Lumbini under sitt första officiella besök i Nepal som premiärminister i juli 2014 – han hade, i ett tal till Nepals konstituerande församling vid det tillfället, erkänt Buddhas födelse i det landet, vilket lugnade nepalesiska känslan av att Indien inte skulle försöka tillägna sig det.

Kinesen: Först och främst

Efter att kineserna hade deklarerat sina planer för Lumbini och slagit in maoistledaren och dåvarande före detta premiärministern i Nepal Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda' som APECF:s vice ordförande och projektansvarig, undertecknade stiftelsen en överenskommelse med FN:s industriella utveckling Organisation (UNIDO) för att påskynda den kinesiska visionen om Lumbini.

Med tanke på otydligheten i projektet, och Indiens och USA:s oro över det, fortsatte efterföljande regeringar i Nepal inte initiativet vidare. Kineserna fortsatte dock att fokusera på Lumbini som en del av deras projekt för Nepal.

2018 tillkännagav man planer på att förbinda Tibet med Katmandu med en trans-Himalaya-järnväg och sedan till Lumbini. Kinesiska regeringsdelegater och politiska personer gjorde ofta den 30 minuter långa flygningen till Lumbini från Katmandu för att sända en signal om att man var uppriktig om utvecklingsprojektet och för att understryka de två ländernas gemensamma buddhistiska arv. Det var också den kinesiska motsatsen till påståendena från Indien och andra länder om att Kinas intresse i Nepal var förankrat rent affärsmässigt.

Best of Explained

Klicka här för mer

Ramayana och buddhistiska kretsar

Och ändå visade Indien självt inget betydande intresse för att bygga anslutning till Lumbini – eller för att främja andra helgedomar i Nepal. Som premiärminister gjorde Modi ett avbrott i detta politiska ointresse genom att anslå medel för renoveringen av passagen runt Pashupati Nath-templet och byggandet av en dharmashala för pilgrimer.

Både han och Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath besökte Janakpur, födelseplatsen för Sita – och tillkännagav ett anslutningspaket för att länka pilgrimsfärdscentret till Ayodhya med en vanlig busstjänst. Detta var tänkt att vara en del av den föreslagna Ramayan-kretsen, men projektet fortsätter att sakna tydlighet och en konkret färdplan.

Däremot verkar Indiens regering mer angelägen om att utveckla den buddhistiska kretsen, där Lumbini skulle vara ett framträdande stopp.

Nepals premiärminister Sher Bahadur Deuba kommer att inviga Gautam Buddha International Airport – en utökad och uppgraderad inrikesflygplats – i Bhairahawa, 18 km från Lumbini, på måndag. Modi kommer dock att undvika denna flygplats, som har byggts med kinesisk hjälp – premiärministern kommer att flyga från Kushinagar, en annan buddhistisk pilgrimsfärd och en del av den föreslagna kretsen, och hans helikopter kommer att landa på en ny helikopterplatta som har byggts i Lumbini .

Medan det indiska budskapet tydligt handlar om delade kulturella och religiösa förbindelser med Nepal som är borttagna från alla andra länders, är faktum, som en indisk diplomat privat påpekade, att regeringar före Modis hade gjort lite för att främja Indiens mjuka makt och religion i Nepal, och Modi själv hade till en början fokuserat på den “hinduiska” aspekten av förhållandet – tills New Delhi väcktes av det kinesiska initiativet.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg