Förklarat: Effekten av prisvolatilitet

0
48

Tja, inte riktigt. Det framgår av tabell 1 att mer än 90 % av prisökningarna på palm-, solros-, sojaböns- och till och med senapsolja under åttaårsperioden – ungefär sammanfallande med att Narendra Modi-regeringen tillträdde – har skett bara under de tre senaste år.

Mellan 13 maj 2014 och 13 maj 2022 steg det genomsnittliga “modala” (mest noterade) detaljhandelspriset på palmolja i Indien över 2,3 gånger, från 68,5 till 160 Rs per kg. Det gjorde även konsumentpriserna på förpackad solrosolja (2,1 gånger; från 90 till 190,75 rupier/kg) och sojabönor (2,2 gånger; från 77 till 170 rupier/kg) olja.

Bedömning av vandringarna

Det här är väldiga vandringar, eller hur?

Tja, inte riktigt. Det framgår av tabell 1 att mer än 90 % av prisökningarna på palm-, solros-, sojaböns- och till och med senapsolja under åttaårsperioden – ungefär sammanfallande med att Narendra Modi-regeringen tillträdde – har skett bara under de tre senaste år. Inom vanaspati (hydrerad vegetabilisk olja) har hela ökningen skett under de senaste tre åren, medan långt över två tredjedelar för jordnötsolja.

Best of Express Premium

h3>

Premium

Skyfall i Gujarat, expert säger troligt skräp från en kinesisk raketPremium

Kaos i Kandla efter förbud: 4 000 vetebilar i kö, 4 fartyg halvfulla

Premium

Landsbygden kniper mer i höginflationstillstånd

Premium

Förklarat: Vad Bilawal Bhutto Zardaris besök i USA betyder för Pakista…Fler premiumhistorier >>

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Förenklat uttryckt är ätbar olja en råvara som faktiskt såg väldigt lite inflation under de första fem åren av Modi-regeringen – i själva verket går tillbaka till 2011. Rikliga tillgångar på billig importerad olja – palmer från Indonesien och Malaysia, sojabönor från Argentina och Brasilien och solros från Ukraina och Ryssland – säkrade tillgång till en produkt som praktiskt taget trotsade mat inflation.

Det är bara perioden efter mitten till slutet av 2019 –  Modis regerings andra mandatperiod – som har sett en fördubbling av konsumentpriserna på importerade vegetabiliska oljor. Det inkluderar vanaspati, som till stor del tillverkas av importerad palmolja (processen innebär hydrering eller tillsats av väte för att härda och höja smältpunkten för oljan, vilket ger en produkt som efterliknar desi ghee). Priserna på inhemska oljor, särskilt senap och jordnötter, har också stigit oproportionerligt bara under de senaste tre åren.

Mer från politisk puls

Klicka här för mer

När inflationen är låg tänker folk på andra saker. Det var just fallet med ätliga oljor under en längre period från 2011 till mitten/senten av 2019. Det är när priserna plötsligt skjuter i höjden som de märker det och även regeringen börjar prata om behovet av att uppnå “atmanirbharta (självtillit)”. Indien konsumerar 22,5-23 miljoner ton (mt) vegetabiliska oljor årligen, av vilka 13,5-14,5 mt importeras och resten 8,5-9,0 mt produceras från inhemska källor.

En plötslig uppgång i priserna (volatilitet) skiljer sig från normal inflation. Branta prisökningar inom korta perioder skadar konsumenterna mer än när detsamma sprids över tiden. Ta vanaspati. Hade detaljhandelspriserna stigit med 12,5 Rs/kg varje år efter 2014, skulle konsumenterna ha känt det mindre än den genomsnittliga årliga ökningen på Rs 33,33 under de senaste tre åren och nästan noll under de föregående fem åren. Volatilitet – både priserna kraschar och alltför höga – är inte heller bra för producenterna. Dessa skapar förvrängningar, vilket leder till att de kraftigt minskar eller expanderar arealerna, vilket ytterligare ökar volatiliteten.

Mjölk vs olja

Kontrasten mellan volatilitet och normal inflation är tydligare när man tittar på en annan viktig konsumtionsvara: flytande märkesmjölk. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation har höjt det maximala detaljhandelspriset på sin Amul-mjölk med 2 Rs per liter vartannat år eller så, med andra märken som oftast följer marknadsledaren. Den ackumulerade prisökningen under de senaste åtta åren har varit 12 Rs per liter (tabell 2). Det översätts till en sammansatt årlig tillväxthastighet (CAGR) på 2,83 % för helmjölk med 6 % fett och 9 % SNF eller innehåll av fasta ämnen utan fett. Att betala 1,5 Rs/liter mer varje år för mjölk skulle inte ha pressat så mycket som den plötsliga höjningen på 40-60 Rs/kg i priset på senap, palmolja eller sojabönolja under ett enda år har gjort.

Det är inte mjölk ensam. Inflationen har varit låg för socker och ris också. Enligt uppgifter från avdelningen för konsumentfrågor, mellan 13 maj 2014 och 13 maj 2022, har det modala detaljhandelspriset på socker gått upp från 36 till 42 rupier per kg (CAGR på 1,95 %) och från 24 till 24 rupier. 31,5 per kg (3,46%) för ris. Även vete och atta (helmjöl) har haft en relativt låg inflation under denna period — från 18,5 till 22 rupier/kg respektive 20 till 28 rupier/kg, vilket motsvarar CAGR på 2,19 % och 4,3 %.

Veteeffekten

Situationen kan naturligtvis förändras för vete i kommande månader. En dålig skörd (med tillstånd av värmeböljan efter mitten av mars), uttömda offentliga lager (på grund av 15 år låga statliga upphandlingar) och skyhöga globala priser (efter den ryska invasionen av Ukraina) kan mycket väl göra med vete vad de senaste tre åren har gjort för matoljor.

Effekten av prisvolatilitet märks redan, särskilt i produkter där både vete och vegetabiliskt fett är nyckelingredienser: bröd, kex, kakor, kakor och nudlar. Kex innehåller vanligtvis upp till 58 % maida (raffinerat vetemjöl), 12 % fett och 15 % socker. Vanligt vitt bröd kommer att ha 85-90% maida och 4-5% fett, som fungerar som ett smörjmedel och ger nödvändig mjukhet, textur och munkänsla. Vegetabilisk olja och vete blir dyra samtidigt – socker har inte gjort det hittills – skulle göra det svårt för en mängd livsmedels- och bageriprodukter.

Best of Explained

Klicka här för mer

Sammanfattningsvis är livsmedelsinflationen ett problem när den koncentreras inom en relativt kort period (som i ätliga oljor) och sprids över råvaror (vete är det senaste tillskottet). Sannolikheten för prisvolatilitet är också mer i råvaror med stort importberoende. Indiska konsumenter gynnades när de globala priserna på matolja var låga under stora delar av det senaste decenniet. Tidvattnet vände först med torka i Ukraina 2020 och Covid-19-inducerad brist på migrantarbetare i Malaysias oljepalmplantager. Kriget mellan Ryssland och Ukraina, Indonesiens exportförbud för palmolja och torrt väder i Sydamerikas sojabönodlingsbälten har förvärrat situationen.

I vete, där priserna på Chicago Board of Trade terminsbörs styr omkring 62% högre än för ett år sedan, sannolikheten för volatilitet skulle fortfarande vara lägre i Indien. Den enda anledningen är landets atmanirbharta i spannmålen, vilket gör det mindre sårbart för internationella prisfluktuationer. Förbudet mot export – liknande vad Indonesien gjorde i palmolja – kommer att ge ytterligare isolering.