Exportverbod schokt wereldmarkten, tarweprijs stijgt met 6%

0
123

DSR-techniek is het direct zaaien van rijst, wat dicteert dat rijstzaden direct in het veld worden gezaaid in plaats van zaailingen te verplanten.

INDIA's verbod op tarwe-exportZaterdag stuwde de internationale prijzen met bijna 6 procent per schepel (60 pond of een miljoen pitten of 27,21 kg) toen de wereldmarkten maandag opengingen. Lokaal daalden de prijzen sterk met 4-8 procent in verschillende staten: Rs 200-250 per quintal in Rajasthan, Rs 100-150 per quintal in Punjab en ongeveer Rs 100 per quintal in Uttar Pradesh.

Met de invasie van Oekraïne op 24 februari door Rusland en de verstoring van de aanvoer die daarop volgde, stegen de wereldwijde tarweprijzen in 2022 met meer dan 60 procent; alleen Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwe-export.

Uitgelegd |Waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, de boeren treft en de geloofwaardigheid van het beleid schaadt

Het onverwachte verbod door India, dat goed is voor ongeveer 5 procent van de wereldwijde tarwe-export, stuwde de prijzen verder op. In Chicago stegen de futures met 5,9 procent tot $ 12,47 per bushel op maandag, het hoogste in twee maanden. De slotkoers in de vorige handelssessie op 13 mei – de dag waarop India het verbod oplegde – was $ 11,77 per bushel.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens het portaal van het ministerie van Handel van de Indiase regering heeft het land 66,41 lakh ton tarwe geëxporteerd in de eerste 11 maanden (april 2021 tot februari 2022) van het boekjaar 2021-2022 (1 ton is 1.000 kg of 2.204,6 pond). Deze gegevens komen overeen met het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw van mei 2022, waarin de tarwe-export uit India in de 12 maanden van juli 2021 tot juni 2022 wordt geschat op 10 miljoen ton (1 ton is 2.000 pond). De totale wereldtarwe-export tijdens de periode wordt geschat op 201,5 miljoen ton.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 graantrucks in de rij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: Wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan… Meer Premium Stories >>

Editorial |Overheidsverbod op tarwe-export schaadt boeren en handelaren, deukt India's imago als betrouwbare wereldwijde leverancier

In het huidige financiële jaar – april 2022 tot maart 2023, schat de Indiase regering dat er ongeveer 45 lakh metrische ton tarwe is gecontracteerd voor de export. Hiervan is alleen al in april 2022 14,63 lakh metrische ton geëxporteerd, aanzienlijk meer dan 2,43 lakh metrische ton in dezelfde maand vorig jaar. Bovendien is er in april van dit jaar 95.167 ton atta geëxporteerd, bijna vier keer meer dan 25.566 ton in april 2021.

Ook de landen van de Groep van Zeven (G-7) spraken hun teleurstelling uit over het besluit van India. Na een bijeenkomst van de landbouwministers van de G-7 in Duitsland zei de Duitse minister van Landbouw, Cem Ozdemir, dat de exportbeperking “de crisis zou verergeren”. “Als iedereen exportbeperkingen gaat opleggen of markten gaat sluiten, zou dat de crisis verergeren”, zei Ozdemir zaterdag op een persconferentie in Stuttgart.

India verdedigde de beslissing. Het verbod was “in wezen met het oog op de prijsstijging”, zei Union Food Secretary Sudhanshu Pandey zaterdag tijdens een mediabriefing. De detailhandelsinflatie heeft in kalenderjaar 2022 gedurende vier opeenvolgende maanden meer dan 6 procent gedomineerd, met een stijging van de cijfers voor april tot 7,79 procent, veel hoger dan de bovengrens van de RBI-inflatiedoelstelling van 6 procent. In de Consumentenprijsindex weegt tarwe/atta van PDS 0,17 en tarwe/atta uit andere bronnen 2,56.

Mis Chaos in Kandla niet na verbod: 4.000 tarwetrucks in wachtrij, 4 schepen halfvol

Onderzoeksanalisten zeiden dat de impact van het Indiase exportverbod onevenredig zou worden gevoeld door ontwikkelingslanden met een laag inkomen. In een notitie na het verbod wees Nomura Global Markets Research erop dat, behalve India en Australië, de meeste Aziatische economieën afhankelijk zijn van geïmporteerde tarwe voor binnenlandse consumptie en het risico lopen van hogere tarweprijzen wereldwijd, zelfs als ze niet rechtstreeks uit India importeren.< /p>

Bangladesh zal vooral de dupe worden, merkte Nomura op. Bangladesh was inderdaad de grootste afnemer van Indiase tarwe en importeerde in 2021-22 38,04 lakh ton. Sri Lanka (5,48 lakh ton), VAE (4,24 lakh ton), Indonesië (3,66 lakh ton), de Filippijnen (3,52 lakh ton) en Nepal (2,90 lakh ton) waren de andere grote importeurs van Indiase tarwe.

< p>Nomura zei verder dat de impact op de binnenlandse voedselinflatie in India gedempt zou zijn. “Dit exportverbod is een preventieve stap en kan voorkomen dat de lokale tarweprijzen substantieel stijgen; echter, aangezien de binnenlandse tarweproductie waarschijnlijk beperkt wordt door de hittegolf, zullen de lokale tarweprijzen mogelijk niet materieel dalen. Als India's tarweverbod leidt tot hogere prijzen van vervangers zoals rijst, dan zou er een opwaartse druk kunnen zijn op andere voedselprijzen,” zei het.

Secretaris van Handel BVR Subrahmanyam zei dat het verbod drie doelen dient: i) het handhaven van de de voedselzekerheid van het land, ii) hulp aan mensen in nood; als landen een specifiek verzoek doen, zal de Indiase regering een oproep beantwoorden, en iii) India's betrouwbaarheid als leverancier wordt gehandhaafd door geen bestaand contract te verbreken. “Dus als we zeggen dat er ongeveer 1,6 of 1,7 miljoen ton is uitgegeven, zijn we nog steeds bereid om nog eens 2,5 miljoen (ton) te laten gaan als er eerdere boekgeldige bestellingen zijn met een kredietbrief”, zei hij tegen de media. briefing op zaterdag.