Eerste wanbetaling op buitenlandse schuld waarschijnlijk deze week: Sri Lanka Laatste

0
47

Een Sri Lankaanse man houdt een nationale vlag vast terwijl politieagenten onderzoek doen naar de nasleep van botsingen tussen regeringsaanhangers en anti-regeringsdemonstranten in Colombo, Sri Lanka, 10 mei 2022. (AP/PTI)

Sri Lanka glijdt af naar een wanbetaling aangezien de aflossingsvrije periode op twee onbetaalde buitenlandse obligaties woensdag afloopt, de laatste klap voor een land dat geteisterd wordt door economische pijn en sociale onrust.

Premier Ranil Wickremesinghe, die vorige week werd aangesteld na gewelddadige onrust, zal maandag een “volledige verklaring” geven van de financiële crisis in Sri Lanka. De ingrijpende uitvoerende bevoegdheden van Gotabaya Rajapaksa en de voorstellen zullen ter goedkeuring aan het kabinet worden voorgelegd.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De Sri Lankaanse Vrijheidspartij, ooit gelieerd aan de regering van president Rajapaksa maar nu onafhankelijk, heeft nu besloten zich bij de nieuwe regering aan te sluiten door wetgevers voor te dragen voor kabinetsfuncties. De belangrijkste oppositiepartij Samagi Jana Balawegaya zei dat ze zich niet bij de regering zal voegen.

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: de aandelen van LIC worden met korting verhandeld — maar hier’…

Premium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden, en waarom verslechteren ze tijdens…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/Skyfall-in-Gujarat.jpg?resize=450,250" />Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij , 4 schepen halfvolMeer Premium Stories >>

Allemaal lokaal:

Sri Lanka gaat richting eerste wanbetaling op buitenlandse schuld (5:41 uur)

Het eilandland kan formeel in gebreke worden gesteld als het de obligatiehouders niet vóór woensdag betaalt, wanneer de aflossingsvrije periode van 30 dagen voor gemiste coupons op dollarobligaties afloopt. Dat zou de eerste standaard zijn.

De regering van Sri Lanka kondigde medio april aan dat ze zou stoppen met het terugbetalen van haar buitenlandse schuld om contant geld te behouden voor de invoer van voedsel en brandstof, omdat het worstelde met een dollarcrisis die ambtenaren ertoe bracht kapitaalcontroles in te voeren en beperkingen in te voeren. Een paar dagen later slaagde het er niet in een coupon van $ 78 miljoen af ​​te betalen op zijn dollarobligaties die in 2023 en 2028 vervallen, waardoor S&P Global Ratings een selectieve wanbetaling afkondigde.

PM to Hold Talks On Clipping President's Powers (22.00 uur)

Premier Ranil Wickremesinghe zal in een ontmoeting met het departement van de procureur-generaal de grondwetswijzigingen bespreken om de bevoegdheden van het uitvoerend presidentschap in te perken. Eventuele suggesties en voorstellen zullen ter goedkeuring aan het kabinet worden voorgelegd, zei hij in een reeks tweets.

Wickremesinghe zal ook een volledige uitleg geven over de financiële crisis. Hij zei ook dat Sri Lanka andere opties onderzoekt om fondsen te verwerven om de brandstofbehoeften van de komende week te betalen, gezien de schaarste aan dollars bij banken.

Sri Lankaanse partij ter ondersteuning van de nieuwe regering (21:28 uur) )
De Sri Lankaanse Vrijheidspartij heeft haar standpunt gewijzigd en steunt nu de vorming van de eenheidsregering, zo meldden lokale media, daarbij verwijzend naar een brief van de partijvoorzitter aan Wickremesinghe.

Maandag vindt er een ontmoeting plaats tussen de partijwetgevers en de premier.

India levert 12 zendingen diesel (5: 26 uur)

India's diplomatieke missie in Sri Lanka zei dat 12 zendingen diesel, of meer dan 400.000 metrische ton, zondag in Colombo zijn afgeleverd onder een kredietlijn tussen de twee landen.

Wekenlang heeft Sri Lanka dat gedaan. worstelt met grote brandstoftekorten waardoor chauffeurs urenlang in de rij staan ​​voor benzinepompen en bedrijven worstelen om diesel voor stroomgeneratoren te krijgen te midden van urenlange stroomonderbrekingen.

Wickremesinghe zei dat hij gesprekken voerde met functionarissen van de ADB en World Bank in een poging om de broodnodige financiering en voorraden voedsel, kunstmest en medicijnen te mobiliseren — die de afgelopen weken allemaal snel zijn uitgeput.