Eerste commerciële vlucht vertrekt vanuit Sanaa en wekt hoop op vrede in Jemen

0
49

Een vliegtuig van Yemen Airways wordt klaargemaakt voor vertrek als de eerste commerciële vlucht op de luchthaven van Sanaa, Jemen, 16 mei 2022. (AP)

Jemen's nationale luchtvaartmaatschappij vloog op Maandag zijn eerste commerciële vlucht vanuit de hoofdstad Sanaa sinds 2016, waardoor de hoop wordt gewekt dat een door de VN bemiddeld bestand een opstap kan zijn naar een duurzame vrede die het leven van wanhopige Jemenieten zou kunnen verbeteren.

Tientallen Jemenieten, waaronder patiënten die jaren op medische behandeling wachtte, door de veiligheidscontroles ging in de terminal van de luchthaven, die sinds 2015 verlaten is, opgewonden en opgelucht bij het vooruitzicht te kunnen reizen.

“We hebben drie jaar op deze reis gewacht. Vanwege de gezondheidstoestand van mijn vader konden we hem niet over land naar Aden brengen. God zij geprezen, de opluchting is gekomen,” zei Ismail al-Wazan voordat hij aan boord ging van een vlucht naar Amman met zijn vader in een rolstoel.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Toen de eerste Jemenia-vlucht leeg landde in Sanaa vanuit Aden, waar de luchtvaartmaatschappij relatief normaal opereerde, besproeide een waterkanon de landingsbaan om de mijlpaal te vieren. De vlucht ging vervolgens met de passagiers verder naar de Jordaanse hoofdstad.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Centre-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin… Meer Premium Stories >>

Het zeven jaar durende conflict heeft een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië tegen de aan Iran gelieerde Houthi's geplaatst en de veiligheid in het Midden-Oosten in gevaar gebracht.

De coalitie, die het luchtruim en de zeeën van Jemen controleert, intervenieerde in de burgeroorlog in 2015 nadat de Houthi's het jaar ervoor de internationaal erkende regering hadden afgezet.

De wapenstilstand van twee maanden is op 2 april ingegaan en heeft grotendeels standgehouden, maar de hervatting van geselecteerde vluchten die in het kader van de deal waren overeengekomen, liep vast nadat de door Saoedi-Arabië gesteunde regering erop aandrong dat alle passagiers uit Sanaa door de overheid uitgegeven paspoorten nodig hadden.

onder druk van de internationale gemeenschap, stemde het vorige week ermee in om door Houthi uitgegeven paspoorthouders toe te staan ​​buiten Jemen te reizen.

De Verenigde Naties streven naar verlenging van de landelijke wapenstilstand, het eerste alomvattende staakt-het-vuren in de oorlog sinds 2016, om de weg vrij te maken voor bredere onderhandelingen om een ​​einde te maken aan het conflict dat tienduizenden heeft gedood en een humanitaire crisis heeft veroorzaakt.

< p>De wapenstilstand omvatte een stopzetting van offensieve militaire operaties, waardoor de invoer van brandstof in door Houthi gecontroleerde havens mogelijk werd, en enkele vluchten vanuit Sanaa.

De vluchten zullen afzonderlijke besprekingen vergemakkelijken over de heropening van wegen in de zwaar omstreden regio Taiz .

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten verwelkomden de heropening van de luchthaven van Sanaa.

“Jemen beleeft vandaag de rustigste periode sinds het begin van de oorlog, en deze vluchten zijn een belangrijke stap in het verder verbeteren van de levens en kansen voor het Jemenitische volk,” Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei.

De Noorse Vluchtelingenraad, die actief is geweest in humanitaire operaties in Jemen, zei dat de eerste commerciële vlucht vanuit Sanaa een stap was steen” op weg naar een blijvende vrede voor Jemen.

De volgende vlucht vanuit Sanaa is gepland voor volgende week woensdag.