Din dagliga sammanfattning: PM Modis besök i Nepal, kontroverser om Taj Mahals låsta rum och mer

0
44

Medsols från övre vänster: PM Modi med Nepals premiärminister, filbild från McDonalds-butiken, Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe och filbild på Taj Mahal. (Foton via byråer)

◾ Premiärminister Narendra Modi sa på måndagen att Indien och Nepals ständigt stärkande vänskapoch deras närhet kommer att gynna hela mänskligheten i den framväxande globala situationen. Modi, som är i Himalaya-nationen på inbjudan av sin nepalesiska motsvarighet Sher Bahadur Deuba på ett dagslångt besök i Lumbini med anledning av Buddha Purnima, sa också att förbindelserna mellan Indien och Nepal är orubbliga som Himalaya. Premiärminister Modi, som deltog i det 2566:e Buddha Jayanti-firandet på International Convention Center och Meditationshallen i Lumbini, åtföljdes av sin nepalesiska motsvarighet Deuba och hans make Dr. Arzu Rana Deuba. Flera nepalesiska ministrar var bland de andra dignitärerna närvarande. På premiärministerns besök undertecknades också sex samförståndsavtal (MoUs) och avtal mellan Indien och Nepal. Följ vår liveblogg för detaljerade uppdateringar.

◾ Generaldirektoratet för civil luftfart (DGCA) har utfärdat ett meddelande till IndiGoefter att kommittén med tre ledamöter undersöker incidenten på Ranchi flygplats den 7 maj “indikerade vid första anblicken olämplig hantering av passagerare av IndiGo-personalen, vilket resulterade i vissa brister i överensstämmelse med gällande bestämmelser”. Kommittén som undersökte händelsen, där ett barn med särskilt funktionsförmåga nekades ombordstigning av en IndiGo-anställd, har lämnat in sin rapport till DGCA.

◾ För bara sex dagar sedan, eftersom kontroversen om 22 låsta rum i källaren på Taj Mahalhärjade – inne i rättssalen och utanför – Archaeological Survey of India (ASI) släppte några fotografier av dessa celler. Den 12 maj hade Lucknow-bänken vid Allahabads högsta domstol avvisat en framställningsöka en faktaundersökning om Taj Mahals “historia” och även öppna dörrarna till dess “22 rum” för att se “sanningen, vad den än är”. Efter domstolsbeslutet hade ASI-tjänstemän hävdat att det inte finns någon hemlighet i dessa rum, de är bara en del av strukturen och är inte unika för Taj Mahal, utan flera mausoleer från Mughal-tiden som byggdes på den tiden – inklusive Humayuns grav i Delhi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

◾McDonald's sa i måndags att de har påbörjat processen att sälja sin ryska verksamhet, som inkluderar 850 restauranger som sysselsätter 62 000 personer, vilket gör det till det senaste stora västerländska företaget att lämna Ryssland sedan det invaderade Ukraina i februari. Snabbmatsjätten pekade på den humanitära krisen som orsakats av kriget och sa att att hålla fast vid sin verksamhet i Ryssland “inte längre är hållbart, och det är inte heller förenligt med McDonalds värderingar”. Den första McDonald's i Ryssland öppnade mitt i Moskva för mer än tre decennier sedan, kort efter Berlinmurens fall. Det var en kraftfull symbol för att det kalla krigets spänningar mellan USA och Sovjetunionen lättade.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera centrum-statsproblem…

Premium

Förklarat: Där kolblockshus står

Premium

Hur man tacklar inflationsspiralen

Premium

Efter Gyanvapi rör sig nålen inom BJP på Kashi, Mathura: &# 8216;Shivlin…Fler premiumhistorier >>

Politisk puls

◾Pragatisheel Samajwadi Party (Lohia) chef Shivpal Singh Yadav gick ihop med sin brorson och Samajwadi Party (SP) president Akhilesh Yadav inför valet till Uttar Pradesh-församlingen tidigare i år. Shivpal valdes från Jaswantnagar på SP-symbolen. Men strax efter omröstningarna återuppstod den gamla klyftan mellan honom och Akhilesh och han anklagade SP för att stänga honom från allians- och lagstiftande partimöten. I en intervju pratar veteranledaren med The Indian Express om oenigheten med Akhilesh, Azam Khan och hans planer för Lok Sabha-valet 2024. Läs här.

◾I januari 2014, när valscenen i Lok Sabha värmdes upp, hade premiärminister Narendra Modi, dåvarande Gujarats chefsminister, meddelat: “Kongressen Mukt Bharat! Det här är inte bara en slogan utan det indiska folkets fasta beslutsamhet.” Åtta år har gått sedan dess med Modi och BJP som nu har full ledning vid centret. Partiet, som då hade makten i sju stater, är nu det styrande partiet i 17 stater och ett unionsterritorium, antingen på egen hand eller med allierade, vilket begränsar kongressen till bara två stater, Chhattisgarh och Rajasthan. Frågan är då: Nu när BJP:s regel täcker nästan 50 procent av landets befolkning, hur relevant är “Congress mukt”-sloganen för partiet? Kommer det att ha samma omvälvande effekt på valscenen, som vissa BJP-ledare sa att det gjorde 2014? Läs här.

Förklarat

◾Sri Lankas nya premiärminister Ranil Wickremesinghe har sagt att det 21:a tillägget till konstitutionen för att begränsa presidentens befogenheter kommer att diskuteras med justitieministerns avdelning på måndag så att det kan överlämnas till regeringen för godkännande. Det 21:e ändringsförslaget förväntas annullera det 20:e ändringsförslaget, som gav oinskränkta befogenheter till president Gotabaya Rajapaksa efter att ha avskaffat det 19:e ändringsförslaget, en bestämmelse som hade gjort parlamentet mäktigt över presidenten. Här är en titt på vad det kommer att innebära.

◾Svåra värmeböljor har konsekvent rapporterats över stora delar av Indien sedan början av sommarsäsongen i mars. På söndagen vidrörde kvicksilvret nästan 50 grader Celsius i vissa områden i Delhi och Uttar Pradesh, en dag efter att Jacobabad i grannlandet Pakistan hade registrerat 51 grader Celsius. I år såg mars och april tidig och aldrig tidigare skådad värme över Indien. Mars var den varmaste och april var den fjärde varmaste på 122 år. Även om värmebölja över stora delar av norra och centrala Indien är ett årligt fenomen i maj, har maxtemperaturerna i områdena Delhi och Jammu och Kashmir varit ovanligt höga. Här är allt du vill veta om fenomenet.