De banden tussen India en Nepal zijn zo stabiel als de Himalaya, zegt premier Modi in Lumbini

0
49

Premier Modi met de Nepalese tegenhanger Sher Bahadur Deuba op de Lumbini-site die de geboorteplaats van Boeddha markeert. (PTI)

TER MARKT VAN ZIJN eerste officiële bezoek aan de geboorteplaats van de Boeddha, markeerde premier Narendra Modi op maandag Buddha Purnima door de eerste steen te leggen van een centrum voor boeddhistische cultuur en erfgoed in Lumbini in Nepal – de eerste faciliteit die opgericht door India.

Modi zei later dat de twee landen van “Boeddha's geboorte en verlichting samen de verplichting hebben om voor de hele mensheid te werken” – en zei dat de betrekkingen tussen India en Nepal “zo oud zijn als de oceaan en zo stabiel als de Himalaya”.

Lees |Met een boeddhistisch centrum wil India de culturele banden met Nepal versterken

“De groeiende en sterker wordende vriendschap tussen India en Nepal zal de hele mensheid ten goede komen, te midden van het soort mondiale situatie dat zich vandaag de dag voordoet. De toewijding aan Lord Buddha bindt ons samen en maakt ons leden van één familie,” zei Modi, verwijzend naar Nepal en India als “de landen van Boeddha's geboorte en verlichting”.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

“De energie van de plek, waar Lord Buddha werd geboren, geeft een ander gevoel. Ik was blij om te zien dat het Mahabodhi-boompje dat ik in 2014 voor deze plek had geschonken, nu uitgroeit tot een boom,” zei Modi. Hij verwees naar zijn eerste bezoek aan het buitenland nadat hij premier was geworden toen hij een jong boompje had geschonken dat hij van Bodh Gaya had meegebracht.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van artikel 142, ingeroepen door het Hooggerechtshof…

PremiumVan Indra's vlag en Krishna's banier tot saffraanvlag: Van de di…

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb een platform nodig om te sorteren Center-state iss… Meer Premium Stories >>

De premier sprak een bijeenkomst toe na de ceremonie van de eerste steenlegging van het India International Centre for Buddhist Culture and Heritage. Het is het eerste centrum dat door India is opgericht in Lumbini, waar verschillende van 's werelds belangrijkste landen, waaronder de VS en China, centra hebben die gewijd zijn aan het boeddhisme.

Herhaling van een Ramayana-referentie die hij tijdens zijn vorige bezoek, verwees Modi naar de banden tussen India en Nepal en zei dat Lord Ram niet compleet was zonder Sita. “De leer van de Boeddha had universele relevantie die, bijgestaan ​​door technologie, de wereld zou verrijken”, zei hij.

Deuba deelde het podium met Modi en keurde het voorstel goed om een ​​boeddhistisch circuit te bouwen dat Sarnath, Bodhgaya, Kushinagar en Lumbini met elkaar verbindt. “De aanleg van het circuit zal, afgezien van de culturele binding van de twee landen, het toerisme bevorderen”, zei Deuba terwijl hij Modi bedankte voor de hulp van India bij de wederopbouw en ontwikkeling na de aardbeving.

Volgens het kabinet van de premier zal het Indiase centrum een ​​'NetZero'-compatibel complex zijn op het gebied van energie, water en afvalverwerking, met gebedshallen, meditatiecentra, bibliotheek, tentoonstellingsruimte, cafetaria, kantoren en andere voorzieningen.< /p>

Op maandag werd Modi tijdens het daglange bezoek, inclusief een tussenstop bij de zevende-eeuwse Maya Devi-tempel, vergezeld door de Nepalese premier Sher Bahadur Deuba en zijn vrouw Arzu Rana Deuba. De twee leiders hielden ook een bijeenkomst om het “volledige scala aan bilaterale betrekkingen” te bespreken.

De twee partijen ondertekenden ook zes MoU's, waaronder een Dr. Ambedkar-leerstoel voor boeddhistische studies aan de Lumbini Buddhist University; ICCR-leerstoelen Indiase studies aan de Tribhuvan University en de Universiteit van Kathmandu; en een gezamenlijke masteropleiding tussen IIT-Madras en de Universiteit van Kathmandu.

Er was ook een MoU tussen Sutlej Jala Vidyut Nigam, een dochteronderneming van de Himachal-overheid, en de Nepal Electricity Authority voor een Arun-4-vermogen van 695 MW project waarbij Nepal 152 MW gratis elektriciteit zal ontvangen in het kader van een deelregeling.

“De ontmoeting van vandaag met premier @SherBDeuba was uitstekend. We bespraken het volledige scala van betrekkingen tussen India en Nepal. Er werden belangrijke MoU's ondertekend die de samenwerking zullen diversifiëren en verdiepen', tweette Modi.

'PM @narendramodi voert bilaterale gesprekken met PM @SherBDeuba in Lumbini. Een kans om de voortdurende samenwerking te versterken en nieuwe gebieden te ontwikkelen in ons veelzijdige partnerschap', tweette Arindam Bagchi, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA), aan het begin van de bijeenkomst.

Dit is het vijfde bezoek van Modi aan Nepal nadat hij premier werd. De oprichtingsceremonie van maandag werd uitgevoerd door monniken die behoren tot drie belangrijke boeddhistische tradities — Theravada, Mahayana en Vajrayana. De twee premiers onthulden ook een model van het centrum.

In de Maya Devi-tempel betuigden de twee leiders hun respect bij de markeersteen in het gebouw, waarvan wordt gezegd dat het de geboorteplaats van de Boeddha aangeeft. . Ze woonden ook de puja bij die werd uitgevoerd volgens boeddhistische rituelen en staken lampen aan in de buurt van de Ashoka-pilaar naast de tempel.

Deuba organiseerde ook een lunch ter ere van Modi. “Het bezoek van vandaag heeft een verdere impuls gegeven aan het veelzijdige partnerschap tussen de twee landen en de geavanceerde samenwerking op belangrijke gebieden, met name op het gebied van onderwijs, cultuur, energie en uitwisselingen van mens tot mens”, aldus de MEA.

“Dank u wel , Shree @narendramodi Jee, voor het bezoeken van Lumbini op #BuddhaPurnima vandaag. Ik geloof dat je speciale pelgrimstocht naar de geboorteplaats van Boeddha onze vriendschap en culturele banden verder heeft versterkt', tweette Deuba.

(Met Divya A in New Delhi)