Da Irrfan ble sint på Anup Singh

0
57

De to på settet til Qissa: The Tale of A Lonely Ghost (2013) (Courtesy Anup Singh)

I en scene i Qissa: The Tale of a Lonely Ghost (2013), kommer Tisca Chopra stormende inn i et rom for å skyve Irrfans Umber bort fra døtrene deres, den gulbrune dupattaen hennes flyr foran henne, og på grunn av kraften i kroppen hennes , dupattaen berører Irrfan før hun gjør det, “volden skapt av fargen, ikke selve treffet av tøyet, får Irrfan til å reagere på en veldig skremt, desperat, sterk måte, han presser Tisca (som flyr og skader ryggen hennes) med en energi, nesten en vold, som jeg tviler på at han ville ha hatt i noen annen omstendighet, sier filmskaper Anup Singh.

Les også |Naseeruddin Shah: ‘Irrfan&#8217 ;s arv er som en konstellasjon av stjerner som hver skuespiller kan hente inspirasjon fra’

“Anup saab, bahut hi ajeeb roles laateh ho aap mere liye (De er virkelig merkelige, rollene du bringer til meg).” For Irrfan, som allerede hadde utforsket de andre rasaene til navarasa (ni følelser) gjennom sine utallige karakterer, var bibhatsaen (avskyelig) ennå et uberørt terreng inntil Singh ga ham de komplekse, mørke, liminale rollene til Umber Singh (Qissa) ) og Adam (The Song of Scorpions, 2017). En uvillig og synlig sint Irrfan hadde spurt ham: “Er det slik du ser meg?”

De to med kameler på settet til The Song of Scorpions (2017) (Courtesy Anup Singh)

Irrfan forlot verden før Singh kunne fremstille ham annerledes – som danser i Lasya (som skal trenes av Waheeda Rehman) eller en eldre filmmusikkkomponist.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den Genève-baserte Singh, 61, hvis bok, Irrfan: Dialogues with the Wind (Copper Coin), kommer to år etter skuespillerens bortgang, sier: «I ham så jeg den sjeldne evnen til å forvandle banalitetene i vår verden til nåde . Dilip Kumar saab var den eneste andre skuespilleren som kunne forvandle det banale, rutinemessige, onde til en levende kvalitet. Selv når Irrfan spilte gode karakterer, som i The Namesake (2006), ser du bitterheten og harmen, og andre elementer i det som ligger til grunn for å lage denne godheten. Irrfan, som gjør din indre verden rikere, er en ånd, en kraft, en djinn om du vil, som hører like mye til vårt indre liv som hans eget. Det er derfor hans bortgang såret oss alle så mye, det føltes som om noe dypt i oss hadde dødd.»

Best of Express Premium

Premium

Etter Gyanvapi beveger nålen seg innenfor BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Forklart: LICs aksjer handles med rabatt — men her’…

Premium

UPSC CSE-nøkkel – 17. mai 2022: Det du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Hva er urbane varmeøyer, og hvorfor forverres de under…Flere Premium-historier >&gt ; Også i øyet |Uetterlignelig Irrfan

Intuitiv og intim, boken er en refleksjon i medias res, den spoler ut i revers og fanger på det lineære minnetoget. Venners småprat; forberedelsen av en skuespiller; den nesten komiske jakten på de to av en utsultet okse; klumpen i halsen på sykehusavdelingen, å se en kjær venn i sykdommens vold, et liv som fortoner seg.

Anup Singhs bok om Irrfan Khan (Courtesy Anup Singh)

Alt han gjorde i livet ville gi ham en forestilling om hvordan han skulle spille en nevnte rolle. Han ringte for eksempel Singh opp klokken 03.00 for å fortelle at han kjørte på en mørk vei en natt, “Jeg kunne ikke se veien foran. Arre Anup saab, hva om veien ikke var der? Jeg kjørte for å føle den følelsen av frykt og så kjenne gleden over å ha overlevd prøvelsen og fortsatt være i live.» Selv når døden var nær, ville han være nysgjerrig på prosessen. “Ofte ville han unngå å ta smertestillende og si: 'denne smerten, ubehaget, grånende kroppen, redselen for det som kommer er livet mitt i dette øyeblikket, hvorfor skulle jeg gi det opp?”, minnes Singh.

Må leses |'Tapet av denne praktfulle skuespilleren er uforlignelig for indisk kino'

Veiene deres krysset hverandre på begynnelsen av 90-tallet. For en times episode for Star TV, der en sterk styrke opphever forholdet mellom en ung kvinnelig politiinspektør (Mita Vashisht) og en kriminell. Singh ønsket en “ekstraordinær skuespiller for å legemliggjøre den kraften”. Vashisht gikk inn sammen med klassekameraten sin fra National School of Drama. Mens han kartla bevegelsene hans, ble melodien Singh trodde spilte i hodet hans nynnet av denne nye personen. Ved siden av kameraet sto Irrfan. På begge leppene deres, Nusrat Fateh Ali Khans Jee karda mein tenu vekhi jaanwan. Etter skuddet sa den ranke unge mannen: “Aaj ke baad, hver gang vi tar et skudd sammen, vær så snill å gi meg en melodi.”

Les også |Shubhra Guptas valg: Gjennom 7 tiår ville 75 filmer som feirer reisen til India

Melodi, onomatopoeiiske utvekslinger og komfortable stillheter blitt deres hemmelige kode. Neste gang de to møttes, år senere, for Singhs andre klasse, Nusratsaab ville forsegle avtalen igjen. Inspirert fra Singhs bestefars liv, er Umber en tvetydig og egoistisk mann som søker udødelighet. For å hjelpe ham med å bli Umber ga Singh Irrfan-lyder (tyrkiske, afrikanske og Nusrat saabs sanger og cello-gjengivelser av Bachs Sarabande) og bilder – Vincent van Goghs Grove of Olive Trees (1889), der “vinden og skråningen av Jorden får oliventreet til å virke som om det bare skal begynne å bevege seg, og likevel føler du dets enorme styrke ved å holde fast på jorden.» Umber er en brutal patriark og en ivrig far, hvis voldsoppvisning var et tegn på hans kjærlighet, og «Qissa var i stor grad min og Irrfans dialog med det som skjedde i landet,» sier Singh.

Irrfan ønsket aldri å jobbe med ideer, heller med erfaring: å oppleve den andre og seg selv i forskjellige møter (Courtesy Anup Singh)

…Skorpioner taler også til vår tid. Noorans (den eksil iranske skuespilleren Golshifteh Farahani) karakterkartlegging fremkaller spørsmålet: «når vi puster inn, har vi denne følelsen av liv, som vi fortsetter å ta og ta, men hver gang vi puster ut, puster vi liv tilbake til det som er gir oss liv eller puster vi ut giften vi kanskje bærer i oss?»

Den alltid nysgjerrige Irrfan hadde mange spørsmål: «Hvem er du? Hvorfor er du her? Hvorfor sa du det som du gjorde? Den skjorten, hvor fikk du den fra? Den aksenten, hvor valgte du den fra?” Han ville nesten alltid reagere på stimuli, selv på vinden, i et skudd. Det går tilbake til lidenskapen hans for drageflyging (han bar drager til filmsett), som ga en ung Irrfan, i Jaipur, en vridd arm for livet, og en filosofi: «Hvert lite trekk og slipp av dragen er en dialog med vinden, et spørsmål om liv og død, det var det som handlet.”

For ham var lyden under dialogene – tonen, klangen, nøling, pause, off-noter – som avslører en karakters hemmeligheter et spørsmål om viktighet og glede. Hvert rom var “et rom for utforskning”. Han nølte ved terskelen til et rom, skannede for å se hvor han ville trives, hvis han skulle trekke mot en interessant person eller en interessant aroma fra kjøkkenet. Han foretrakk rom som tillot ham fri flyt i alle retninger, ikke de som omsluttet ham. På settene satte han seg også der han skulle opptre, kjente på jorden, lente seg mot et tre eller en vegg, sov midt i en ørken, som en kamel, “han ville føle seg hjemme overalt og med alle.”

“Nå har vi veldig merkelige ideer om hjem og land, men slik Irrfan eller jeg tenkte på hjemmet, er det ikke grenser, men vår tilhørighet til noen, som tenker på oss eller til og med en kort utveksling av blikk, som gjør et hjem,” sier kandidaten fra Film and Television Institute of India, hvis egen historie er fascinerende.

Les også |'Qissa'-regissør Anup Singh kunngjør bok om Irrfan Khan på skuespillerens bursdag

I årene før partisjonen ble Singhs bestefars familie, i en landsby i Punjab (nå i Pakistan), angrepet. Da den lille bestefaren hans ble bevisst, hadde han mistet begge foreldrene sine. Han ble sendt til en slektning i Afrika, hvor han «vokst opp til en fremmed mann, kjærlig, men lett til å bli utsatt for vold». Singh ble født i Tanzanias hovedstad Dar-es-Salam, men 1970-tallet, fremveksten av Idi Amin i Uganda og hans mistillit til utlendinger som spredte seg til Kenya og Tanzania, tvang familien til å utmigrere til Bombay (korrupsjon ville gjøre det enkelt forretningsmann far, år senere, for å forlate India). På dekket av det India-bundne skipet, mellom den afrikanske himmelen og store hav, mens han så en hindi-film – som han ofte fabulerer var Sahib, Bibi aur Ghulam (1962), selv om han ikke husker tydelig – tenåringsguttens “trauma, frykt for å forlate hjemmet, reise til et nytt land” ga plass til en følelse av å være “en del av en større følelse av hjem eller land – det var kino”.

Irrfan Khan med Anup Singh (Courtesy Anup Singh)

Kinoville redefinere ideene hans om hjem til et grenseløst kosmos, takket være Ritwik Ghataks ekspansive filmer, “dens vidvinkelobjektiv og menneske-natur-forhold brakte meg en følelse av hjemme”, og Irrfan, som Singh kaller et “grensevesen”. Som Toba Tek Singh. «Han tar ingen side. Ikke på grunn av noen enkle ideer om sekularisme eller nøytralitet, han var ikke nøytral, slik intervjuene/samtalene og filmvalgene hans viser, men var utelukkende opptatt av hvordan han skulle snakke med deg (selv med det ikke-menneskelige, som kamelen i & #8230;Scorpions) og brakte til verden, hver gang, en ny måte å snakke med den på,» sier Singh.

Å være «usikker var nesten et etisk behov for ham. En slags å åpne seg, bli sårbar. I en verden hvor vi fikser folk i bokser og raskt konseptualiserer alt — Sardar, Maharashtrian, hindu, Parsi… – opplevelsen til mennesker går tapt,” sier Singh, “og Irrfan ønsket aldri å jobbe med ideer, heller med erfaring: å oppleve den andre og seg selv i forskjellige møter.”