Crypto-token versus munt: wat is het verschil?

0
48
Avi Rozen/Shutterstock.com< /figure>

Tokens en munten zijn vergelijkbaar. Het verschil tussen een munt of een token kan technisch zijn, maar als u het verschil begrijpt, kunt u beter begrijpen hoe blockchains en cryptocurrencies werken.

Token vs. Munt: overeenkomsten en verschillen

Munten en tokens lijken in de meeste opzichten erg op elkaar. Beide zijn een soort cryptocurrency. Zowel stijgen als dalen in prijs. En beide gebruiken blockchains om transacties te valideren.

Het belangrijkste verschil tussen een munt en een token is te vinden op blockchain-niveau. Een munt is de standaard cryptocurrency van een blockchain. Ether (ETH) is bijvoorbeeld de standaardvaluta op de Ethereum-blockchain.

Wanneer een cryptocurrency gebruikmaakt of “leent” een ander blockchain-netwerk, dan wordt het als een token beschouwd. Tokens hebben hun eigen prijs, naam en nut die verschilt van de oorspronkelijke cryptocurrency. Transacties met tokens worden uiteindelijk afgewikkeld op de blockchain die ze gebruiken.

GERELATEERD: Wat is een “Blockchain”?

Tokens gebruiken slimme contracten

Ethereum is de populairste blockchain voor tokens geworden vanwege de programmeerbare slimme contracten. Ontwikkelaars kunnen hun tokens met deze slimme contracten programmeren, zodat wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, bepaalde delen van het slimme contract worden uitgevoerd. Basic Attention Token gebruikt bijvoorbeeld slimme contracten om mensen te belonen voor het bekijken van een online advertentie. Wanneer een gebruiker van de Brave-browser akkoord gaat met de advertentie, krijgt hij BAT.

ZinetroN/Shutterstock.com

De programmeerbare en flexibele slimme contracten van Ethereum maken deel uit van de reden waarom het de op één na meest waardevolle cryptocurrency ter wereld is geworden. Een blik op de top tokens laat zien dat ze bijna allemaal op de Ethereum blockchain draaien.

GERELATEERDWat is Ethereum en wat zijn slimme contracten?

Voordelen van tokeniseren

Ontwikkelaars kiezen om verschillende redenen voor tokeniseren. Ten eerste is het eenvoudig en snel. Door tokens te gebruiken hoeft er geen nieuwe blockchain te worden aangemaakt. Het ontwerpen van een blockchain is buitengewoon vervelend en veeleisend.

Bovendien, aangezien tokens de blockchain van een andere cryptocurrency gebruiken, hoeven ze niet te beginnen met een klein gebruikersbestand. Blockchains worden veiliger en betrouwbaarder met meer deelnemers. In plaats van te proberen nieuwe deelnemers te vinden, kunnen tokens gebruikmaken van bestaande blockchains zoals Ethereum of Binance Smart Chain die veel gebruikers hebben.

Soorten tokens

Er zijn verschillende soorten tokens. En omdat tokens afhankelijk zijn van programmeerbare code, kunnen ontwikkelaars deze code aanpassen en tweaken om oneindig veel dingen te doen. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om tokens te categoriseren, maar de meeste vallen in een paar opvallende groepen

Bestuurstokens zijn één categorie. Eigenaars van governance-tokens kunnen stemmen over beslissingen binnen verschillende gedecentraliseerde financiële applicaties (dApps). Hoe meer tokens iemand bezit, hoe meer macht zijn stem heeft. Een populair voorbeeld van een governance-token is een decentralized exchange Uniswap's token (UNI). Stemonderwerpen kunnen onder meer vergoedingsprijzen, upgrades van het netwerk en beloningshoeveelheden zijn.

Advertentie

De meeste tokens vallen in de categorie utility tokens. Er zijn een groot aantal utility-tokens die elk een uniek doel hebben. Chainlink (LINK) neemt realtime gegevens zoals verkeer en weer op in slimme contracten. Arweave (AR) is een nieuwe, veilige oplossing voor gegevensopslag die gebruikers stimuleert om gegevens voor langere tijd op te slaan. Gebruikers worden beloond met een AR-token naarmate ze gegevens langer bewaren.

Een van de meest populaire utility-tokens zijn non-fungible tokens (NFT's). NFT's gebruiken slimme contracten om eigendom te bewijzen. De meeste gebruiken Ethereum, maar andere blockchains zoals Tezos (XTZ) en Solana (SOL) hebben hun NFT-netwerken ook uitgebreid.

GERELATEERD: Hier is het probleem met NFT's< /strong>

Ondanks de naam zijn stablecoins eigenlijk een soort token dat bekend staat als commodity-tokens. Commodity-tokens worden ondersteund door activa die een onafhankelijke waarde hebben. Ze kunnen worden gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar, goud of zelfs olie. De twee grootste stablecoins, Tether en USD Coin, zijn gebouwd op het Ethereum-netwerk.

Beveiligingstokens zijn een ander type token. Ze zijn vergelijkbaar met aandelen, behalve dat ze gebaseerd zijn op een blockchain. Beveiligingstokens vertegenwoordigen het eigendom van een activum. Dit actief kan een bedrijf, onroerend goed of zelfs een auto zijn. Beveiligingstokens elimineren de vertragingen en kosten die typisch zijn voor makelaars.

Tokens Today

Tokens zijn een van de meest creatieve innovaties die zijn voortgekomen uit de evolutie van cryptocurrencies. Ze vullen de gaten die de meeste blockchains achterlaten. Naarmate de use-cases van blockchain en cryptocurrency vorderen, zullen tokens dat ook doen.

GERELATEERDWat is een Meme-munt?

Omdat het vrij eenvoudig is om een ​​token te maken, zijn er tienduizenden tokens. Velen hebben uiterst nuttige functies. Er zijn er echter nog meer die geen echt doel hebben. De meeste memecoins die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, zijn technisch gezien tokens. Wees voorzichtig en onderzoek altijd een token voordat u het koopt.

LEES VOLGENDE

  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Waarom zie ik “FBI Surveillance Van” in Mijn wifi-lijst?
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is