Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij, 4 schepen halfvol

0
42

Vrachtwagens geladen met tarwe in de haven van Kandla. (Express Photo)

BUITEN staan ​​ER meer dan 4.000 met tarwe beladen vrachtwagens vast in een wachtrij tot nergens. Binnen zijn er vier schepen, half geladen met tarwe en geen opdracht om te varen.

De snelle aankondiging van het verbod op de export van tarwe heeft geleid tot chaos in de haven van Deendayal in Gujarat& #8217;s Kutch-district, met exporteurs en handelaren die niet zeker zijn van het lot van hun lading.

Volgens functionarissen behoort bijna 4 lakh metrische ton (MT) tarwe die buiten de haven is gestrand, toe aan handelaren uit Madhya Pradesh alleen – sommige nog in vrachtwagens, sommige in godowns die al overvol zijn met tarwe. Onder de vastgehouden lading bevindt zich 60.000 ton tarwe naar Egypte – de eerste zending ooit die de haven zou verlaten nadat het conflict tussen Oekraïne en Rusland begon.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Read |Exportverbod schudt wereldmarkten, tarweprijzen stijgen met 6%

Afgelopen vrijdag, een dag voordat het verbod werd aangekondigd, zoemde de haven van laadactiviteit.

Best of Express Premium

Premium

Na Gyanvapi beweegt de naald binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin…

Premium

Uitgelegd: LIC's aandelen handelen met korting — maar hier’…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 17 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Uitgelegd: wat zijn stedelijke hitte-eilanden en waarom verslechteren ze tijdens… Meer Premium Stories >&gt ;

Ambtenaren van de Egyptische centrale administratie voor plantenquarantaine waren aanwezig om toezicht te houden op de zending. En een delegatie uit Madhya Pradesh had de stad Gandhidham nabij de haven bereikt om de volgende avond een graanzending naar Egypte af te bakenen.

Op maandag vertelde Sanjay Mehta, voorzitter van Deendayal Port Trust, aan The Indian Express: “ Er was al veel tarwe in de haven. Nadat het verbod was ingesteld, staan ​​vrachtwagens met tarwe buiten in de rij. Er zijn in dit verband veel vertegenwoordigingen bij ons binnengekomen. Binnen de haven is er meer dan 1 lakh ton tarwe.”

De haven ontvangt tarwe uit Punjab, UP en MP voor export, voornamelijk naar het Midden-Oosten en Europese landen. “Er zijn meer dan 32 grote godowns in de haven. Velen van hen zitten vol met tarwezendingen. Ook de huurprijzen voor goederen of opslagkosten die in de haven worden opgelegd, zijn omhooggeschoten — van Rs 10 per dag per ton tot Rs 25. Er is geen ruimte en tarwe ligt nu in de open lucht”, zei een functionaris bij de faciliteit, voorheen bekend als de Kandla-haven.

De transportsector is ook in wanorde.

“Het lijkt erop dat er geen planning was voordat de regering met de kennisgeving kwam die de export van tarwe verbood. Transporteurs geven vrachtwagenchauffeurs en schoonmakers vergoedingen en geld voor brandstof om de transporttijd te schatten. Maar duizenden chauffeurs en schoonmakers zitten vast omdat de lading van hun vrachtwagens niet wordt gelost. Schepen liggen aangemeerd in de haven, maar de douane staat laden niet toe”, zegt Teja Kangad, president van de Gandhidham Chamber of Commerce and Industry.

Redactioneel |Overheidsverbod op tarwe-export schaadt boeren en handelaren, deukt India's imago als betrouwbare wereldwijde leverancier

“Ongeveer 4.000 vrachtwagens met 3.75 lakh ton tarwe vertrokken naar Kandla voordat de regering het verbod oplegde. Deze vrachtwagens zijn de afgelopen 7-8 dagen gestrand, niet in staat om te lossen. Afgezien daarvan hadden we eerder wat tarwe gestuurd, dat ligt in godowns bij de haven. Dit zijn zendingen die toebehoren aan kleine handelaren in Madhya Pradesh”, zegt Gopal Das Agarwal, voorzitter van het in Indore gevestigde Sakal Anaj Dalhan-Tilhan Vyapari Mahasangh Samiti, een vereniging van graanhandelaren in MP.

Volgens Deendayal Port Ambtenaren van de Autoriteit (DPA), 44.340 ton tarwe afkomstig van MP is al geladen op het onder Liberiaanse vlag varende schip Mana, dat op 16 mei naar Egypte zou vertrekken.

“We smeken de autoriteiten om ons toe te staan ​​om nog minstens 5.000 ton meer te laden, zodat het schip in evenwicht is en vaarklaar is. Ongeveer 500 vrachtwagens geladen met onze tarwe wachten in de haven om hun lading op de kade te lossen, om op het schip te worden geladen. In feite ligt er al wat tarwe op de kade, maar we zijn ook niet in staat om dat te laden', zeiden bronnen die bij de zending waren betrokken.

Uitgelegd | Waarom een ​​verbod op de export van tarwe een schokreactie is, treft boeren en deukt de geloofwaardigheid van het beleid

Naast Mana liggen de in China geregistreerde Xin Yi Hai 16, de onder Indiase vlag varende Jag Radha en de onder de vlag van Singapore varende Valiant Summer aangemeerd en zijn de laadoperaties stopgezet. “Overheidskantoren bleven op zondag en maandag gesloten vanwege de Boeddha Purnima. We maken enorme extra kosten door de langere laadtijd en extra transportkosten”, aldus een functionaris van de DPA.

Xin Yi Hain 16 zou zondag naar Indonesië vertrekken met 55.162 ton tarwe, maar tot maandagavond was slechts 28.220 ton geladen. Jag Radha zou zondag met 44.280 ton tarwe naar Bangladesh vertrekken, maar er is slechts 37.460 ton geladen. Valiant Summer is gepland om woensdag uit te varen met 63.000 ton tarwe, maar slechts 12.800 ton is geladen.

“Vijf schepen wachten in de buitenste ankerplaats op hun beurt om aan te meren en de tarwezending te laden”, zei de DPA-functionaris zei.

De regering heeft zendingen toegestaan ​​waarvoor onherroepelijke kredietbrieven (LC) waren afgegeven voordat het verbod op zaterdag werd gemeld, evenals zendingen die werden aangevraagd door regeringen van andere landen om de voedselzekerheid te waarborgen.

Bronnen die betrokken waren bij de zending van 6.000 ton naar Egypte zeiden echter dat zelfs de vrijstellingen die door de regering zijn opgesomd, niet worden nageleefd.

“De douane beval het laden te stoppen terwijl ze ons opdroeg alle exportdocumenten in te dienen voor de zending opnieuw. Dit ondanks dat we de onherroepelijke kredietbrief (LC) voor de zending hebben”, vertelde een aan de zending gelinkte bron aan The Indian Express.

Vertegenwoordigers van Mera International India Ltd, die de zending heeft ingekocht, konden niet worden bereikt voor commentaar. T S Ravi, douanecommissaris in de haven zei: “De laatste richtlijnen schrijven voor dat een exporteur voor het exporteren van een lading tarwe toestemming moet krijgen van de DGFT (Director General of Foreign Trade) door het onherroepelijke LC in te dienen.”

Degenen die verband houden met de export van tarwe zeggen ook dat onherroepelijke LC's meestal worden uitgegeven nadat de verzendrekeningen zijn ingediend vanuit de haven van herkomst. “Daarom is er een groot vraagteken bij de leveringscontracten die zijn ondertekend door Indiase tarwe-exporteurs. Ze lijden niet alleen financiële verliezen, maar kunnen ook te maken krijgen met rechtszaken”, zegt een insider uit de branche.