Buffalo shooter, som livestreamade framfart på Twitch, riktade sig mot Black grannskapet, säger tjänstemän

0
40

Människor omfamnar utanför platsen för en skottlossning i en stormarknad en dag tidigare, i Buffalo, NY, 15 maj 2022. (AP)

Den vita 18-åringen som < strong>sköt 10 personer till döds i en stormarknad i Buffaloundersökte den lokala demografin och anlände en dag i förväg för att genomföra spaning med avsikten att döda så många svarta människor som möjligt, sade tjänstemän i söndags.

Den rasistiskt motiverade attacken kom ett år efter att den beväpnade mannen fördes till en sjukhus av statlig polis efter att ha uttalat hot som involverade hans gymnasieskola, enligt myndigheterna.

Han åtalades inte för ett brott och var ute från sjukhuset inom en och en halv dag, sa polisen, men avslöjandet väckte frågor om hans tillgång till vapen och om han kunde ha varit under närmare övervakning av brottsbekämpande myndigheter.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Buffaloattacken väckte sorg och ilska i det övervägande svarta området runt Tops Friendly Market. En grupp människor samlades där på söndagseftermiddagen för att leda sånger om ‘Black lives matter’ och sörjer offer som inkluderade en 86-årig kvinna som just hade besökt sin man på ett äldreboende och en säkerhetsvakt i snabbköpet, som båda var svarta.

Best of Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver precis som GST Council en plattform för att sortera centrum-statsproblem…

Premium

Förklarat: Där kolblockshus stårPremium

Hur man tacklar inflationsspiralen

Premium

Efter Gyanvapi, nålrörelser inom BJP på Kashi, Mathura: ‘Shivlin…Fler premiumhistorier >>

“Någon fyllde hans hjärta så fullt av hat att han skulle förstöra och ödelägga vårt samhälle,” sa pastor Denise Walden-Glenn.

Talar hos de nationella fredsofficerarna’ Minnesgudstjänst vid US Capitol sa president Joe Biden, “Vi måste alla arbeta tillsammans för att ta itu med det hat som förblir en fläck på Amerikas själ.” Vita huset meddelade senare att presidenten och första damen skulle resa till Buffalo på tisdag för att “sörja med samhället.”

Buffaloattacken var den dödligaste av flera skottlossningar över hela landet de senaste dagarna. Tjänstemän i Milwaukee införde ett utegångsförbud efter att 21 personer skadades i tre separata skottlossningar nära ett nöjesdistrikt där tusentals samlades i fredags för en NBA-slutspelsmatch. Tre andra skottlossningar under helgen i Midwest City ledde till att tre personer dog.

På söndagen, två skottlossningar – en på en loppmarknad i Houston och en annan i en kyrka i Kalifornien – gjorde att tre personer dödades och andra skadades.

Twitch får kritik

När landet slingrade sig efter Buffalo-attacken, framkom nya detaljer om beväpningsmannens förflutna och lördagens framfart, som skytten livestreamade på Twitch.

New Yorks guvernör Kathy Hochul, från buffel, krävde att teknikföretag skulle berätta för henne om de har gjort “allt mänskligt möjligt” för att se till att de övervakar våldsamt innehåll så snart det dyker upp. “Om inte, kommer jag att hålla dig ansvarig,” sa hon.

Twitch sa i ett uttalande att överföringen avslutades “mindre än två minuter efter att våldet började.” deltog av den påstådda beväpnade mannen, Payton Gendron, för en rapport om att en 17-årig student hade gjort hotfulla uttalanden.

Gendron hotade att utföra en skottlossning på Susquehanna Valley High School, i Conklin, New York, runt tidpunkten för examen, sa en polistjänsteman som talade på villkor att han var anonym. Tjänstemannen var inte auktoriserad att tala offentligt om utredningen.

Buffalopoliskommissarie Joseph Gramaglia sa att Gendron inte hade någon ytterligare kontakt med brottsbekämpande myndigheter efter att han släppts från sjukhuset.

&#8220 ;Ingen ringde in,” han sa. “Ingen ringde några klagomål,” Gramaglia sa.

Payton Gendron dyker upp under sin rättegång i Buffalo City Court, 14 maj 2022, i Buffalo, New York. (AP)

Föderal lag hindrar människor från att äga ett vapen om en domare har fastställt att de har en “mental defekt” eller så har de tvingats till en mentalanstalt – men enbart en utvärdering skulle inte utlösa förbudet.

Federala myndigheter arbetade fortfarande på att bekräfta äktheten av ett rasistiskt dokument på 180 sidor, som påstås ha skrivits av Gendron, som beskrev hans planer för attacken och skälen till att utföra den.

En preliminär undersökning fann att Gendron upprepade gånger besökte webbplatser som förespråkar vita supremacistiska ideologier och rasbaserade konspirationsteorier och undersökte utförligt 2019 års moskéskjutningar i Christchurch, Nya Zeeland, och mannen som dödade dussintals på ett sommarläger i Norge 2011, sa den brottsbekämpande tjänstemannen till AP.

Federala agenter delgav flera husrannsakningsorder och intervjuade Gendrons föräldrar, som samarbetade med utredare, sa polisen.

Delar av Twitch-videon som cirkulerade på nätet visade att beväpnade mannen sköt salva efter skottsalva på mindre än en minut när han rusade genom parkeringsplatsen och sedan butiken och pausade bara ett ögonblick för att ladda om. Vid ett tillfälle tränar han sitt vapen på en vit person som kryper bakom en kassadisk, men säger “Förlåt!” och skjuter inte.

Skärmdumpar som påstås vara från sändningen verkar visa ett rasistiskt uttalande riktat mot svarta människor som klottrat på hans gevär, såväl som siffran 14 – troligtvis med hänvisning till en vit supremacistisk slogan.

Myndigheterna sa att han sköt totalt, 11 svarta människor och två vita människor i lördags.

“Den här personen kom hit med det uttryckliga syftet att ta så många svarta liv som möjligt,” Buffalos borgmästare Byron Brown sa vid en presskonferens i söndags.

Det långa uttalandet som tillskrivs Gendron skisserade en rasistisk ideologi som bottnade i en övertygelse om att USA endast borde tillhöra vita människor. Alla andra, enligt dokumentet, var “ersättare” som borde elimineras med våld eller terror. Attacken var avsedd att skrämma alla icke-vita, icke-kristna människor och få dem att lämna landet, stod det.

I dokumentet stod det att Gendron undersökte demografin för att välja sitt mål och valde en stadsdel i Buffalo eftersom det hade en hög andel svarta invånare.

Gendron reste cirka 320 kilometer från sitt hem i Conklin, New York, till Buffalo för att utföra attacken, uppger polisen.

Han genomförde spaning i butiken och området i fredags, en dag före skottlossningen, Gramaglia sa.

Gendron överlämnade sig till polisen som konfronterade honom i snabbköpets vestibul och övertygade honom om att släppa geväret han hade ställt mot halsen. Han ställdes senare i lördags inför en anklagelse om mord och framträdde inför en domare i pappersklänning.

Buffalo-attacken var bara det senaste massvåldshandlingen i ett land som oroats av rasspänningar, vapenvåld och en nyligen genomförd attack. ström av hatbrott. Det skedde en månad efter att en skottlossning på en tunnelbana i Brooklyn skadade 10, och drygt ett år efter att 10 dödades i en skottlossning på en stormarknad i Colorado.

“Det är bara för mycket . Jag försöker vittna men det är bara för mycket. Du kan inte ens gå till den jävla butiken i fred,” Buffalobon Yvonne Woodard berättade för AP. “Det är bara galet.”