Buffalo-schutter, die een livestream op Twitch uitvoerde, richtte zich op de zwarte buurt, zeggen functionarissen

0
51

Mensen omhelzen elkaar buiten de plaats van een schietpartij in een supermarkt een dag eerder, in Buffalo, NY, 15 mei 2022. (AP)

De blanke 18-jarige die < strong> schoot 10 mensen dood in een supermarkt in Buffaloonderzocht de lokale demografie en arriveerde een dag van tevoren om verkenningen uit te voeren met de bedoeling zoveel mogelijk zwarte mensen te doden, zeiden functionarissen zondag.

De racistisch gemotiveerde aanval kwam een ​​jaar nadat de schutter werd meegenomen naar een ziekenhuis door de staatspolitie nadat hij volgens de autoriteiten bedreigingen had geuit met zijn middelbare school.

Hij werd niet beschuldigd van een misdrijf en kon binnen anderhalve dag het ziekenhuis verlaten, zei de politie, maar de onthulling riep vragen op over zijn toegang tot wapens en of hij onder strenger toezicht van wetshandhavers had kunnen staan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De aanval in Buffalo veroorzaakte verdriet en woede in de overwegend zwarte buurt rond Tops Friendly Market. Een groep mensen verzamelde zich daar zondagmiddag om gezangen te leiden van ‘Black lives matter’ en rouwen om slachtoffers, waaronder een 86-jarige vrouw die net haar man had bezocht in een verpleeghuis en een bewaker van een supermarkt, die allebei zwart waren.

Beste van Express Premium

Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als GST Council, heb je een platform nodig om Center-state iss te sorteren…

Premium

Uitgelegd: waar de kolenblokken staan

Premium

Hoe de inflatiespiraal aan te pakken

Premium

Na Gyanvapi, naald beweegt binnen BJP op Kashi, Mathura: ‘Shivlin… Meer Premium Stories >>

“Iemand vulde zijn hart zo vol haat dat hij onze gemeenschap zou vernietigen en verwoesten,” zei ds. Denise Walden-Glenn.

Sprekend bij de National Peace Officers’ Herdenkingsdienst in het Capitool van de VS, zei president Joe Biden: “We moeten allemaal samenwerken om de haat aan te pakken die een smet op de ziel van Amerika blijft.” Het Witte Huis kondigde later aan dat de president en de first lady dinsdag naar Buffalo zouden reizen om 'te treuren met de gemeenschap'.

De aanval in Buffalo was de dodelijkste van meerdere schietpartijen in het hele land in de afgelopen dagen. Ambtenaren in Milwaukee hebben een avondklok ingesteld nadat 21 mensen gewond waren geraakt bij drie afzonderlijke schietpartijen in de buurt van een uitgaansgebied waar duizenden vrijdag bijeenkwamen voor een NBA-playoff-wedstrijd. Bij drie andere schietpartijen in het weekend in de stad Midwest kwamen drie mensen om het leven.

Bij twee schietpartijen op zondag, één op een vlooienmarkt in Houston en één in een kerk in Californië, vielen drie doden en raakten anderen gewond.

Twitch krijgt kritiek

Terwijl het land bijkwam van de Buffalo-aanval, kwamen er nieuwe details naar voren over het verleden van de schutter en de razernij van zaterdag, die de schutter livestreamde op Twitch.

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, geboren in Buffalo, eiste van technologiebedrijven dat ze haar zouden vertellen of ze “alles wat menselijkerwijs mogelijk was” hebben gedaan. om ervoor te zorgen dat ze gewelddadige inhoud in de gaten houden zodra deze verschijnt. “Zo niet, dan houd ik u verantwoordelijk,” zei ze.

Twitch zei in een verklaring dat de uitzending werd beëindigd 'minder dan twee minuten nadat het geweld begon'. bijgewoond door de vermeende schutter, Payton Gendron, voor een melding dat een 17-jarige student dreigende uitspraken had gedaan.

Gendron dreigde een schietpartij uit te voeren op Susquehanna Valley High School, in Conklin, New York, rond de tijd van afstuderen, zei een wetshandhaver die sprak op voorwaarde van anonimiteit. De functionaris was niet gemachtigd om in het openbaar over het onderzoek te spreken.

De politiecommissaris van Buffalo, Joseph Gramaglia, zei dat Gendron na zijn vrijlating uit het ziekenhuis geen contact meer had met de politie.

&#8220 ;Niemand heeft gebeld,” hij zei. “Niemand heeft klachten geuit,” zei Gramaglia.

Payton Gendron verschijnt tijdens zijn voorgeleiding in Buffalo City Court, 14 mei 2022, in Buffalo, New York. (AP)

De federale wet verbiedt mensen om een ​​wapen te bezitten als een rechter heeft vastgesteld dat ze een “mentaal defect” of ze zijn gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting – maar een evaluatie alleen zou niet tot het verbod leiden.

Federale autoriteiten waren nog steeds bezig om de authenticiteit te bevestigen van een racistisch document van 180 pagina's, zogenaamd geschreven door Gendron, waarin zijn plannen voor de aanval en de redenen voor de uitvoering ervan gedetailleerd werden beschreven.

Uit een voorlopig onderzoek bleek dat Gendron dat herhaaldelijk had gedaan. bezocht sites die blanke supremacistische ideologieën en op ras gebaseerde samenzweringstheorieën aanhangen en deed uitgebreid onderzoek naar de moskee-schietpartijen in 2019 in Christchurch, Nieuw-Zeeland, en de man die in 2011 tientallen doden op een zomerkamp in Noorwegen, vertelde de wetshandhaver aan AP.

Federale agenten dienden meerdere huiszoekingsbevelen uit en interviewden de ouders van Gendron, die samenwerkten met onderzoekers, zei de wetshandhavingsfunctionaris.

Delen van de Twitch-video die online circuleert, toonden dat de schutter salvo na salvo van schoten afvuurde in minder dan een minuut terwijl hij door de parkeerplaats rende en toen door de winkel, even pauzerend om te herladen. Op een gegeven moment richt hij zijn wapen op een blanke die ineengedoken achter een kassa zit, maar zegt “Sorry!” en schiet niet.

Screenshots die zogenaamd afkomstig zijn uit de uitzending, lijken een racistische smet te tonen die gericht was op zwarte mensen die op zijn geweer waren gekrabbeld, evenals het nummer 14 – waarschijnlijk verwijzend naar een blanke supremacistische slogan.

Autoriteiten zeiden dat hij in totaal schoot, 11 zwarte mensen en twee witte mensen zaterdag.

“Deze persoon kwam hier met het uitdrukkelijke doel om zoveel mogelijk zwarte levens te nemen,” Burgemeester van Buffalo, Byron Brown, zei zondag op een persconferentie.

De lange verklaring die aan Gendron werd toegeschreven, schetste een racistische ideologie die was geworteld in de overtuiging dat de Verenigde Staten alleen aan blanken zouden moeten toebehoren. Alle anderen, aldus het document, waren “vervangers” die met geweld of terreur moeten worden geëlimineerd. De aanval was bedoeld om alle niet-blanke, niet-christelijke mensen te intimideren en hen ertoe te brengen het land te verlaten, stond er.

In het document stond dat Gendron demografische gegevens deed om zijn doelwit te selecteren, en een buurt in Buffalo uitkoos. omdat het een hoog percentage zwarte inwoners had.

Gendron reisde ongeveer 320 kilometer van zijn huis in Conklin, New York, naar Buffalo om de aanval te plegen, zei de politie.

Hij voerde vrijdag, een dag voor de schietpartij, verkenningen uit in de winkel en de omgeving. zei.

Gendron gaf zich over aan de politie, die hem confronteerde in de hal van de supermarkt en hem overhaalde het geweer dat hij om zijn nek had gezet te laten vallen. Hij werd later zaterdag voorgeleid op beschuldiging van moord en verscheen voor een rechter in een papieren toga.

De aanval in Buffalo was slechts de laatste daad van massaal geweld in een land dat onrustig was door raciale spanningen, wapengeweld en een recente golf van haatmisdrijven. Het kwam een ​​maand na een schietpartij in een metro in Brooklyn waarbij 10 gewonden vielen, en iets meer dan een jaar nadat er 10 werden gedood bij een schietpartij in een supermarkt in Colorado.

“Het is gewoon te veel . Ik probeer te getuigen, maar het is gewoon te veel. Je kunt niet eens rustig naar die verdomde winkel gaan,” Inwoner van Buffalo, Yvonne Woodard, vertelde de AP. “Het is gewoon gek.”