Home Norsk Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den eneste utveien er å kjempe for folkets sak; en leder dukker da opp automatisk

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den eneste utveien er å kjempe for folkets sak; en leder dukker da opp automatisk

0

Kongressleder Bhupinder Singh Hooda i samtale med Manraj Grewal Sharma på Idea Exchange. (Ekspressbilde av Renuka Puri)

Bhupinder Singh Hooda snakker om hva kongressen må gjøre for å gi en god kamp til BJP, forberede seg til valget i 2024 og gi bøndene det de trenger. Denne økten ble moderert av Manraj Grewal Sharma, Resident Editor (Chandigarh), The Indian Express.

Manraj Grewal Sharma: Hvordan forbereder kongressen seg til valget i 2024? Som veteranleder, hva tror du kongressen må gjøre for å gi BJP en god kamp?

Når det gjelder politikk, er kongressen for de fattige, bønder og arbeidere. Men den nåværende NDA-regjeringen har gjort et skifte i sin politikk, og resultatet kan du se – de rike blir rikere og de fattige blir fattigere.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Når det gjelder meg, vil jeg snakke om bønder og gårdsarbeidere. Hva er behovet for timen? Bonden får minimum støttepris (MSP), ikke maksimal utsalgspris, men noen ganger får han ikke engang det. Før disse tre gårdslovene ble vedtatt, var det tre forordninger. På det tidspunktet hadde jeg sagt at regjeringen skulle komme med en fjerde forordning. I disse ordinansene gikk de for private mandier. Jeg har ingen problemer med private mandier, men i private mandier var ikke MSP obligatorisk. I APMC-er er MSP obligatorisk. Så jeg sa at det burde være en fjerde forordning, slik at hvis noen, privat eller offentlig, kjøper mindre enn MSP, er det straffbart ved lov. Så bonden får sin rett. Til nå får ikke bøndene det som skal til.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 16. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Modi i Lumbini: Buddhismen gir India et kulturelt inntog i Nepal – det …

Premium

Den sinte unge brigaden til Sharad &#8216 ;Mr Congeniality’ Pawar

Premium

Forklart: Hvordan hetebølgen igjen skyller over IndiaFlere premiumhistorier >>

Vi bør lage en lov som gjør kjøp mindre enn MSP straffbart. Hvis du ikke gir bonden en lønnsom pris, og lar private aktører ha sin egen vilje, vil han gå for nødsalg

Manraj Grewal Sharma: Eksperter føler at markedskreftene ikke bare vil hjelpe til med diversifisering, men også til å gi bonden bedre lønn. For eksempel klarte noen bønder i år å selge hveten for mer enn MSP i Haryana også.

Noen ganger skjer det. Denne gangen, på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina, fikk til og med bønder i Punjab 5–10 Rs mer (enn MSP) for hvete, men det er ikke en lønnsom pris. NDA-regjeringen lovet å doble inntektene til bøndene. Det er 2022 og inntektene deres har faktisk falt på grunn av de økende kostnadene for innsatsvarer som diesel og gjødsel. I løpet av UPA-regjeringens ti år var den gjennomsnittlige økningen i MSP 12-22 prosent. De siste sju årene har MSP økt med kun 5,5-7,5 prosent. Det er ikke noe problem med privatisering, men alle som kjøper mindre enn MSP, enten privat eller APMC, bør straffes ved lov.

Harish Damodaran: Vil ikke dette drive bort de private spillerne?

50 prosent av den totale sysselsettingen er gitt av landbrukssektoren. Folk fra landlige områder migrerer til byer på grunn av arbeidsledighet. Hvis du ikke gir dem en lønnsom pris, og lar private aktører ha sin egen vilje, vil bonden gå for nødsalg. Du kan ikke kvele bønder på den måten. Du må balansere ting slik at både bønder og private aktører tjener.

Manraj Grewal Sharma: Du nevnte at de krympende landbeholdningene gjør jordbruket uholdbart. Bør vi ikke tenke ut av boksen i stedet for bare å fokusere på MSP?

Med mindre MSP er der, vil ikke oppdrett være bærekraftig. Det er også andre ting som trenger en inntektsøkning, for eksempel meieri, fiskeri og fjørfe. Det er ikke bare bønder, men også landløse gårdsarbeidere som ikke får finansiering fra banksektoren. De burde gis midler til svine- og fjørfe osv. Agitasjonen på gården fant sted fordi bøndene trodde at regjeringen avskaffet MSP.

Alle har sagt at det ikke kan være noen allianse uten kongressen. Hvilket parti som leder avhenger av alliansens natur – om det er en statlig eller sentral allianse. For 2024 vil vi avgjøre tilsvarende

Manoj CG: Du var en av underskriverne av brevet som 23 partimenn skrev til Sonia Gandhi i 2020. Nylig sa du at partiet skulle innføre kollektiv og inkluderende beslutningstaking på alle nivåer. Etter det ble Uday Bhan, ansett som nær deg, gjort til president i Haryana-kongressen. Er du fortsatt irritert på festen?

Jeg ble aldri irritert på festen. Hver kongressmedlem er nær meg. Men vi hadde noen forslag. Og i fremtiden også, hvis jeg tror det er i partiets interesse, vil jeg fortsette å foreslå. Det var grunnlaget for brevet. Det var ikke mot eller til fordel for noen. Dette var noen forslag til hvordan man kan snu partiet, fordi Sonia Gandhi sa at partiets base ble svekket.

Manoj CG: Hva var det Kumari Selja ikke gjorde som Uday Bhan skal gjøre?

Hun gjorde også en god jobb. Men dette er en prosess. Jeg var også PCC-president. Hva jeg gjorde eller ikke gjorde er ikke spørsmålet, men jeg ble endret.

Manraj Grewal Sharma: Uday Bhan sa at kongressen vil gjøre opp med kvotesystemet i billettdistribusjon .

Billetter bør avgjøres etter vinnbarhet. I et demokrati avhenger antall mandater du kan vinne av kandidaten, ettersom nå sammen med partiet også ansiktet betyr noe. Så prioritet må gis til personens vinnbarhet uavhengig av hans tilknytning.

Liz Mathew: Alle føler at dette er en av de verste tidene kongressen står overfor. Hva mener du kongressen bør gjøre umiddelbart for å gjøre seg selv til et formidabelt alternativ til BJP, i det minste i noen stater?

Ethvert parti i et demokrati bør kjempe for folkets aspirasjon; de bør gå med det folket streber etter, og hva folk forventer av dem. Så vi bør kjempe for deres saker. I dag, i Haryana, enten det er bonde, arbeider, handelsmann eller statstjener, er ingen fornøyd med den nåværende regjeringen. Vi må ta opp saken deres.

Følg Mahatma Gandhis politikk og hans tanker. Han var en trofast hindu, men hadde respekt for enhver religion. Kongressen har alltid fulgt Gandhis retningslinjer

Liz Mathew: BJP har dukket opp som det ultimate regjerende partiet uten noen store motstridende krefter. Vi ser også fremveksten av AAP. Hva burde kongressen ha gjort fra 2004 til 2014 for å forhindre denne glemselen?

Demokrati består av et regjerende parti og en opposisjon. Opposisjonen kommer til makten bare når den er i stand til å gi løftet eller makten til folk. Vi mislyktes i det. I 2009 var LK Advani en trofast, men han var ikke i stand til å love folket at han vil danne regjering. Men i 2014 ga Narendra Modi dette løftet og han vant. I politikken kan til og med én hendelse endre hele historien. La oss se hva som skjer.

Liz Mathew: Vi har sett AAP nylig ta opp nasjonalismesaken, i tråd med BJP. De tok noen skritt for å tilfredsstille flertallet, samtidig som de holdt en avstand fra visse saker som skadet et minoritetssamfunn. Vi har lest i historien at kongressledere, det være seg Indira Gandhi eller Rajiv Gandhi, hadde tatt visse skritt som ble sett på som å glede et bestemt samfunn. Hva er ditt syn på denne typen politikk?

I et demokrati har alle partier rett til det. Så AAP gjør det også. Grunnen til at det lyktes i Punjab er åpenbar; det var det viktigste opposisjonspartiet. Hvis kongressen ville ha gjort noen endringer for to år siden, ville det vært bedre. Men la det ligge til side. AAP har ingen tilstedeværelse i Haryana. I Haryana ser folk bare på Kongressen som et alternativ.

Manraj Grewal Sharma: Tror du at AAP-sweep i Punjab vil ha en innvirkning på Haryana?

< p>Haryana har Delhi på tre sider, og til tross for at de har vært ved makten i så mange år i Delhi, kunne ikke AAP gjøre seg gjeldende i Haryana. Punjab er annerledes. Hver stat har forskjellige politiske situasjoner.

Harikishan Sharma: Du sa at Haryana ser mot Kongressen for et alternativ, men trender viser at din stemmeandel har falt jevnt siden 2005 da du var CM selv om Kongressens rase nasjonalt begynte i 2014. Stemmeandelen din i Haryana falt fra 43 pr. prosent i 2005 til 35 prosent i 2009 til 24-25 prosent i 2019-meningsmålingene. Hvordan kan du overbevise folk om å se på partiet ditt som et alternativ når basen din stadig eroderer?

Hva ble resultatet i 1996? Kongressen hadde bare seks-syv seter av 90. I Lok Sabha fikk vi bare to seter – det ene var mitt, det andre var til Kumari Selja. Men sakte, i 2000, fikk vi 24 plasser. Disse tingene skjer og vil fortsette å skje. Den nåværende regjeringen i Haryana har sviktet fullstendig. Det har vist seg å være en ikke-presterende regjering, bare en hendelsesstyringsregjering. Folk har innsett dette, og det er derfor de ser mot kongressen.

Les også |Bhupinder Singh Hooda: Den eneste veien fremover for kongressen er å ta i bruk modellen for inkluderende og kollektivt lederskap

Shyamlal Yadav: Vi har sett hvordan BJP gjorde parivarvaad (nepotisme) til et stort problem i UP og lyktes. I Haryana er din tredje generasjon i politikk. Du ble CM med 81 seter og nå har du 31 seter. For å beskytte deg mot dette BJP-angrepet, synes du ikke kongressen burde gi nye mennesker en mulighet?

Det er ikke tredje, men fjerde generasjon; min bestefar konkurrerte i 1923, han var en ruvende leder. Faren min var medlem av syv forskjellige hus. Ingen i verden er medlem av syv forskjellige hus, bortsett fra min far. Jeg har vært på Lok Sabha fire ganger og fem ganger på Vidhan Sabha. Deepender har også vært i Lok Sabha tre ganger, og er nå i Rajya Sabha. Spørsmålet er hvordan du oppfører deg med folk – om de aksepterer deg eller ikke. Det er ikke noe slikt at du er en politiker som sønnen din ikke kan gå inn i politikken. Eller hvis du er journalist, kan ikke sønnen din bli journalist. Hvis han er en god journalist, vil han utskjære sin egen posisjon.

Manoj CG: Du er en grasrotleder. Hva er den politiske motsetningen til denne aggressive hindutva drevet av BJP og RSS?

Følg Mahatma Gandhis politikk og hans tanker. Han var en trofast hindu, men hadde respekt for enhver religion. Kongressen har alltid fulgt Gandhis politikk.

Liz Mathew: Under rettssaken mot Babri Masjid sa LK Advani at han hadde lært å bruke religion i politikk fra Mahatma Gandhi.

Dette er hva jeg sier. Vi vil alltid følge Mahatma Gandhi. Hva er galt med det, når han var i stand til å ta alle sammen med seg. Det være seg hinduer, muslimer, sikher eller kristne, alle deltok i frihetskampen under hans ledelse. Tanken burde være hvordan den skal brukes til å bygge vår nasjon. Hvis du lager en vei, kan du lage en vei for en bestemt religion eller en kaste? Det må være for alle.

Shyamlal Yadav: Regjeringen din var ved makten i 10 år fra 2004 til 2014. Siden den gang ser det ut til at kongressen har gjort lite for partiet selv om Rahul og Sonia Gandhi var fri. Du må også lure på hvorfor kongressen krymper.

Dette er grunnen til at vi har organisert Chintan Shivir. Vi holder partivalg. Vi starter fra blokknivået. I Haryana var det ingen kongresskomiteer på bakkenivå eller distriktskongresskomiteer de siste syv årene. For at enhver organisasjon skal være sterk, er de underordnede organisasjonene et must. Så denne gangen har vi valg for blokk-, distrikts- og statskongresskomiteer. Vi skal bygge en sterk organisasjon.

Ikke gå glipp av |Udai Bhan som Haryana Cong-sjef: Of Aaya Rams, Gaya Rams og åpne dører

Shubhajit Roy: Gandhi var for forbud (av alkohol). Haryana har en av de mest liberale politikkene.

Gandhis disippel Nitish Kumar håndhever forbud, ikke sant? Hva er resultatet? Du må innse hvilke sosiale endringer som skjer. Bansi Lal hadde prøvd forbud, men hva er resultatet i dag? Det var flere mangler ved det. I Nitish Kumars Bihar er så mange mennesker innesperret i fengsler.

Shubhajit Roy: Det er en debatt på nasjonalt nivå om at UPA-allierte bør ta ledelsen og kongressen bør ta baksetet. Hva mener du?

Alle har gitt uttalelser om at det ikke kan være noen allianse uten kongressen. Hvilket parti som leder avhenger av alliansens natur – om det er en statlig eller sentral allianse. For 2024 avgjør vi deretter. I delstatsvalget må det store partiet som bør ta ledelsen få plass av alle.

Kongressen må være i hovedstrømmen i den nasjonale alliansen. I 1977, da Janata-partiet ble dannet, hvem ledet? Selv Morarji Desais navn ble ikke erklært for statsministerposten. Så det avhenger av den politiske situasjonen. Hvis alle i alliansen tenker på landets interesser, vil de bestemme seg deretter.

Manoj CG: Hva har endret seg siden 2014 i forholdet mellom hinduer og muslimer? Hva bør være den politiske responsen på felles spenning?

I Haryana distraherer regjeringen folket for å skjule sine feil. Dette er ikke reelle problemer. Vi har bodd sammen i så mange år. Alle vet at alle må leve sammen. Vi har respekt for enhver religion. Vi bærer alle med oss. Vi engasjerer oss ikke i hatpolitikk. Kongressen fremhever de virkelige problemene. Folk vil sakte innse. Det tar tid i et demokrati.

Må leses |Fra motorveien til HPCC-kontoret gjør Hoodas Bhan-arrangementet til et skue av sin styrke

Manraj Grewal Sharma: Nylig feiret både Akali Dal og kongressen sine hundreårsjubileum. Begge partier er på tilbakegang. Og en rype mot begge er nepotisme; der ber de om å endre Badal, her snakker de om å erstatte Rahul.

Hvis noen sier i et demokrati at deres parti aldri vil gå ned, er det ikke sant. Jeg har sett da det bare var to parlamentsmedlemmer fra BJP. Jeg har sett mer enn to tredjedelers flertall av kongressen. Det skjer. Og det er bra for demokratiet. Ingen skal monopolisere makten. Ingen skal tro at de er immune. Folk ser alt, de er veldig intelligente. De bestemmer seg til rett tid.

Manoj CG: Valg av kongresspresident vil finne sted i august-september og Lok Sabha-valg om to år. Synes du Sonia Gandhi bør fortsette til LS-valget er over?

Partiet holder valg, og den som blir valgt bør være president. Partiet holder demokratiske valg. Hvis Sonia Gandhi blir akseptert av alle, vil hun være der.

Varinder Bhatia: Tror du at et ansiktsskifte kan gjenopplive det i det nåværende scenariet når festen din glir?

I dag, sammen med partiet, er ansiktet også viktig – enten det er kongressen eller BJP. Kan du spørre en hvilken som helst BJP-person, hva vil være din stilling minus Narendra Modi? I 2004 hjalp vi Sonia Gandhi (til å bli statsminister), jeg var i parlamentet, men hun nektet. I vårt parti tenker vi på menneskene. Den eneste utveien er å kjempe for folkets sak, for deres problemer. En leder dukker da opp automatisk.

Sourav Roy Barman: I løpet av de neste månedene skal Arvind Kejriwal reise til Haryana og slå fast at alle parter er prøvd og testet, gi oss en sjanse. Med Haryana klemt mellom to AAP-styrte stater, har du råd til å avskjedige AAP? Og hvorfor tror du samtalene falt med Prashant Kishor?

Jeg kan ikke si noe om ham (Kishor), men når det gjelder AAP, må alle parter komme og overbevise folket. Men i Haryana ser folk et alternativ bare i kongressen. Og jeg sier dette fordi jeg kjenner realitetene på bakken.

Varinder Bhatia: Du har holdt Vipaksh Aapke Samaksh-programmer, men vi så aldri statskongressens president delta. Men den nyutnevnte presidenten var der sammen med deg på det nylige programmet. Er det et forsøk på å presentere et samlet ansikt?

Det er ikke snakk om fraksjonisme. Vårt neste program er i Fatehabad, og kongressens statspresident vil også være der. Disse programmene er organisert av lovgiverpartiet. Fordi MLAene må vite (problemene), må de være på bakken slik at de kan ta opp disse spørsmålene i forsamlingen. Det var ideen med det programmet.

Hvorfor Bhupinder Singh Hooda

En av de høyeste kongresslederne og leder av opposisjonen i Haryana Forsamlingen, Bhupinder Singh Hooda var sjefsminister i Haryana fra 2005 til 2014. Med den nylige fornyelsen av partienheten i staten, og utnevnelsen av lojalisten hans til Haryana-kongresssjefen, har den tidligere CM kuttet gjennom partifraksjonene for å dukke opp den ubestridte lederen i oppkjøringen til forsamlingsvalget i 2024 når staten skal møte en ny deltaker i Aam Aadmi-partiet. Hooda, som har betydelig støtte blant bønder, ble også nylig betrodd å utarbeide et agendapapir om bønder og landbruk for kongressens Chintan Shivir