”Bevis på grymheter kan gå förlorade i Mariupols fall”

0
55

När slaget om Mariupol nu tycks gå mot slutet finns farhågor om att bevisen på eventuella ryska krigsbrott kan gå förlorade för alltid. Det skriver CNN:s Joshua Berlinger i en analys. Han minns hur Mariupol var staden där Ryssland i mars bombade en teater där det enligt vittnesuppgifter fanns fler än 1 000 personer samlade, och att det var där som en förlossningsklinik utsattes i en uppmärksammad attack. I Butja och Borodjanka blev omfattningen av de påstådda krigsbrotten först kända efter att rysk trupp lämnat, skriver Berlinger. Reuters Tom Balmforth och Jonathan Landay skriver att Kreml står inför ”växande utsikter till nederlag” även om man nu förbereder sig på att ta kontroll över hamnstaden fullt ut. Rysslandsforskaren Michael Kofman säger till nyhetsbyrån att en hård och ”potentiellt lång kamp” väntar i Donbas. – Den ryska militären har inte gjort bra ifrån sig i offensiven, men de ger sig inte så lätt heller.