2018 NSE-manipulationsfall: För att mot borgen, en avståelse från Dylan: pengar talar inte… de svär

0
83

Chitra Ramkrishna. (Foto: Reuters/File)

Pengar har ett genomgripande inflytande på människor, har en domstol i Delhi sagt, med hjälp av texten till en Bob Dylan-låt i sin detaljerade ordning som nekar borgen för NSE:s tidigare verkställande direktör Chitra Ramkrishna och tidigare koncernchef Anand Subramanian i ett fall av börsmanipulation 2018.

“Bob Dylan sa en gång 'pengar talar inte, det svär', som är en låt från 1964-albumet 'It's Alright Ma I’m Only Bleeding' “Skrev specialdomaren Sanjeev Aggarwal i den 42-sidiga ordningen. “… betyder att pengar inte bara har inflytande, utan de har ett stort inflytande, till och med ett perverst inflytande på människor.”

Domaren sa att Ramakrishna vid första påseende verkade ha skött NSE:s angelägenheter “liknande den som en privat klubb”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Rätten förklarade skälen för att neka borgen och sa att eftersom duon hade en pole position på NSE, hade deras chanser att manipulera bevis och att påverka vittnen kan inte uteslutas.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 18 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Förklarat: Artikelns innehåll och omfattning 142, åberopat av Högsta domstolen…

Premium

Från Indras flagga och Krishna’s banner till saffransflagga: Från di…

Premium

Sanjiv Bajaj: “Behöver, precis som GST Council, en plattform för att sortera centralstatliga problem…Fler premiumhistorier &gt ;>

Medan han kommenterade landets ledande börs sa domaren att finansvärlden, inklusive utländska institutionella investerare (FII), “väntar med häpen andedräkt på att NSE ska lösa in sig, så att de kan flyga till detta land för att investera i massor, som för närvarande är en lysande destination för investeringar.”

“När det gäller NSE:s angelägenheter vid den relevanta tidpunkten, skulle det inte vara på sin plats att notera här att det kommer en tid i livet för en institution, där den befinner sig vid ett vägskäl, då den bör ta en väg som är en rätt väg för att återställa dess ära, snarare än att begrava skeletten, som senare kan förvandlas till Frankenstein-monster, sade domstolen.

2018 års ärende avser anklagelser om förmånlig tillgång till handelssystemet för vissa mäklare genom samlokaliseringsfacilitet, där mäklare kan köpa “rackutrymme” för sina servrar på NSE, tidig inloggning och “dark fibre”, vilket kan ge en handlare snabbare tillgång till börsens dataflöde på en del av en sekund. Till och med en fördel på en sekund anses kunna ge stora vinster för en handlare.

Enligt Securities and Exchange Board of India tog flera viktiga beslut av Ramkrishna under hennes tid som NSE:s VD och VD från 2013 till 2016, inklusive Subramanians utnämning, vägleddes av en oidentifierad yogi “som kanske till stor del bor i Himalayaområdena”. Ramkrishna påstås ha delat konfidentiell information om börsen med “Himalayan Yogi”.

CBI har sagt till domstolen att “Himalayan Yogi” inte var någon annan än Subramanian själv.