2018 NSE-manipulatiezaak: om borgtocht te voorkomen, refrein Dylan: geld praat niet … het zweert

0
48

Chitra Ramkrishna. (Photo: Reuters/File)

Geld heeft een alomtegenwoordige invloed op mensen, heeft een rechtbank in Delhi gezegd, met behulp van de tekst van een lied van Bob Dylan in de gedetailleerde volgorde waarin borgtocht wordt geweigerd aan de voormalige directeur van NSE, Chitra Ramkrishna en voormalig groepsfunctionaris Anand Subramanian in een geval van beursmanipulatie uit 2018.

“Bob Dylan zei ooit 'money doesn't talk, it swears', een nummer van het album 'It's Alright Ma I’m Only Bleeding uit 1964' '” schreef speciale rechter Sanjeev Aggarwal in de volgorde van 42 pagina's. “… betekent dat geld niet alleen invloed heeft, maar grote invloed heeft, zelfs een perverse invloed op mensen.”

De rechter zei dat Ramakrishna op het eerste gezicht de zaken van de NSE leek te leiden “vergelijkbaar met die van een privéclub”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Om de redenen voor de weigering van borgtocht uit te stippelen, zei de rechtbank dat aangezien het duo een poleposition had bekleed bij de NSE, hun kansen om met bewijsmateriaal te knoeien en het beïnvloeden van getuigen kan niet worden uitgesloten.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 18 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: de inhoud en reikwijdte van het artikel 142, ingeroepen door Supreme Court…

Premium

Van Indra's vlag en Krishna's banner tot saffraanvlag: van de di…Premium

Sanjiv Bajaj: 'Net als de GST Council heb je een platform nodig om de zaken in het centrum van de staat te sorteren… Meer Premium Stories &gt ;>

Terwijl hij commentaar gaf op de toonaangevende effectenbeurs van het land, zei de rechter dat de financiële wereld, inclusief Foreign Institutional Investors (FII's), “met ingehouden adem wachten tot de NSE zichzelf terugkoopt, zodat ze naar dit land kunnen vliegen om massaal te investeren, wat op dit moment een schitterende bestemming is voor investeringen.”

“Met betrekking tot de aangelegenheden van NSE op het relevante tijdstip zou het niet misstaan ​​hierin te constateren dat er een tijd komt in het leven van een instelling, waar het zich op een kruispunt bevindt, dan zou het een pad moeten inslaan dat een juiste pad om zijn glorie te herstellen, in plaats van de skeletten te begraven, die later in Frankenstein-monsters kunnen veranderen”, aldus de rechtbank.

De zaak van 2018 heeft betrekking op beschuldigingen van preferentiële toegang tot het handelssysteem aan sommige makelaars via de co-locatiefaciliteit, waar makelaars “rackruimte” voor hun servers bij NSE, vroege login en “dark fibre” kunnen kopen, waardoor een handelaar in een fractie van een seconde snellere toegang tot de datafeed van de beurs kan krijgen. Zelfs een voorsprong van een fractie van een seconde wordt in staat geacht om enorme winsten voor een handelaar te brengen.

Volgens de Securities and Exchange Board of India zijn verschillende belangrijke beslissingen genomen door Ramkrishna tijdens haar ambtstermijn als NSE's MD en CEO van 2013 tot 2016, inclusief de benoeming van Subramanian, werden geleid door een niet-geïdentificeerde yogi “die mogelijk grotendeels in de Himalayan Ranges woont”. Ramkrishna zou vertrouwelijke informatie over de beurs hebben gedeeld met de “Himalaya yogi”.

Het CBI heeft de rechtbank verteld dat de “Himalaya yogi” niemand anders was dan Subramanian zelf.