Wie is Devasahayam Pillai, de eerste Indiase leek die door het Vaticaan heilig werd verklaard?

0
62

Het wandtapijt met de afbeelding van Titus Brandsma, top, en Lazzaro alias Devasahayam hangt zondag op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan tijdens hun heiligverklaringsmis gevierd door paus Franciscus. (AP)

Devasahayam Pillai, die als hindoe in het Kanyakumari-district van Tamil Nadu werd geboren en zich in de 18e eeuw tot het christendom bekeerde, werd de eerste Indiase leek die door het Vaticaan tot heilig werd verklaard op Zondag.

Paus Franciscus heiligde de zalige Devasahayam heilig tijdens de heiligverklaringsmis in de Sint-Pietersbasiliek, die werd bijgewoond door meer dan 50.000 gelovigen van over de hele wereld, evenals regeringsdelegaties die hem en negen anderen eerden nieuwe heiligen, meldde PTI.

Naast Devasahayam riep de paus vijf andere mannen uit – Titus Brandsma, Cesar de Bus, Luigi Maria Palazzolo, Giustino Maria Russolillo en Charles de Foucauld – en vier vrouwen – Maria Rivier, Maria Francesca van Jesus Rubatto, Maria van Jesus Santocanale en Maria Domenica Mantovani — als heiligen.

Leven en dood

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het beste van Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw over India raastMeer Premium Stories >>

Devasahayam werd geboren op 23 april 1712 in het dorp Nattalam in het district Kanyakumari, en diende vervolgens aan het hof van Marthanda Varma van Travancore. Na een ontmoeting met een Nederlandse marinecommandant aan het hof, werd Devasahayam in 1745 gedoopt en nam de naam 'Lazarus' aan, wat 'God is mijn hulp' betekent.

“Zijn bekering viel niet in goede aarde bij de hoofden van zijn inheemse religie. Er werden valse beschuldigingen van verraad en spionage tegen hem ingebracht en hij werd van zijn post in het koninklijk bestuur ontdaan”, zei het Vaticaan in een nota in februari 2020. Volgens het Vaticaan “drong hij tijdens zijn prediking vooral aan op de gelijkheid van iedereen.” mensen, ondanks kasteverschillen”, wat “de haat van de hogere klassen opwekte, en hij werd gearresteerd in 1749”.

Op 14 januari 1752 werd Devasahayam doodgeschoten in het Aralvaimozhy-woud. Hij wordt algemeen beschouwd als een martelaar en zijn stoffelijke resten werden begraven in wat nu de Sint-Franciscus Xaveriuskathedraal is in Kottar, Nagercoil.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Sainthood road

In 2004 heeft het bisdom Kottar samen met de Tamil Nadu Bishops' Raad en Conferentie van katholieke bisschoppen van India aanbevolen Devasahayam voor zaligverklaring. Hij werd in 2012 gezegend door het bisdom van Kottar, 300 jaar na zijn geboorte.

Best of Explained

Click hier voor meer

Tijdens het middaggebed 'Angelus' in het Vaticaan die dag, beschreef paus Benedictus XVI Devasahayam als een “trouwe leek”, en drong hij er bij christenen op aan “aan te sluiten bij de vreugde van de kerk in India en te bidden dat de nieuwe Zalig mag het geloof van de christenen van dat grote en nobele land ondersteunen”, aldus de nota van het Vaticaan.

In 2014 erkende paus Franciscus een wonder dat aan Devasahayam werd toegeschreven, waarmee de weg naar zijn heiligverklaring werd vrijgemaakt. Hij werd in februari 2020 goedgekeurd voor heiligheid vanwege “het verdragen van toenemende ontberingen” nadat hij had besloten het christendom te omarmen, volgens het Vaticaan, dat afgelopen november 15 mei 2022 aankondigde als de datum voor de ceremonie.

Tijdens het opruimen Devasahayam voor heiligheid in 2020, liet het Vaticaan 'Pillai' van zijn naam vallen en verwees naar hem als “Gezegende Devasahayam”.