Waarom zie ik “FBI Surveillance Van” in mijn wifi-lijst?

0
56
Dioph/Shutterstock.com

Als je probeert verbinding te maken met een Wi-Fi-toegangspunt en je ziet “FBI Surveillance Van” in uw SSID-lijst, moet u zich zorgen maken? Staat er een FBI-busje voor je deur? We zullen deze verrassend veelvoorkomende situatie tot op de bodem uitzoeken.

Het is een praktische grap

Als je “FBI Surveillance Van,” “FBI-busje,” "NSA-busje" of "Politie Surveillance Van" op je lijst met wifi-routers of toegangspunten, maak je geen zorgen: het is gewoon iemand in de buurt die een grap uithaalt. Deze grap is ontstaan ​​in de begindagen van wifi, in de jaren 2000, omdat het aansluit bij een algemene angst dat iemand in de buurt op de loer ligt en naar je kijkt. In de begindagen van wifi gebruikten sommige mensen eng klinkende SSID-namen als een afschrikmiddel om te voorkomen dat mensen verbinding maken met hun open (niet met een wachtwoord beveiligde) wifi-toegangspunten.

GERELATEERDDe beste grappige wifi-namen voor je nieuwe router

Hoe is dit mogelijk? De naam van een Wi-Fi-netwerk wordt een SSID genoemd (afkorting van 'Service Set Identifier'), en mensen kunnen elke gewenste SSID invoeren in de instellingen van hun Wi-Fi-router of hotspot. Aangezien iedereen in de buurt die verbinding maakt met wifi deze SSID's kan zien (tenzij ze verborgen zijn), gebruiken sommige mensen ze als een openbare gelegenheid om een ​​grap uit te halen, zoals 'Pretty Fly for a Wi-Fi'.

Soms brengen die SSID-grappen mensen in de problemen: in 2014 vertraagden ambtenaren een vlucht vanwege een grap over terrorisme in de naam van een wifi-hotspot. Soortgelijke gebeurtenissen vonden plaats met een grap die verwijst naar een brandgevaarlijke telefoon in 2016 en een verwijzing naar een grap met een bom in 2020.

Advertentie

Er zijn andere gevaren bij het gebruik van dit soort grappen in de context van mensen die het serieus zouden kunnen nemen. In feite is een SSID met de naam “FBI_SURVEILLANCE_VAN” kwam in 2011 in het nieuws over een tiener die een gewelddadige gebeurtenis beraamde. Dit leidde tot een lange discussie op Techdirt en een post op Gawker over de vraag of het verstandig is om je router de naam 'FBI Surveillance Van' te noemen. zelfs als je denkt dat het grappig is.

Maar weten we echt dat het een grap is?

Als hierboven gezien, kennen we de “FBI Surveillance Van” SSID is een grap gebaseerd op ruimschoots cultureel bewijs op internet (zie bijvoorbeeld de tientallen vragen hierover op Quora). Maar is er verder een andere manier om te weten dat het maar een grap is?

Gelukkig wel. Het doel van politietoezicht is om een ​​verdachte in de gaten te houden, vaak in het geheim, met behulp van een tactiek die geheime surveillance wordt genoemd. De reden dat ze de surveillance geheim houden, is omdat het het gedrag van de verdachte zou kunnen veranderen als de verdachte wist dat ze in de gaten werden gehouden.

GERELATEERDWaarom je geen open wifi-netwerk zou moeten hosten zonder wachtwoord

Dus als er een FBI-busje in de buurt zou staan ​​die stiekem naar iemand keek, zouden ze dat dan publiekelijk aankondigen met een voor de hand liggende Wi-Fi SSID-naam? Nee. En als de vermeende FBI-agenten in deze hypothetische bewakingsbus internettoegang nodig hadden, zouden ze die dan via een wifi-router in hun busje krijgen? Nee, ze zouden hiervoor waarschijnlijk een alternatieve, veilige manier gebruiken die niet afhankelijk was van consumententechnologie of gewoon mobiel internet gebruiken. Ze hoeven geen wifi-toegang te bieden tot uw buurt.

Dan is er nog de kwestie van de keuze van het bewakingsvoertuig door de FBI zelf. Voert de FBI echt toezicht uit vanuit een busje zoals we in films zien? Mogelijk, maar in dit verslag van NPR uit 2008 wordt beschreven dat het toezicht voornamelijk vanuit gewone auto's en soms te voet plaatsvindt. Het weinige bewijs dat we hebben, laat zien dat ze in de jaren tachtig wel minstens één busje hebben gebruikt, maar dat was vóór het tijdperk van de moderne digitale communicatie.

Dus hoewel we niet definitief kunnen zeggen dat de FBI niet u bespioneren, kunnen we dit zeggen: als dat zo is, heeft het niets te maken met een naam in uw wifi-lijst. Blijf daar veilig!

LEES VOLGENDE

  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht